Δεντρολίβανο και μέντα, δύο πανίσχυρα βότανα που ενισχύουν τη μνήμη μας

Δεντρολίβανο  – σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές η μυρωδιά και μόνο του δενδρολίβανου μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας απόδοση και τις ψυχικές μας επιδόσεις

H μνήμη διαποτίζει και κυβερνά τη ζωή μας ολόκληρη.
Χωρίς τη μνήμη μας δεν θα είχαμε παρελθόν , δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε το παρόν και πιο θα ήταν το μέλλον του μέλοντός μας κανείς δεν μπορεί να ξέρει.
Για γνώση και μάθηση ούτε λόγος.
Τι μπορεί λοιπόν να αναμοχλεύσει τη μνήμη μας;
Έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές η μυρωδιά και μόνο ενός αρώματος μπορεί να μας στείλει πίσω στον χρόνο, να μας θυμίσει συναισθήματα,
εικόνες,
τόπους,
συγκεκριμένα γεγονότα.
Οι ερευνητές έχουν πια μάθει ότι η ανάκληση κάποιου γεγονότος ή μιας κατάστασης στο νου μας από το παρελθόν τουλάχιστον διπλασιάζεται όταν ένα γεγονός του παρελθόντος σχετίζεται με μία μυρωδιά.
Το δεντρολίβανο και η μέντα είναι δυό βότανα που στη λαϊκή ιατρική, έχουν συνδεθεί εδώ και αιώνες με τη καλή μνήμη, το οποίο έρχονται να το επιβεβαιώσουν σύγχρονες μελέτες και έρευνες, όπως μια μελέτη που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Northumbria.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας -British Psychological Society- στο Harrogate, έδειξε ότι η εισπνοή του αιθέριου ελαίου toy δεντρολίβανου βελτιώνει τις λειτουργίες της μνήμης κατά 75%.
Περαιτέρω μελέτες έδειξαν πως η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα
και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον.
Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν, στα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη, βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.
Στα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης η μυρωδιά του δεντρολίβανου έδειξε να λειτουργεί σαν “υπενθύμιση”, καθώς τους βοήθησε να μην ξεχνούν ποιες υποχρεώσεις πρέπει να εκτελούν μέσα στην ημέρα και πότε.

Συμπέρασμα ερευνών: Το δεντρολίβανο και η μέντα ως παραδοσιακά βότανα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την προοπτική και αναδρομική μνήμη, να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας

Σύμφωνα με τον Dr Mark Moss επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Northumbria στο Newcastle, ο οποίος μελετά τη δράση και τις ιδιότητες του δενδρολίβανου τα τελευταία χρόνια, το εν λόγω άρωμα δρα ως ένα τονωτικό του υγιούς εγκεφάλου.
Για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της μυρωδιάς του δενδρολίβανου ο Dr Mark Moss και οι συνεργάτες του ζήτησαν την βοήθεια από 144 εθελοντές και μελέτησαν την μακρόχρονη μνήμη,
την βραχύχρονη μνήμη,
τη λειτουργική μνήμη,
την προσοχή και τις αντιδράσεις των εθελοντών,αφού προηγουμένως είχαν διασκορπίσει στον χώρο άρωμα δενδρολίβανου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μνήμη των εθελοντών που είχαν εκτεθεί στο άρωμα του δενδρολίβανου είχε ενισχυθεί κατά πολύ έναντι των υπολοίπων.
Παρατηρήθηκε ότι το άρωμα του δενδρολίβανου συμβάλλει με κάποιο τρόπο, στη βελτίωση και ενεργοποίηση της μνήμης,
στην αύξηση της εγρήγορσης,
στην αύξηση της συγκέντρωσης και στην αποτελεσματικότερη πνευματική και νοητική απόδοση όλων των ατόμων που εκτίθενται σε αυτό.
Η δράση του αυτή αποδίδεται στο αιθέριο έλαιο κινεόλη που περιέχεται στο δενδρολίβανο.
Και το δεντρολίβανο θα συνεχίσει να ερευνάται, καθώς η ενισχυτική του δράση στις λειτουργίες του εγκεφάλου και τη θετική του επίδραση στη μνήμη είναι δράσεις που όλοι χρειαζόμαστε.
Και το δεντρολίβανο θα συνεχίσει να θεωρείται σύμβολο ενθύμησης, ανάμνησης και δικαιοσύνης, όπως το θεωρούσαν οι μεγάλοι Έλληνες γιατροί της αρχαιότητας, οι οποίοι πίστευαν πως το δεντρολίβανο φυτρώνει μόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.

Μέντα – Το άλλο σπουδαίο βότανο που ενισχύει τη μνήμη μας, την πνευματική μας εγρήγορση και τις γνωστικές μας επιδόσεις είναι η μέντα!

Όπως το δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis έτσι και το άρωμα της μέντας – Mentha × piperita ενισχύει και βελτιώνει ουσιαστικά τη μνήμη,
την εγρήγορση,
την αντίληψη,
τη συλλογιστική,
αυξάνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων,
αυξάνει την ικανότητα σχηματισμού ιδεών και αυξάνει το εύρος προσοχής.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα έχουμε μια σημαντική συνάντηση,
κάποια σπουδαία ομιλία,
ένα σπουδαίο διαγώνισμα ή πολύ διάβασμα καλό θα ήταν να πιούμε ένα φλιτζάνι ρόφημα μέντας.
Γιατί όπως είδαμε το ρόφημα της μέντας αυξάνει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά!

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα έχουμε μια σημαντική συνάντηση,
κάποια σπουδαία ομιλία,
ένα σπουδαίο διαγώνισμα ή πολύ διάβασμα καλό θα ήταν να πιούμε ένα φλιτζάνι ρόφημα μέντας.
Γιατί όπως είδαμε το ρόφημα της μέντας αυξάνει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά!
Επίσης τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στην Αγγλία έδειξαν άμεση σύνδεση μεταξύ της βελτιωμένης διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας με το ρόφημα της μέντας.
Τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη και που έπιναν ρόφημα μέντας παρουσίασαν βελτιωμένη μακροπρόθεσμη μνήμη,
βραχυπρόθεσμη μνήμη και
εργασιακή μνήμη.
Η γερμανική Commission E εγκρίνει τη χρήση της μέντας ως θεραπεία για τα προβλήματα της μνήμης και των άλλων δράσεών της.
Είναι δε το ρόφημα της μέντας  ένα από τα πιο εμπορικά διαθέσιμα ροφήματα στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου και
είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί του καφέ και του μαύρου τσαγιού καθώς είναι και ένα αξιοπρεπές διεγερτικό!

Καθώς οι έρευνες για τα δυό σπουδαία βότανα της μνήμης συνεχίζονται, εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ή
στο μπαλκόνι μας από μία γλάστρα με δεντρολίβανο και μέντα,
ή στο ντουλάπι μας αποξηραμένα τα δυό βότανα, τα οποία σε αντίθεση με πολλά φάρμακα, δεν έχουν βλάψει ποτέ κανέναν και να απολαμβάνουμε τα σπουδαία οφέλη τους!

Καθώς οι έρευνες για τα δυό σπουδαία βότανα της μνήμης συνεχίζονται, εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ή
στο μπαλκόνι μας από μία γλάστρα με δεντρολίβανο και μέντα,
ή στο ντουλάπι μας αποξηραμένα τα δυό βότανα, τα οποία σε αντίθεση με πολλά φάρμακα, δεν έχουν βλάψει ποτέ κανέναν και να απολαμβάνουμε τα σπουδαία οφέλη τους!
Και μην ξεχνάμε πόσο απαραίτητα είναι στα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία τα έχουν τόσο ανάγκη ώστε να διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις γνωστικές τους λειτουργίες!
Όταν λοιπόν θέλουμε να ενισχύσουμε την μνήμη μας, να αυξήσουμε την συγκέντρωσή μας και να ενισχύσουμε την πνευματική μας απόδοση, αρωματίζουμε τον χώρο μας με ένα μείγμα από:
– δέκα(10)σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου
– έξι(6)σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και
– μία(1)σταγόνα αιθέριο έλαιο φασκόμηλου
Και ετοιμάζουμε ροφήματα από τα δύο βότανα, τα οποία πίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα

νέες έρευνες:
-. Η εισπνοή μενθόλης βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία στη νόσο του Alzheimer
-. Υπάρχει ένα πολύπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ του οσφρητικού, του ανοσοποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι πια γνωστό πως οποιοιδήποτε ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να μεταβάλλουν το ανοσολογικό περιβάλλον του εγκεφάλου μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά του κεντρικού νευρικού συστήματος.
-. Η λειτουργική ισορροπία του εγκεφάλου μας εξαρτάται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων τύπων νευρικών κυττάρων,
ανοσοκυττάρων και νευρικών βλαστοκυττάρων.
Σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων, αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις ανοσοτροποποιητικές και νευρολογικές επιδράσεις των οσμών.

Κείμενο επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Έρευνες, μελέτες, δημοσιεύσεις:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389474
https://www.worldhealth.net/news/rosemary_may_boost_memory/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1348/000712609X479663/full
http://www.bbc.com/news/magazine-33519453
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12690999
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18041606
memory
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156757691400469X
νέες έρευνες:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2023.1130044/full
https://www.eurekalert.org/news-releases/988816
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37187754/
menthol
Alzheimer

Share: