Είκοσι χιλιάδες, είκοσι μία ευχές για το 2021 που σε λίγο θα μας επισκεφτεί!

2021-
Μια περίεργη πρωτοχρονιά!
Χωρίς κάλαντα και χωρίς γέλια παιδιών-
Μην αφήσουμε όμως τις περιστάσεις να μας λυγίσουν – όχι, διότι κάθε περίσταση είναι μια κατάσταση που επικρατεί σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και η στιγμή αυτή δεν θα διαρκέσει επ΄άπειρον.
Και επειδή η περίσταση το απαιτεί, σας στέλνω Είκοσι χιλιάδες, είκοσι μία ευχές για το 2021 που σε λίγες ώρες θα μας επισκεφτεί!
Σας λέω τα κάλαντα
Σ’ αυτήν την πόρτα που ήρθαμε, πέτρα να μη ραγίσει,
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, χρόνια πολλά να ζήσει.
Να ζήσει χρόνους εκατό, και να τους επεράσει,
και στων παιδιών του τις χαρές, κουφέτα να μοιράσει.
Κυρά χρυσή, κυρ’ αργυρή, κυρά μαλαματένια,
που σε χτενίζουν άγγελοι με τα χρυσά τους χτένια.
‘νοιξε το πουγκάκι σου το μαργαριταρένιο,
και δώσε μ’ ένα τάλιρο, ας είναι κι ασημένιο.
Και τώρα καληνύχτα σας, καλό ξημέρωμά σας,
κι ο ‘γιος Βασίλειος να είναι βοήθειά σας.
Χρόνια πολλά!
Και σας κερνάω με μεγάλη ευχαρίστηση το καλύτερο τονωτικό και ζεστό κερασμά μου–
      Και το ποτό μου
Ένα ποτό που το ετοιμάζω πάντα για αυτούς που αγαπάω. 
Και ας θυμηθούμε από παλαιότερο άρθρο μου πως σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί ή και το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) πετιμέζι ή μέλι
Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές,σε ολόκληρο τον κόσμο,κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!
Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!
Είναι ζεστό κρασί, συνήθως κόκκινο, σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, με αμύγδαλα και σταφίδες ή
σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά χρησιμοποιούμε
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
Εμείς ετοιμάζω τη δική μου παραλλαγή.
Και θα χρειαστώ:
– 250gr μέλι ή 250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι
– τέσσερα μανταρίνια
– ένα πορτοκάλι
– ένα λάιμ -μοσχολέμονο –Όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους-πολύ καλά πλυμένα
– το χυμό από ένα νεράτζι
– έξι ολόκληρα γαρίφαλα
– δύο ξυλάκια κανέλας
– ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
– τρία φύλλα δάφνης
– πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
– μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
– δύο βερύκοκα αποξηραμένα
– μισό λοβό βανίλιας
– δύο αστεράκια γλυκάνισο και
– δύο μπουκάλια κρασί κόκκινο -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
Και ξεκινάω.
– σε μέτρια φωτιά βάζω την κατσαρόλα μου με το πετιμέζι.
– προσθέτω όλα μου τα υλικά, εκτός από το κρασί
– ανακατεύω για δύο τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτω μόνο τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μου.
– ανεβάζω την θερμοκρασία.
– συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι τα υλικά μου να αρχίσουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι.
Μέχρι αυτό το σημείο επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνω αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μου, να εμποτιστούν πολύ καλά τα μπαχαρικά με το κρασί και το πετιμέζι -αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί-
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνω την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύω και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτω το υπόλοιπο κρασί μου σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο.
Ανακατεύω το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς- και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του.
Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μου έχει ζεσταθεί αρκετά-αλλά χωρίς να έχει βράσει-και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά και  σερβίρω με μία κουτάλα, σουρώνοντας ταυτόχρονα, σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας.
Δίπλα σε ένα πιατάκι βάζω τις σταφίδες και τα βερίκοκα από τα ποτό μου μαζί με ψιλοκομμένα καρύδια και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, τα οποία συνοδεύουν άριστα το ποτό μου!
Στην υγειά μας!
Σημείωση-Εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα.
Αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού.
Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή βότκα,μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε μπύρα,μπορεί να προτιμάμε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά.
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί και να τα αφήσουμε για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και να σερβίρουμε με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες.
Ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι με αγάπη!
Χρόνια πολλά!
Και με υγεία και ευτυχία το 2021!
thalia!

Share: