Ισχυρότατες τροφές για να αδυνατίσουμε και να ελέγξουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας
Φτηνές , αλλά ισχυρότατες τροφές που θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας
Η διατροφή μας δεν χρειάζεται να είναι ακριβή για να είναι υγιεινή.
Οι επόμενες τροφές είναι από τις φτηνές αλλά άκρως υγιεινές τροφές , οι οποίες μας βοηθούν να ελέγξουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας , να χάσουμε βάρος , να βελτιώσουμε τη όρασή μας και να ενισχύσουμε γενικά τον οργανισμό μας.
– Υπάρχουν πολλές διατροφικές επιλογές που είναι άκρως υγιεινές αλλά και πολύ-πολύ φθηνές
Οι τροφές αυτές είναι πολύ εύκολο να βρίσκονται σε κάθε σπίτι , με ελάχιστο κόστος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι εκ προοιμίου ακριβή.
“Εάν πιστεύετε λανθασμένα ότι μπορείτε να ανατρέψετε τις βλάβες που προκαλούνται από τα τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά , άν κατά διαστήματα καταναλώνετε μια σούπερ τροφή , τότε μπορεί να συνεχίσετε να κάνετε επιλογές ρουτίνας που είναι ανθυγιεινές και αυξάνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιας ασθένειας” επισημαίνουν οι ερευνητές*
Αυτό που συνιστούν οι ερευνητές είναι να αποφασίσουμε να τρώμε ποικιλία μη επεξεργασμένων τροφίμων για να απολαμβάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι ισχυρότατες τροφές που μας προτείνουν:
Φακές: Το μισό κιλό ελληνικές φακές κοστίζουν 0,70 λεπτά και με μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο , αλάτι και πιπέρι και δάφνη είναι μια από τις ισχυρότερες τροφές.
Είναι πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Κ.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνουν τη χοληστερόλη.
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν επίσης να ελεγχθούν με την κατανάλωση φακής και το βασικότερο είναι καθοριστική η βοήθειά τους στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.
Αυγά: Υψηλότατη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη,βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών, χαλαρώνουν τον πόνο των μυών μετά από καταπονήσεις.
Μας αφήνουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για αυτό μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και βέβαια είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D.
– Χάνουμε βάρος και βελτιώνουμε την όραση με απλές αλλά “ισχυρές” τροφές
– Το αβοκάντο μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη
– Οι φακές συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
– Χάνουμε βάρος με την κατανάλωση αυγών
Μπρόκολο: Τα μπρόκολα μας προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου,έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μαζί με άλλα σταυρανθή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και λαχανικό.
Είναι γεμάτο από ισχυρά αντιοξειδωτικά και ίνες,απαραίτητα δομικά στοιχεία του οργανισμού μας,οι δε φυτικές του ίνες έχουν συνδεθεί με την μείωση της χοληστερόλης και είναι και αυτά από τα τρόφιμα που μας βοηθούν να κάψουμε το περιττό λίπος.
Πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ιδίως σε περιόδους γρίπης, ιώσεων και κρυολογήματος.
Περιέχουν αιθέρια έλαια, ενώ ο χυμός του είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, D, A και Ρ, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και νατρίου.
Κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C το πορτοκάλι προστατεύει τον οργανισμό μας από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις του πορτοκαλιού είναι να το τρώμε φρέσκο ή να πίνουμε το χυμό του,η δε βοήθειά του στο αδυνάτισμα είναι δεδομένη.
Τρώγοντας αμύγδαλα μπορούμε να μειώσουμε την πείνα χωρίς να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος!
Αμύγδαλα: Μια χούφτα αμυγδάλων είναι η “απόλυτη υπερτροφή” και μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών.
Έχουν πρωτεΐνες -υψηλή περιεκτικότητα- φλαβονοειδή,
ασβέστιο,
φώσφορο,
βιταμίνη Ε,
μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
Tα σνακ γενικά έχουν καθιερωθεί στην καθημερινή μας διατροφή
Οι εκτιμήσεις είναι ότι το 97% των ανθρώπων καταναλώνουν τουλάχιστον ένα σνακ την ημέρα.
Αν και αυτή η συνήθεια μπορεί να κρατήσει το αίσθημα της πείνας, δεν μπορεί να κρατήσει όμως το σωματικό μας βάρος σε σωστά επίπεδα δημιουργώντας παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές που ασχολούνται με την παχυσαρκία, αναφέρουν πως μασουλώντας αμύγδαλα μπορούμε να μειώσουμε την πείνα χωρίς να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue – στην Indiana – διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 43g αμυγδάλων κάθε μέρα μειώνει την πείνα και βελτιώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στον οργανισμό μας.
Η περίοδος της μελέτης διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες και διερεύνησε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση αμυγδάλων στην όρεξη και
στο βάρος.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 137 ενήλικες, οι οποίοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες:
– η μια ομάδα δεν κατανάλωνε καθόλου ξηρούς καρπούς
– η άλλη ομάδα κατανάλωνε 43g αμύγδαλα στο πρωινό
– η άλλη ομάδα έτρωγε αμύγδαλα στο μεσημεριανό γεύμα
– η άλλη ομάδα τα κατανάλωνε ως σνακ το πρωί και
– η άλλη το απόγευμα.
Στους εθελοντές δεν δόθηκε κανένας άλλος κανόνας εκτός από το να ακολουθούν τις συνηθισμένες διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και αν έτρωγαν περίπου 250 θερμίδες την ημέρα με τη μορφή αμυγδάλων δεν έβαζαν περισσότερες θερμίδες συνολικά.
“η έρευνα αυτή δείχνει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σνακ ειδικά για εκείνους που ανησυχούν για το βάρος τους” τόνισε
ο Dr Richard Mattes καθηγητής της “nutrition science” του πανεπιστημίου του Purdue και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
” τα άτομα που πήραν μέρος στην μελέτη ανέφεραν επίσης πως μειώθηκε το αίσθημα της πείνας και η επιθυμία να φάνε σε επόμενα γεύματα, ιδιαίτερα όταν κατανάλωναν τα αμύγδαλα ως σνακ.
Οι ερευνητές εξηγούν πως τα αμύγδαλα αυξάνουν την αίσθηση της πληρότητας χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά,
στις πρωτεΐνες και στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
Επίσης πως η βιταμίνη Ε των αμυγδάλων μειώνει τον κίνδυνο από τον καρκίνο του ήπατος,
από τον διαβήτη από τις καρδιακές παθήσεις και από τις οφθαλμικές βλάβες των ηλικιωμένων ατόμων.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:botanologia.gr
Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Βότανα και συνέργεια-Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών τους
αναφορές:
medicaldaily.com
www.express.co.uk
https://www.nature.com/articles/0802411
https://www.nature.com/articles/ejcn2013184
*botanologia.gr