Η “ντοματοτραχανόσουπά” μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!

Η “ντοματοτραχανόσουπά” μου- δύο αγαπημένα συστατικά, σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, ιδανικό για δείπνο και όχι μόνο!

Σε μικρές επαρχιακές πόλεις, πολλές φορές, μπορούμε να βρούμε διατροφικούς θησαυρούς.
Σε ένα ταξίδι μου λοιπόν σε μια τέτοια πόλη ανακάλυψα ένα πεντανόστιμο τραχανά.
Τον τραχανά τον γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τον μυρωδάτο και αγνό τραχανά που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε, για αυτό όταν είμαστε τυχεροί και ανακαλύπτουμε τέτοιους θησαυρούς ας τους προμηθευόμαστε.
Λοιπόν αφού τον προμηθεύτηκα, η αμέσως επόμενη κίνησή μου -όπως καταλαβαίνετε- ήταν να τον μαγειρέψω,
και έκανα μιά πεντανόστιμη ντοματοτραχανόσουπα με σάλτσα ντομάτας που έχω ακόμα από την περυσινή μου σοδειά.

Και χρειάστηκα:
– μία καυτερή πιπεριά που και αυτή είναι από τη περυσινή μου σοδειά – αν δεν έχουμε πιπερίτσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούκοβο ή τσίλι. τόσο όσο αντέχουμε!
– σάλτσα ντομάτας
– ένα φλιτζάνι του τζαγιού τραχανά
– τέσσερα φλιτζάνια του τσαγιού νερό
– μερικά ντοματίνια τσερι
– το λάδι μας -οπωσδήποτε
– αλάτι– όσο χρειάζεται
– λίγο μαύρο πιπέρι
– λίγη καπνιστή πάπρικα
– λίγο κουρκούμι, έως μισό κουταλάκι
και
– κριθάρινες μπουκίτσες
και
-σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα έβαλα τέσσερα ποτήρια νερό στο οποίο διέλυσα τρεις κουταλιές της σούπας από την σάλτσα ντομάτας μου – ανάλογα πόσο πηχτή είναι η σάλτσα ντομάτας χρειαζόμαστε και το ανάλογο νερό – την πιπερίτσα μου ψιλοκομμένη και το άφησα να έρθει στο σημείο βρασμού.
Μόλις το νερό άρχισε να κοχλάζει , πρόσθεσα τον τραχανά,
το λάδι,
το κουρκούμι και
το αλάτι – το αλάτι πάντα με προσοχή διότι πολλοί οι τραχανάδες είναι αλατισμένοι – και άρχισα να ανακατεύω συνέχεια, διότι ο τραχανάς κολλάει πολύ εύκολα.
Μόλις άρχισε να χυλώνει πρόσθεσα πάπρικα και πιπέρι, ανακάτεψα λίγο ακόμα.
Μόλις το χύλωμα του τραχανά μου ήταν αυτό που ήθελα το έβγαλα από την φωτιά.
Ανακάτεψα για λίγο ακόμα και σερβίρισα σε μεγάλα βαθιά πιάτα με τρία τέσσερα ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση και μικρές κριθάρινες μπουκίτσες – δυο απλά υλικά που όμως απογείωσαν την γεύση της σούπας μου!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σημειώσεις:
Η ποσότητα των υλικών της σούπα μου είναι για τέσσερα άτομα και συνοδεύεται άριστα με ένα αφρώδες ροζέ κρασί.
Δεν προτιμώ τη “ντοματοτραχανόσουπά” μου πολύ χυλωμένη για αυτό την αποσύρω αμέσως από τη φωτιά όταν έχω την πυκνότητα που θέλω.
Γενικά η τραχανόσουπες χυλώνουν ακόμα και όταν είναι σερβιρισμένες στο πιάτο, για αυτό χρειάζεται προσοχή να μην μας χυλώσουν πάρα-πάρα πολύ.
Η “ντοματοτραχανόσουπα” είναι ένα πολύ-πολύ υγιεινό αλλά και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για το δείπνο μας και μία από τις θρεπτικότερες παιδικές συνταγές.
Το πιάτο μας περιέχει υψηλή περιεκτικότητα λυκοπένιο – τα θαυματουργό αυτό στοιχείο της ντομάτας και βέβαια πολλά άλλα φυτοθρεπτικά στοιχεία!

read more:https://botanologia.gr/ntomata-i-kyria-me-ta-kokkina-kai-i-istoria-tis-sto-diava-ton-aionon/

Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Share: