Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων

Ντομάτα
Τόσο πολύτιμη όσο δε φανταζόμαστε!
Είναι κόκκινη αλλά
και ροζ
και πράσινη!
Είναι ζουμερή,
είναι ο πρωταγωνιστής στις σαλάτες μας,
είναι ο πρωταγωνιστής των πιο νόστιμων σαλτσών μας
αλλά , δεν είναι μόνο μία:
Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη:
~ ροζ ντομάτες- μια ποικιλία από το 1800 η οποία και θεωρείτε η πιο νόστιμη
~ η Cherokee Purple η θεωρούμενη και η αυθεντική ποικιλία από το Tennessee , ινδιάνικης καταγωγής με μιά εξαιρετική γεύση και άρωμα
~ οι μεγάλες ροζ ντομάτες της ποικιλία  Gregory’s Altai από τα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας
~ η αχλαδόμορφη ντομάτα του Περού
~ η μαύρη ντομάτα της Κριμαίας
~ η λευκή του Μεξικού
~ ντομάτες που δεν κοκκινίζουν ποτέ
~ ντοματάκια  cherry – μικρόκαρπα υβρίδια τα οποία είναι σε τσαμπί και είναι οι μικρότερες  από όλες τις ντομάτες με ένα τέλεια στρογγυλό σχήμα…
~ ντομάτες μπονσάι
~ πομοντόρια
~ πράσινες ντομάτες και
τώρα τελευταία
~ τετράγωνες-λέει-ντομάτες διότι οι επιστήμονες προσπαθούν να φτιάξουν τετράγωνες γενετικά τροποποιημένες ντομάτες.
Και -ναι, ναι – στη μεγάλη οικογένεια των  Solanaceae που ανήκουν οι ντομάτες ανήκουν και:
ο μανδραγόρας,
η belladonna,
ο καπνός,
η πετούνια, το είδος των Capsicum όπως
το τσίλι και
η πιπεριά,
το είδος των Solanum  όπως
η πατάτα,
η ντομάτα και
η μελιτζάνα
Το είδος Solanum – στο οποίο όπως είπαμε ανήκει και η ντομάτα μας – συνήθως ονομάζεται στρύχνος και περιέχει τη δραστική ουσία  σολανίνη, η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, διότι θεωρείται δηλητηριώδης – περισσότερες πληροφορίες για τη σολανίνη στο άρθρο μου για την πατάτα –
Ο δε μαύρος στρύχνος Solanum nigrum – άλλο ένα φυτό του είδους – θεωρείται γενικά δηλητηριώδες, αλλά σε πολλές περιοχές όταν είναι πλήρως ώριμα τα  φρούτα του και το φύλλωμά του μαγειρεύεται και τρώγεται.
Η ντομάτα μας λοιπόν ή αλλιώς και τομάτα επιστημονικά ονομάζεται:
στρύχνον το λυκοπερσικόν ή
Solanum lycopersicum ή Λυκοπερσικόν το εδώδιμον – Lycopersicon esculentum
Είναι ένα φυτό της οικογένειας των  Solanaceae.
Πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη νοτιοδυτική Αμερική και συγκεκριμένα στην περιοχή που σήμερα είναι το σύγχρονο  Περού και στον Ισημερινό -όπου
και εξακολουθούν να φυτρώνουν άφθονα τα άγριά της ​​είδη – , καθώς και νοτιότερα στη Χιλή και τη Βολιβία.
Βέβαια τα άγρια αυτά είδη της ντομάτας που βρέθηκαν στις δυτικές πλαγιές των Άνδεων ποικίλουν σε μέγεθος, σε χρώμα και σε εμφάνιση και καμία σχέση δεν έχουν με τις ντομάτες που καλλιεργούμε σήμερα.
Ποιο από αυτά τα άγρια είδη της ντομάτας ​​- αν υπάρχουν – ήταν η αφορμή για τη σύγχρονη ντομάτα δεν είναι σίγουρο, αλλά μάλλον ήταν το είδος Solanum pimpinellifolium, το οποία και μοιάζει στη μορφή και στη γεύση της ντομάτας που έχουμε συνηθίσει.
Σε κάποια λοιπόν καθοριστική καμπή στην ιστορία της ντομάτας, κάποιος αποφάσισε να φυτέψει ντομάτες και να τις μεγαλώσει,  αντί να τις πάρει στην άγριά τους μορφή που τις έδινε η ​​φύση.
Αυτή ήταν και η πρώτη καλλιέργεια της ντομάτα και αυτή η κίνηση θα άλλαξε το μέλλον της ντομάτας για πάντα.
Βέβαια πότε και που αυτή η πρώτη κίνησε συνέβη, ποτέ δεν θα το μάθουμε στα σίγουρα.
Μερικοί πιστεύουν ότι οι ντομάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο Περού και το Εκουαδόρ όπου ήταν και η γενέτηρά τους και μάλιστα από τους Ίνκας, αλλά κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί ακόμα που να συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης.
Άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως  ότι οι ντομάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από τους ανθρώπους στο Μεξικό, περίπου 4000 μίλια βορειότερα, αλλά ούτε και εδώ υπάρχουν στοιχεία.
Το σίγουρα όμως είναι ότι όταν το 1500 έρχονται οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά στο Μεξικό , οι αυτόχθονες λαοί καλλιεργούσαν και είχαν την ντομάτα στη διατροφή τους έτσι , σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες του 16ου αιώνα, οι Ισπανοί κατακτητές, το 1520 , έφεραν δύο κίτρινες και δυό κόκκινες ντομάτες πίσω στη Σεβίλλη, όπου μέχρι τότε ήταν τελείως άγνωστη.
Τον άγνωστό τους λοιπόν αυτό καρπό παρατηρώντας το χρυσοκόκκινό του  χρώμα:
~ οι Ιταλοί του έδωσαν το όνομα “χρυσό μήλο” δηλαδή “pomo d΄ oro” από όπου και τα ντοματάκια πομοντόρο
~ οι Γάλλοι τις ονόμασαν τα “μήλα της αγάπης”
~ οι Γερμανοί τα μήλα του παραδείσου” ενώ
~ οι Βρετανοί τις απέρριψαν γιατί πίστεψαν ότι είναι δηλητηριώδης.
Έτσι η ντομάτα θεωρήθηκε δηλητηριώδης για περίπου διακόσια -200 – χρόνια, όπως ο μανδραγόρας και η μπελαντόνα και περιορίζεται η χρήση της  στον καλλωπισμό των κήπων, των αυλών και των κτημάτων.
Υπάρχουν Αγγλοσαξωνικά συγγράμματα που συμβουλεύουν να βράζεται η ντομάτα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν να καταναλωθεί, ώστε να καταστραφεί η πιθανή τοξικότητά της.
Σιγά-σιγά όμως κάποιοι  εκεί στις Μεσογειακές χώρες τη δοκίμασαν.
Τη δοκίμασαν και ανακάλυψαν την άψογη γεύση της και το απόλυτο δέσιμό της με το θρούμπι,
το σκόρδο,
το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
Έτσι άρχισε δειλά-δειλά να καταναλώνεται όλο και περισσότερο συνοδεύοντας διάφορα άλλα τρόφιμα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και η ντομάτα έχει εγκατασταθεί για τα καλά σε όλα τα σπίτια, σχεδόν σε όλες τις χώρες και δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι τις περισσότερες μέρες του χρόνου.
Στην Ελλάδα έρχεται το 1818, μαζί με την πατάτα και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι Έλληνες τρώνε περισσότερο ντομάτες ανά άτομο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο μέσος Έλληνας τρώει 129 κιλά , δηλαδή περίπου 862 μεσαίου μεγέθους ντομάτες το χρόνο ( 1 )
Το περίεργο είναι ότι η ντομάτα από βοτανολογική άποψη θεωρείται φρούτο, επειδή όμως δεν διαθέτει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων αλλά έχει αυτή την ιδιαίτερη όξινη γεύση δεν καταναλώθηκε σχεδόν ποτέ ως επιδόρπιο αλλά ως  κυρίως γεύμα ή σαν συνοδευτική σαλάτα.
Η ντομάτα είναι μια αστείρευτη πηγή βιταμινών,
ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ένα πανίσχυρο “βάλσαμο” για την υγεία μας
                      1. Ποια είναι όμως η ντομάτα;
Ποια είναι αυτή η κόκκινη και ζουμερή κυρία που συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα μας;
Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Η ντομάτα είναι ένα φρούτο με μιά θαυμάσια όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση, που σαν λαχανικό καθιερώθηκε μετά από μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, το οποίο βάπτισε τελεσίδικα τη ντομάτα λαχανικό!
Η ντομάτα αποτελείται αποκλειστικά από νερό
-αφού στα 100gr τα 94,5gr είναι νερό- και από ένα πλήθος βιολογικών ουσιών με μεγάλη  θρεπτική αξία , ενώ έχει ελάχιστες  θερμίδες.
Στις θρεπτικές ουσίες που περιέχει δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι βιταμίνες σε πολύ υψηλές ποσότητες όπως:
– βιταμίνη Α- 25% – η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας, όπως της διατήρησης της υγιούς όρασης και της εξασφάλισης της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
– βιταμίνη C – 32% – τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C καλύπτονται από δυο μέτριες ντομάτες
– βιταμίνη Κ- 15%
– βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) – 4% – το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε
βιταμίνη Β1 ή  θειαμίνη – η ισχυρή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β ,η οποία  αναγνωρίστηκε ως βιταμίνη το 1912 ενώ η δομή της αποσαφηνίστηκε πλήρως το 1936.
– βιταμίνη Β3 ή νιασίνη-  η οποία συντίθεται στον οργανισμό μας από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα, σε συνέργεια με τις βιταμίνες Β1, Β2 και Β6, συμμετέχει σε περισσότερες από 200 ενζυμικές λειτουργίες, οι οποίες έχουν σχέση με τον μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας.
– βιταμίνη Β6 – 6% – για την άριστη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα
– φυλλικό οξύ – απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.
Αυξημένες ανάγκες σε  φυλλικό οξύ έχουν όσοι:
# παίρνουν φάρμακα
# πίνουν πολύ αλκοόλ
# καταναλώνουν πολύ κρέας
# οι έγκυες γυναίκες και
# οι ηλικιωμένοι
Επίσης η βιταμίνη Β6,
το φυλλικό οξύ,
το κάλιο και η νιασίνη έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την παραγωγή της ομοκυστεΐνης.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα μεταβολικό παραπροϊόν που είναι επικίνδυνο τόσο για την υγεία των οστών όσο και για την εμφάνιση αθηροσκλύρυνσης.
Η ομοκυστεΐνη εμποδίζει τη σύνδεση του κολλαγόνου έχοντας ως αποτέλεσμα μειωμένη οστική μάζα, ενώ καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.
Μέταλλα όπως:
– σίδηρο – 0,4 mg
– μαγνήσιο – 16,4 mg – ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες
– φώσφορος -35,8 mg
– κάλιο- 353 mg – για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, για την προστασία από την αθηροσκλήρωση ,για τη μείωση  της αρτηριακής  πίεσης.
Δίαιτες πλούσιες σε κάλιο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
– νάτριο – 7,5 mg
– ψευδάργυρος – 0,3 mg
– χαλκός – 0,mg
– μαγγάνιο – 0,2 mg
– ασβέστιο – 14,9 mg
– σελήνιο – ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που προστατεύει από τον καρκίνο σημαντικότατος ,με ισχυρό και ενεργό ρόλο στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
– χρώμιο – το οποίο είναι πολύτιμο κυρίως τους διαβητικούς
– χλώριο – 51 mg
– θείο – 11 mg στα δυό αυτά τελευταία στοιχεία – το χλώριο και το θείο – οφείλονται και οι αποτοξινωτικές ιδιότητες της ντομάτας καθώς σύμφωνα με μελέτες το φυσικό χλώριο λειτουργεί ως τονωτικό του ήπατος ενώ παράλληλα παίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης το δε θείο προστατεύει το συκώτι από την κίρρωση
Ιχνοστοιχεία όπως:
– φλαβονοειδή – γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν 14.000 ενήλικες για να βρουν ποιοι ήταν οι παράγοντες κινδύνου για ν’ αναπτύξουν χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων – π.χ  χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα –
Η μελέτη αυτή ήταν η πρώτη στο είδος της που δείχνει ότι τα φλαβονοειδή, τα οποία υπάρχουν στις ντομάτες έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες, καθώς τους προστατεύουν και από τον καρκίνο.
– β-καροτένιο
– λυκοπένιο
– κερσετίνη
– ω-3 – 4.5 mg
– ω-6 – 119 mg
Όλα τα παραπάνω στοιχεία:
1) ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
2) προστατεύουν από τον καρκίνο
3) ρυθμίζουν το σάκχαρο
4) βοηθούν στη μείωση της  χοληστερίνης
5) ενισχύουν τα οστά και
6) βοηθούν στο αδυνάτισμα -αφού μία ντομάτα 100gr περιέχει:
– θερμίδες – μόνο 74
– υδατάνθρακες – 3.9 g
– σάκχαρα – 2.6 g
– φυτικές ίνες – 1.2 g
– πρωτεΐνες – 0.9 g
Και τώρα ας δούμε μια ιδιαιτερότητα της ντομάταςΕίναι το σπουδαίο λυκοπένιο, το οποίο περιέχει σε υψηλές ποσότητες η ώριμη και κόκκινη ντομάτα.
   2. Όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα τόσο πιο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι
η απορρόφηση
η συγκέντρωση και
η διαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι οι σάλτσες που παρασκευάζουμε μόνοι μας με ώριμες ντομάτες περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη από ότι  η φρέσκια ντομάτα.
Δηλαδή παίρνουμε πολύ περισσότερη ποσότητα λυκοπενίου όταν μαγειρέψουμε τη ντομάτα μας παρά αν τη φάμε ωμή και βέβαια το ίδιο φτωχός σε λυκοπένιο είναι και ο φρέσκος χυμός της ντομάτας, το γνωστό μας “tomato juice”.
Και αυτό διότι η θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παρασκευής των προϊόντων αυτών, διασπά τα κύτταρα της φλούδας επιτρέποντας στο λυκοπένιο να απορροφηθεί καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι σάλτσες ντομάτας περιέχουν υψηλές ποσότητες λυκοπενίου.
Έτσι επιβάλλεται να καταναλώνουμε:
# ώριμες ντομάτες
# ψητές ή μαγειρεμένες ντομάτες
# σάλτσες ντομάτας
3. Λυκοπένιο-Ποιο είναι το ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει τις ντομάτες κόκκινες και γιατί θεωρείται θαυματουργό;
Πρώτα-πρώτα ας δούμε γιατί “λυκοπένιο”
Λοιπόν – η επιστημονική ονομασία της ντομάτας είναι «λυκοπερσικόν το εδώδιμον»
Και η βασική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα είναι ένα συμμετρικό τετρατερπένιο-ένας πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας.
Παίρνοντας τις δυό πρώτες συλλαβές “λυκο” από το ” λυκοπερσικόν” και τις τρεις τελευταίες “πενιο” από το “τετρατερπένιο” έχουμε τη λέξη “λυκοπένιο”που δηλώνει το μόριο ενός υδρογονάνθρακα.
Αυτά για το όνομα – ας δούμε τώρα τις ιδιότητες:
Το λυκοπένιο ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών.
Είναι αυτό που χαρίζει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες,
στο καρπούζι,
στην παπάγια,
στην κόκκινη γκουάβα,
στο κόκκινο γκρέιπφρουτ.
Το λυκοπένιο έχει γίνει αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Συγκεντρωτικά οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και που αφορούν το λυκοπένιο και τις ντομάτες έχουν δείξει τα ακόλουθα:
# είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση, δύο φορές
ισχυρότερο από την β-καροτίνη -προβιταμίνη Α.
# εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και όπως γνωρίζουμε οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις το DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.
# η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο:
των πνευμόνων
του προστάτη
του στομάχου
του μαστού
του τραχήλου
του εντέρου
του ορθού
του οισοφάγου
της στοματικής κοιλότητας και
του παγκρέατος
Ας δούμε με λίγα λόγια τι έχουν δείξει διάφορες έρευνες για την αντικαρκινική προστασία που προσφέρει το λυκοπένιο και η ντομάτα
– σε μελέτη το 1995 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ – σε 48.000 άνδρες που παρακολούθησαν για 6 χρόνια – βρήκαν ότι αυτοί που έτρωγαν μέχρι 10 μερίδες την εβδομάδα φαγητών που περιείχαν ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.
– σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν – επίσης – μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Επίσης
– μια ανάλυση 21 μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Bio­mar­kers and Preven­tion» επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάταςκαι ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας – παρέχει αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Όταν δε τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν έδειξαν ότι:
~ όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη
~ όσοι έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες – στα φαγητά ή σε σάλτσες –  είχαν ακόμη καλύτερη και μεγαλύτερη προστασία με 20%  λιγότερες πιθανότητες
~ όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%
Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση των επιστημόνων  είναι ότι  κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη  το λυκοπένιο συμβάλει στο να παραμένει η ασθένεια μη επιθετική
Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η προστασία που παρέχει το λυκοπένιο έναντι του καρκίνου του παγκρέατος , καθώς
μελέτες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ντομάτας είχαν μέχρι και 31% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος.
Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ένα σημαντικό στοιχείο:
Το λυκοπένιο εάν δοθεί από μόνο του σαν φάρμακο δεν έχει αυτές τις ιδιότητες.
Για να έχει την ισχυρή αντικαρκινική του δράση πρέπει να προσλαμβάνεται μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά που το περιέχουν.
Η παρατήρηση αυτή αποδεικνύει ότι το λυκοπένιο αποτελεί μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης  οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών, που για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά τους αποτελέσματα πρέπει να συνεργάζονται
Αποτελέσματα άλλων ερευνών έδειξαν ότι το λυκοπένιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, διότι:
~ μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης αυτής που αποκαλείται και κακή χοληστερόλη.
~ βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών
~ μειώνει το πάχος των αρτηριών και
~ προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση
Και οι έρευνες για το λυκοπένιο συνεχίζονται, με τις τελευταίες να δείχνουν ότι καθοριστικός είναι ο ρόλος του και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα π.χ
– σε μια ομάδα γυναικών που έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά για περίπου είκοσι μία ημέρες παρατηρήθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα από
μια άλλη ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα χωρίς ντομάτες.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια των γυναικών που έτρωγαν ντομάτες, να ήταν ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες έως και έως 42%.
      4. Συγκεντρωτικά η ντομάτα:
– μας να δίνει ενέργεια
– μας  αναζωογονεί
– μας προσφέρει  κυτταρική ισορροπία
– είναι αντικαρκινική
– είναι ορεκτική
– είναι αντισκορβουτική
– είναι αποτοξινωτική
– αλκαλοποιεί το όξινο περιβάλλον
– είναι διουρητική
– είναι ισχυρό αντικαρκινικό
– μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
– μας προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια
– έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– εμποδίζει την οξείδωση των κυττάρων
– καταπολεμά την ακμή
– θεραπεύει τα εξάνθημα
– θεραπεύει τους φαγέσωρες – μπιμπίκια –
– προστατεύει από τα τσιμπήματα των εντόμων
– προστατεύει από τη σμηγματόρροια
– προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση
– την αρθρίτιδα
– τη γαστρική ατονία
– είναι ισχυρό τονωτικό
– προστατεύει το συκώτι
– είναι υπακτική
– προστατεύει από την παχυσαρκία
– την περιαρθρίτιδα
– τους ρευματισμούς.
               5. Και εμείς τι πρέπει να κάνουμε;
Μα
# να συμπεριλάβουμε  τη ντομάτα στη διατροφή μας
– σε σαλάτες
– σε σάλτσες
– σε χυμούς, που έχουμε κάνει και διατηρούμε στο ψυγείο με την προσθήκη τσίλι και άλλων βοτάνων και μπαχαρικών.
# να ετοιμάζουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες αφήνοντάς τες στον καλοκαιρινό ήλιο, και αφού τις τοποθετήσουμε στο λάδι θα έχουμε έτοιμο ένα πάνγευστο τρόφιμο με υψηλότατη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο για όλο το χειμώνα.
# να ετοιμάζουμε δικό μας κέτσαπ.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως το λυκοπένιο, όπως
το β-καροτένιο
η βιταμίνη Α και
η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτό συστατικό και πρέπει πάντα να συνοδεύουμε τις ντομάτες μας με ελαιόλαδο για καλύτερη βιοδιαθεσιμότητά του
Να δούμε και μερικές ακόμα χρήσεις της ντομάτας εκτός από τη μαγειρική;
Ναι;
Λοιπόν:
# άν έχουμε λιπαρό δέρμα ο πολτός της ντομάτας είναι ιδανικός για τον καθαρισμό του και την εξισορρόπηση του σμήγματος
# αν κοπήκαμε κάνουμε κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας και έχουμε μια γρήγορη θεραπευτική αγωγή
# αν καήκαμε ή μας έκαψε ο ήλιος χωρίς να το καταλάβουμε, μια πολύ καλή αντιμετώπιση είναι κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας.
#  επίσης ο χυμός της ντομάτας πίνεται ευχάριστα σκέτος ή σαν βασικό συστατικό του bloody Mary.
         6. Πως οι ντομάτες μας βοηθάνε να κάψουμε το περιττό λίπος
Ντομάτες και ντοματοχυμός – ένα θαύμα γεύσης, υγιεινών θρεπτικών συστατικών και μεταλλικών στοιχείων.
Βιταμίνη Ε,
β-καροτένιο,
λυκοπένιο,
βιταμίνη C,
κάλιο, 
βιταμίνη Κ και πολλά-πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα περικλείονται μέσα στο κόκκινο καρπό-φρούτο, τη ντομάτα.
Και γιατί η ντομάτα μας βοηθά να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος, πάντα μέσα στα πλαίσια μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής;
Λοιπόν – εντάσσοντας τη ντομάτα στη διατροφή μας και ακολουθώντας έναν ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθάμε το σώμα μας να απαλλαγεί από το περιττό λίπος διότι:
1. Η ντομάτα και ο ντοματοχυμός έχουν ελάχιστες θερμίδες
-. Ξέρατε ότι 100 γραμμάρια ντομάτας έχουν μόλις 17 θερμίδες;
-. Ξέρατε ότι οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό;
-. Περίπου το 94% της ντομάτας είναι μόνο νερό, ως εκ τούτου, ο χυμός της ντομάτας είναι ιδανικότατο ποτό-χυμός για όσους από εμάς έχουν ανάγκη να αποβάλλουν περιττά κιλά ή κάνουν δίαιτα.
2. Η ντομάτα βελτιώνει το μεταβολισμό μας.
-. Οι ντομάτες φροντίζουν με το ισχυρό αντιοξειδωτικό τους το λυκοπένιο, να εξισορροπούν αλλά και ενισχύουν το μεταβολισμό μας με φυσικό τρόπο.
-. Ο μεταβολισμός που λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, δεν αφήνει το σώμα να συσσωρεύσει λίπος, άρα και περιττά κιλά, ενώ παράλληλα βοηθάει στη γρήγορη απώλεια βάρους.
3. Η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
-. Οι φυτικές ίνες προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού, γεγονός που συμβάλλει στην αποτροπή επιπλέον κατανάλωσης τροφής, ενώ προάγει υγιέστερη πέψη, η οποία είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους.
4. Η ντομάτα περιέχει το ισχυρό αμινοξέα καύσης λίπους L-καρνιτίνη (σε μικρές βέβαια ποσότητες,αλλά το περιέχει).
-. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, οι ντομάτες  περιέχουν L-καρνιτίνη, η οποία αυξάνει την ικανότητα καύσης του λίπους στο σώμα σε μεγάλο βαθμό.
-. Μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια και έτσι βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, παράλληλα αυξάνει τον μυϊκό ιστό και μειώνει την όρεξη, επιτυγχάνοντας την απώλεια βάρους.
-Σημείωση: Για να παίρνουμε τις φυτικές ίνες από τις ντομάτες τις τρώμε ωμές, στη γνωστή μας ντοματοσαλάτα, για να ωφελούμεθα από το λυκοπένιο πρέπει να βράζουμε τη ντομάτα μας και αν θέλουμε ένα δροσιστικό χυμό μπορούμε να βάλουμε τις ώριμες και φρέσκες ντομάτες μας στον αποχυμωτή μας.

Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα είναι το No 1 πρόβλημα για όλους μας, το οποίο, πάλι δυστυχώς, βαίνει διογκούμενο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα 3/4 των δειγμάτων που εξετάζονται από την παγκόσμια παραγωγή περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Και η ντομάτα είναι από τα πιο επιβαρυμένα.
Δεν είναι όλα ωραία και ανθηρά όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι υπεύθυνοι.
Εμείς πρέπει να αφυπνιστούμε και όσον αφορά τις ντομάτες προσέχουμε και:
-Δεν αγοράζουμε ντομάτες εκτός εποχής
-Πλένουμε τις ντομάτες μας  με αραιή σαπουνάδα και κατόπιν τις ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
-Με το πλύσιμο όμως αποφεύγουμε μόνο τα “επιφανειακά” υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, όχι τις χημικές ουσίες που εισέρχονται στους εσωτερικούς ιστούς των φυτών.
Το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας προφυλάσσει, πρέπει:
-Να προσπαθούμε να επιλέγουμε πιστοποιημένες βιολογικές και οργανικής καλλιέργειας ντομάτες και να μην ψάχνουμε για όμορφες στο μάτι  και χωρίς ψεγάδι ντομάτες αφού οι φυσικές και μάλιστα οι ντόπιες ποικιλίες δεν παράγουν ομοιόμορφους καρπούς

-Σημείωση: Προτιμάμε τη ντομάτα όταν είναι η εποχή της, διότι υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων.
Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα είναι το No 1 πρόβλημα για όλους μας, το οποίο, πάλι δυστυχώς, βαίνει διογκούμενο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα 3/4 των δειγμάτων που εξετάζονται από την παγκόσμια παραγωγή περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Και η ντομάτα είναι από τα πιο επιβαρυμένα.
Δεν είναι όλα ωραία και ανθηρά όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι υπεύθυνοι.
Εμείς πρέπει να αφυπνιστούμε και όσον αφορά τις ντομάτες προσέχουμε και:
-Δεν αγοράζουμε ντομάτες εκτός εποχής
-Πλένουμε τις ντομάτες μας  με αραιή σαπουνάδα και κατόπιν τις ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
-Με το πλύσιμο όμως αποφεύγουμε μόνο τα “επιφανειακά” υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, όχι τις χημικές ουσίες που εισέρχονται στους εσωτερικούς ιστούς των φυτών.
Το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας προφυλάσσει, πρέπει:
-Να προσπαθούμε να επιλέγουμε πιστοποιημένες βιολογικές και οργανικής καλλιέργειας ντομάτες και να μην ψάχνουμε για όμορφες στο μάτι  και χωρίς ψεγάδι ντομάτες αφού οι φυσικές και μάλιστα οι ντόπιες ποικιλίες δεν παράγουν ομοιόμορφους καρπούς.
         7. Πως διατηρούμε τις ντομάτες μας
Γενικά οι ντομάτες είναι καλό να διατηρούνται εκτός ψυγείου και βέβαια να αγοράζουμε ντομάτες φρεσκοκομμένες και εκτός ψυγείου
Τις αποθηκεύουμε  σε σκοτεινό μέρος μεταξύ 12 και 15 βαθμών Κελσίου.
Τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι ψιλοκομμένες ντομάτες μπορούν να καταψυχθούν για χρήση σε σάλτσες ή άλλα μαγειρευτά πιάτα.
Και πολύ μεγάλη προσοχή όταν αγοράζουμε τις ντομάτες μας, διότι, δυστυχώς, τα φυτοφάρμακα είναι παντού.
8. Ντοματοχυμός, δροσιζόμαστε με τη δροσιά του, γευόμαστε τη νοστιμιά του και νιώθουμε τα οφέλη του στην υγεία μας
Μία από τις πιο νόστιμες και δροσιστικές επιλογές για να γευτούμε τη ντομάτα είναι και ο χυμός της.
Το χυμό της  ντομάτας μπορούμε να τον απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όποια ώρα της ημέρας θέλουμε.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και βέβαια πάνω στη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε όποιο μπαχαρικό αναζητάει ο οργανισμός μας και προτάσσει η φαντασία μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ντοματοχυμός λοιπόν και ας ετοιμάσουμε έναν τώρα:
Θα χρειαστούμε*
-περίπου δύο κιλά ντομάτες οργανικές , χωρίς λιπάσματα και χημικά πρόσθετα
-μαύρο βιολογικό πιπέρι, σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-καγιέν σε σκόνη, σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-θαλασσινό αλάτι, τελείως ανεπεξέργαστο, προτιμώ πάντα ελληνική αφρίνα
-ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι αρίστης ποιότητας
Και
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Τις βάζουμε σε μιά μεγάλη σχετικά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα μπαχάρια μας και το αλάτι και τις βράζουμε για τρεις (3) περίπου ώρες  ανακατεύοντας που και που για να μην μας κολλήσουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ και στην πιο ψιλή σχάρα του.
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνουμε τους σπόρους.
Ρίχνουμε το χυμό μας στην κατσαρόλα, και μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε για δύο (2) λεπτά  και απομακρύνουμε από την εστία.
Μοιράζουμε το χυμό μας σε γυάλινα μπουκάλια με λίγο φαρδύ στόμιο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.**
Με αυτό τον τρόπο έχουμε φρέσκο χυμό ντομάτας όποτε τον χρειαζόμαστε.
Τον σερβίρουμε σε δροσερά ποτήρια, αραιωμένο, αν θέλουμε, με νερό χωρίς χλώριο και πασπαλισμένο με φυλλαράκια δυόσμου.***
Ο ντοματοχυμός είναι ένας από τους πιό θρεπτικούς χυμούς του καλοκαιριού με ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων.
tips:
– Βράζουμε τις ντομάτες μας για να απελευθερωθεί το θαυματουργό λυκοπένιο
– Προσθέτουμε λάδι για να διευκολύνουμε και να αυξήσουμε την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου.
Το λυκοπένιο για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται, οπωσδήποτε διατροφικό λίπος – και τι καλύτερο από το ελαιόλαδο!
-. ο ντοματοχυμός προστατεύει την όρασή μας, καθώς μας προφυλάσσει από τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
-. ο ντοματοχυμός περιορίζει το λίπος στην κοιλιά
-. η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού βοηθάει να χαθούν τα περιττά εκατοστά από την περίμετρο της μέσης.
-. η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας.
-. αναμιγνύοντας τον ντοματοχυμό μας με χυμό από σπανάκι, ισχυροποιούμε και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το λυκοπένιο με τη λουτεΐνη 
-. ο ντοματοχυμός όταν καταναλώνεται διεγείρει την σύνθεση της οστεοκαλσίνης  από τους οστεοβλάστες**** .
Η οστεοκαλσίνη είναι πρωτεΐνη, η σημαντικότερη πρωτεΐνη μετά το κολλαγόνο, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχηματισμού των οστών.
Η οστεοκαλσίνη είναι εξαρτώμενη από τη βιταμίνη Κ και η ντομάτα έχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ
-. ο ντοματοχυμός προστατεύει και ενισχύει τα οστά μας και το σκελετικό μας σύστημα και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση
-. η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη
-. ο ντοματοχυμός είναι από τους θρεπτικότερους και υγιεινότερους χυμούς για τα παιδιά μας.
*Η ποσότητα είναι πρότυπη

**Μπορούμε να διατηρήσουμε το χυμό μας στο ψυγείο δύο με τρεις μέρες, αν θέλουμε να τον διατηρήσουμε περισσότερες μέρες, καλύπτουμε την επιφάνειά του με λάδι – με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τον διατηρήσουμε μέχρι δέκα(10) μέρες
***Εάν στο μπουκάλι μας μείνει χυμός, ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνειά του, μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσουμε, για να προστατεύσουμε το χυμό μας από την οξείδωση
****οστεοβλάστες  και τους οστεοκλάστες – οι οστεοβλάστες είναι κύτταρα που οικοδομούν τα οστά και οι οστεοκλάστες είναι κύτταρα που αποδομούν το οστά.
9. Nτομάτες-ρυθμίζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία και βοηθούν στη μείωση της εφίδρωσης.
Nτομάτα και ντοματοχυμός
Ένα ποτήρι φρέσκος ​​χυμός ντομάτας, καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης.
Διαβάζοντας μέχρι εδώ το άρθρο μου αυτό, σίγουρα έχετε κατανοήσει την σπουδαιότητα της ντομάτας και έχετε παρατηρήσει τις χίλιες και μία  χρήσεις και ιδιότητές της.
Παρατηρήσατε τη σπουδαιότητα του θαυματουργού λυκοπένιου, του οποίου η διαθεσιμότητα είναι υψηλότερη όταν οι ντομάτες είναι ώριμες και μαγειρεμένες.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι σάλτσες που παρασκευάζουμε μόνοι μας, με ώριμες ντομάτες , περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο από ότι οι φρέσκιες ντομάτες.
Επίσης τα αποτελέσματα πάμπολλων ερευνών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους  καρκίνου.
Πέρα από όλα αυτά τα οφέλη, οι ντομάτες και ο χυμός τους ,  με το πλήθος των αντιοξειδωτικών τους είναι μια φυσική θεραπεία για την υπερβολική εφίδρωση.
Πολλοί άνθρωποι ζουν καθημερινά με το σύμπτωμα της υπερβολικής εφίδρωσης.
Αν και η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική σωματική λειτουργία του σώματός μας που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του, η υπερβολική εφίδρωση είναι η παραγωγή ιδρώτα σε ποσότητες που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του σώματος για κανονικές διαδικασίες θερμορύθμισης.
Η εφίδρωση που υπερβαίνει κατά πολύ την κανονικά επίπεδα χαρακτηρίζεται ως υπεριδρωσία
Και οι ντομάτες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τον χρόνιο ιδρώτα, ρυθμίζοντας την εσωτερική μας θερμοκρασία και συρρικνώνοντας τους πόρους του δέρματός μας.
Τώρα το καλοκαίρι, λοιπόν, με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες ας έχουμε τις ώριμες ντομάτα καθημερινά στο τραπέζι μας.
-Την περίφημη ντοματοσαλάτα μας, με τη νοστιμιά της και την υψηλή διατροφική της αξία και
-Τους πεντανόστιμους ντοματοχυμούς από τις πιό ώριμες ντομάτες μας.
Ντοματοχυμούς μπορούμε να πίνουμε όποια ώρα της ημέρας θέλουμε, γευόμενοι τη δροσιά τους,
τη νοστιμιά τους,
τη διατροφική τους αξία αλλά και επωφελούμενοι τη σπουδαία βοήθειά τους, ώστε να ελέγξουμε την υπερβολική εφίδρωση, καθώς, όπως είπαμε, ρυθμίζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία.
Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε, όπως προτείνουν μερικοί εμπειρογνώμονες, να εφαρμόσουμε κομπρέσες χυμού ντομάτας στα μασχάλες μας, αφήνοντάς τες να δράσουν για 10 λεπτά πριν να ξεπλύνουμε.
Για να βοηθήσουμε περισσότερο τον οργανισμό μας τις μέρες με τον καύσωνα, ενσωματώνουμε στη διατροφή μας λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πεπτική δύναμη όπως:
μελιτζάνες,
πιπεριές,
σπανάκι,
πατάτες,
ντομάτες.
Και φρούτα όπως:
σταφύλια,
καρπούζι
μήλα,
αβοκάντο
και
πεπόνι.
Και ροφήματα βοτάνων όπως:
– έγχυμα φασκόμηλο – ένα από τα ισχυρότερα αντιιδρωτικά βότανα,
– έγχυμα πράσινου τσαγιού – το μαγνήσιό του και οι βιταμίνες Β διατηρούν την ηρεμία μας και συστέλλουν τους ιδρωτοποιούς αδένες μας.
Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί μερικές φορές να προκαλείται από άγχος, νευρικότητα, και ένταση.
Ορισμένα συμβάντα, μνήμες ή συναισθήματα μπορούν να ενεργοποιήσουν αμέσως τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να μάθουμε να χαλαρώνουμε και να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας συνειδητά.
Το έγχυμα του πράσινου τσαγιού και του φασκόμηλου μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή μας την προσπάθεια.
Και περιορίζουμε:
Ζάχαρη,
γλυκά,
αλκοόλ,
πικάντικα και χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Και βέβαια πίνουμε πολύ νερό και αν οι λόγοι που ιδρώνουμε δεν έχουν να κάνουν με φυσικά αίτια συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.
      10. Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας
Παλαιότερες αλλά και νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο προστατεύει τα οστά, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και μειώνει τα συμπτώματά της.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων, τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας, υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Όπως ανέφερα  το λυκοπένιο είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
στο καρπούζι.
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι:
Στο αίμα των γυναικών που έλαβαν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας ήταν σημαντική η πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων κάτι το οποίο δεν συνέβη σε γυναίκες που έλαβαν εικονικό σκεύασμα λυκοπένιου σε κάψουλες.
Η παραπάνω έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι:
Δύο με τρία ποτήρια χυμός ντομάτας την ημέρα ενισχύει τα οστά, έχει την δύναμη να προφυλάξει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση από την οστεοπόρωση και
σε άτομα που ήδη πάσχουν από οστεοπόρωση να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της!
Έτσι λοιπόν η ντομάτα, η οποία για πάρα πολλούς από μας είναι το αγαπημένο μας λαχανικό και παράλληλα ένα από τα βασικότερα συστατικά της κουζίνας μας με κυρίαρχη την χωριάτικη σαλάτα, εμπεριέχει
πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με πρωτοστατούν το λυκοπένιο, το οποίο
είναι αυτό που της δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα της!
Κόκκινες, με φυσικό τρόπο ωριμασμένες ντομάτες λοιπόν και τον χυμό τους για να κρατήσουμε υγιή τα οστά μας και να προστατευτούμε από την οστεοπόρωση.
11. Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα
Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσω το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό στο τραπέζι μουκαι στη διατροφή μας, όλη τη διάρκεια του χειμώνα – προσωπικά, δεν αγοράζω ποτέ ντομάτες το χειμώνα, αγοράζω πάντα λαχανικά εποχής.
Θα χρειαστώ κατ’ αναλογία-
– δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
– 200gr χοντρό θαλασσινό αλάτι
– ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
– μία σχάρα*, την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στο ταψί
– τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα – σήτα
Ξεκινάω:
Πλένω πολύ καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δυο.
Αφαιρώ τους σπόρους και τις αφήνω για 2 ώρες τουλάχιστον να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
Τοποθετώ τη σχάρα πάνω στο ταψί και αραδιάζω πάνω στη σχάρα τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Πασπαλίζω τις ντομάτες με το αλάτι.
Τις τοποθετώε στον ήλιο καλυμμένες, με ένα  τούλι, το οποίο δεν πρέπει να τις ακουμπά, για να τις προστατέψουμε από τα διάφορα ζωύφια και τη  σκόνη – πολλές φορές, αντί για τούλι ετοιμάζω μια αυτοσχέδια σήτα κάτι σαν κρησάρα,  οπότε θα έχω απόλυτη προστασία και από τα ζουζούνια και από τον αέρα.
Η διάρκεια τώρα τις αποξήρανσης έχει να κάνει με το πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος, αλλά και το πως θέλω να είναι οι ντομάτες μου.
# αν τις θέλω πλήρως αποξηραμένες, ώστε να τις διατηρήσω σε γυάλινο βάζο, η αποξήρανση διαρκεί περίπου επτά (7) ημέρες – πάντα ανάλογα με την ηλιοφάνεια –
# αν θέλω να τις διατηρήσω στο λάδι χρειάζομαι λιγότερο χρόνο αποξήρανσης, περίπου τρεις  (3) με τέσσερις (4)  μέρες.
Εκείνο που δεν ξεχνώ είναι να τις βάζω κάθε βράδυ μέσα στην κουζίνα, για να μην τραβήξουν υγρασίααν το μέρος που ζει κάποιος είναι πολύ ξηρό και το βράδυ δεν ανεβάζει υγρασία, μπορεί κάλλιστα να αφήσει τις ντομάτες έξω
Όταν πια έχουν εξατμιστεί όλα τους τα υγρά και είναι τελείως στεγνές, οι ντομάτες μου είναι έτοιμες.
Τις τινάζω να φύγει το αλάτι και τις αποθηκεύω.
Συνήθως ο πιο κατάλληλος τρόπος αποθήκευσης είναι η τοποθέτησή τους σε γυάλινο δοχείο, το οποίο αποθηκεύω σε σκοτεινό και χωρίς υγρασίες ντουλάπι της κουζίνας μου.
Αν τώρα θέλω να διατηρήσω τις ντομάτες μου στο λάδι – όπως είπα, ο χρόνος αποξήρανσής τους είναι μικρότερος –  τις βάζω σε γυάλινα βάζα, προσθέτω το λάδι, τόσο όσο να τις σκεπάζει και κλείνω το βάζο.
Σε κάποια από τα βάζα μου προθέτω ρίγανη ή θυμάρι, τα οποία χρησιμοποιώ σε  φαγητά που θέλω ρίγανη ή θυμάρι.
Ο τρόπος αυτός διατήρησης της ντομάτας είναι από τους ιδανικότερους, διότι έχει αναδυθεί από τα “βάθη” της ντομάτας το λυκοπένιο, το οποίο είναι ευκολότερα απορροφήσιμο από το πεπτικό μας σύστημα.
Ο παραπάνω τρόπος είναι ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής λιαστής ντομάτας.
        12. Ένα πολύτιμο μπαχαρικό.
Θα σας δείξω τι είναι αυτό το μπαχαρικό και πως το παρασκευάζω:
Πολύ απλά, είναι τριμμένη ντομάτα μεγάλης αποξήρανσης.
Είναι ένα πολύ γευστικό μπαχαρικό, το οποίο κάνω κάθε καλοκαίρι και με το οποίο “νοστιμίζω” ένα πλήθος φαγητών αλλά και ωφελούμεθα, όλη η οικογένεια, από τις σπουδαίες ιδιότητες του λυκοπενίου που περιέχει.
Πολλές φορές το προσθέτω σε μείγματα μπαχαρικών δικής μου εμπνεύσεως, σε πολλούς χυμούς λαχανικών αλλά και στο αλάτι μου
Προσθέτει μιά διαφορετική νότα γεύσης σε ένα πλήθος φαγητών μου χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο μπαχαρικό.
“Δένει” δε, εξαίρετα με το κουρκούμι, για τις  περισσότερες σάλτσες μου.
Όλη η διαδικασία γίνεται και αυτή στον ήλιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι λιαστές ντομάτες μεγάλης αποξήρανσης.
Καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμες, αν πιάνοντάς τες στα δάχτυλά μου τρίβονται πολύ εύκολα και γίνονται σκόνη.
Όταν είναι λοιπόν είναι έτοιμες έχω τρεις τρόπους να τις τρίψω, ή με τα χέρια μου,
ή στο γουδί,
ή στο μούλτι.
Αποθηκεύω το πολύτιμο μπαχαρικό μου σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον και σε γυάλινα βάζα.
Καλή επιτυχία.
*Προσοχή μεγάλη στη μούχλα κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης.
Στα πιο παλιά χρόνια, ειδικά στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας, όπου η παραγωγή της ντομάτας περιοριζόταν τους καλοκαιρινούς μήνες, στα περισσότερα σπίτια ετοίμαζαν μεγάλες ποσότητες λιαστής ντομάτας, τις οποίες άπλωναν σε ειδικές αυτοσχέδιες καλαμωτές και έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να τους μουχλιάσουν κατά την περίοδο της αποξήρανσης.
13. Η “ντοματοτραχανόσουπά” μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!

Η “ντοματοτραχανόσουπά” μου- δύο αγαπημένα συστατικά, σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, ιδανικό για δείπνο και όχι μόνο!
Σε μικρές επαρχιακές πόλεις, πολλές φορές, μπορούμε να βρούμε διατροφικούς θησαυρούς.
Σε ένα ταξίδι μου λοιπόν σε μια τέτοια πόλη ανακάλυψα ένα πεντανόστιμο τραχανά.
Τον τραχανά τον γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τον μυρωδάτο και αγνό τραχανά που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε, για αυτό όταν είμαστε τυχεροί και ανακαλύπτουμε τέτοιους θησαυρούς ας τους προμηθευόμαστε.
Λοιπόν αφού τον προμηθεύτηκα, η αμέσως επόμενη κίνησή μου -όπως καταλαβαίνετε- ήταν να τον μαγειρέψω,
και έκανα μιά πεντανόστιμη ντοματοτραχανόσουπα με σάλτσα ντομάτας που έχω ακόμα από την περυσινή μου σοδειά.
Και χρειάστηκα:
– μία καυτερή πιπεριά που και αυτή είναι από τη περυσινή μου σοδειά – αν δεν έχουμε πιπερίτσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούκοβο ή τσίλι. τόσο όσο αντέχουμε!
– σάλτσα ντομάτας
– ένα φλιτζάνι του τζαγιού τραχανά
– τέσσερα φλιτζάνια του τσαγιού νερό
– μερικά ντοματίνια τσερι
– το λάδι μας -οπωσδήποτε
– αλάτι– όσο χρειάζεται
– λίγο μαύρο πιπέρι
– λίγη καπνιστή πάπρικα
– λίγο κουρκούμι, έως μισό κουταλάκι
και
– κριθάρινες μπουκίτσες
και
-σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα έβαλα τέσσερα ποτήρια νερό στο οποίο διέλυσα τρεις κουταλιές της σούπας από την σάλτσα ντομάτας μου – ανάλογα πόσο πηχτή είναι η σάλτσα ντομάτας χρειαζόμαστε και το ανάλογο νερό – την πιπερίτσα μου ψιλοκομμένη και το άφησα να έρθει στο σημείο βρασμού.
Μόλις το νερό άρχισε να κοχλάζει , πρόσθεσα τον τραχανά,
το λάδι,
το κουρκούμι και
το αλάτι – το αλάτι πάντα με προσοχή διότι πολλοί οι τραχανάδες είναι αλατισμένοι – και άρχισα να ανακατεύω συνέχεια, διότι ο τραχανάς κολλάει πολύ εύκολα.
Μόλις άρχισε να χυλώνει πρόσθεσα πάπρικα και πιπέρι, ανακάτεψα λίγο ακόμα.
Μόλις το χύλωμα του τραχανά μου ήταν αυτό που ήθελα το έβγαλα από την φωτιά.
Ανακάτεψα για λίγο ακόμα και σερβίρισα σε μεγάλα βαθιά πιάτα με τρία τέσσερα ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση και μικρές κριθάρινες μπουκίτσες – δυο απλά υλικά που όμως απογείωσαν την γεύση της σούπας μου!
Σημειώσεις:
Η ποσότητα των υλικών της σούπα μου είναι για τέσσερα άτομα και συνοδεύεται άριστα με ένα αφρώδες ροζέ κρασί.
Δεν προτιμώ τη “ντοματοτραχανόσουπά” μου πολύ χυλωμένη για αυτό την αποσύρω αμέσως από τη φωτιά όταν έχω την πυκνότητα που θέλω.
Γενικά η τραχανόσουπες χυλώνουν ακόμα και όταν είναι σερβιρισμένες στο πιάτο, για αυτό χρειάζεται προσοχή να μην μας χυλώσουν πάρα-πάρα πολύ.
Η “ντοματοτραχανόσουπα” είναι ένα πολύ-πολύ υγιεινό αλλά και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για το δείπνο μας και μία από τις θρεπτικότερες παιδικές συνταγές.
Το πιάτο μας περιέχει υψηλή περιεκτικότητα λυκοπένιο – τα θαυματουργό αυτό στοιχείο της ντομάτας και βέβαια πολλά άλλα φυτοθρεπτικά στοιχεία!
14. Ντομάτα για καφέ κηλίδες, διχρωμίες και ερεθισμούς του δέρματος
Ντομάτα,
μέντα,
δυόσμος,
πατάτες,
μέλι,
ελαιόλαδο,
μήλο,
αγγούρια, και ναι, όλα αυτά τα λαχανικά,
τα τρόφιμα,
τα βότανα και τα φρούτα εκτός από σπουδαίες τροφές είναι και σπουδαία καλλυντικά, στην φυσική και ανεπεξέργαστη μορφή τους!
Ας δούμε την ντομάτα.
Η ντομάτα είναι πλούσια πηγή λυκοπενίου, το οποίο παρέχει πρόσθετη προστασία στο δέρμα μας από τη βλαβερή ακτινοβολία UV και τον καρκίνο του δέρματος, οι δε στυπτικές ιδιότητες σφίγγουν τους μεγάλους πόρους.
Αυτή η δραστηριότητα της ντομάτας, μαζί με όλα τα άλλα οφέλη της και τις βιταμίνες της, προστατεύει και θεραπεύει το δέρμα μας από τις καφέ κηλίδες, τις διχρωμίες και τα εγκαύματα που προκαλούνται από τον ήλιο.
Η βιταμίνη Α της ντομάτας εξασθενεί τις διχρωμίες και τις κηλίδες,
Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β μειώνει τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και ενθαρρύνει την παραγωγή υγιών νέων κυττάρων,
η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου και διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος,
το ασβέστιο θεραπεύει το ξηρό και λεπτό δέρμα, το οποίο ξεφλουδίζει συχνά και έχει άγρια υφή ,
το κάλιο  ενυδατώνει το δέρμα,
το μαγνήσιο χαρίζει  λάμψη και ομορφιά στο δέρμα, το βοηθάει να αναπνέει και έτσι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Η ντομάτα λοιπόν φίλοι μου προσφέρει στο δέρμα μας ακτινοβολία και φρεσκάδα υγείας.
Αποτρέπει ερεθισμούς και διχρωμίες που προκαλούνται από εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες.
Εμποδίζει και αναστέλλει την παραγωγή καφέ κηλίδων στο δέρμα.
Είναι ένα φυσικό λευκαντικό της επιδερμίδας και
σιγά-σιγά απομακρύνει μαύρα στίγματα και σπυράκια και το δέρμα μας σιγά-σιγά παίρνει μια ομοιόμορφη υφή, χωρίς πια ανοιχτούς πόρους.
Πως;
Α – 
Με έναν πολύ απλό τρόπο.
#. τρίβουμε μια ώριμη ντομάτα στον τρίφτη και
εφαρμόζουμε μία πλούσια ποσότητα στο πρόσωπό μας.
Την αφήνουμε για μισή ώρα και στην συνέχεια ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Ντομάτα με λεμόνι
#. αν έχουμε έντονα ανοιχτούς πόρους, καφέ κηλίδες και πολλές διχρωμίες προσθέτουμε στον πολτό της ντομάτας μερικές σταγόνες λεμόνι ή κιτρολέμονο-λάιμ.
Ντομάτα με μέλι
#. αν έχουμε πολλά μαύρα στίγματα προσθέτουμε στον πολτό της ντομάτας μια κουταλιά του γλυκού μέλι και εφαρμόζουμε την παχύρρευστη πάστα σε απόλυτα καθαρό πρόσωπο και λαιμό για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά –  ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Ντομάτα με αγγούρι
#. αν έχουμε ανοιχτούς πόρους προσθέτουμε στον πολτό της ντομάτας πολτοποιημένο αγγούρι – και η ντομάτα και το αγγούρι έχουν στυπτικές ιδιότητες που σφίγγουν τους μεγάλους ανοιχτούς πόρους, ενυδατώνουν και τονώνουν  το δέρμα.
Εφαρμόζουμε την παχύρρευστη πάστα σε απόλυτα καθαρό πρόσωπο και λαιμό για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά –  ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Ντομάτα με ελαιόλαδο
#. αν θέλουμε ολική αναζωογόνηση προσθέτουμε στον πολτό της ντομάτας 1 κουταλάκι του γλυκού φίνο ελαιόλαδο και εφαρμόζουμε την παχύρρευστη πάστα σε απόλυτα καθαρό πρόσωπο και λαιμό για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά –  ξεπλένουμε με χλιαρό νερό ακολουθούμενο από κρύο νερό.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η ντομάτα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φυσικών καλλυντικών, τα οποία είναι ασφαλή για το δέρμα και θεωρείται ως “μαγική ιατρική” εξαιτίας της ταχείας εξάλειψης των σκοτεινών και καφέ  κηλίδων αλλά και της γενικής αναζωογόνησης του δέρματος του προσώπου και του λαιμού.
Ο καλύτερος χρόνος για την εφαρμογή των πρακτικών αυτών με ντομάτα είναι το βράδυ, όταν το δέρμα μας μπορεί να αναγεννηθεί καλύτερα για να μεγιστοποιήσει την επίδραση των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων της ντομάτας, αφαιρώντας το μαύρισμα, σφίγγοντας τους πόρους και αναδομώντας το δέρμα.
Οι φυσικές αυτές μάσκες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα των φυσικών προϊόντων, τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όσο συχνά θέλουμε*.
tips –
Αν κάποιο από τα μείγματα μας είναι πολύ υδαρές και δεν “στέκονται”, προσθέτουμε αλεύρι ρυζιού, τόσο όσο το μείγμα μας να “στέκεται” και το
απλώνουμε στο πρόσωπο με τα δάχτυλα μας σε όλη την επιφάνεια του προσώπου, και αν θέλουμε μέχρι χαμηλά στο λαιμό κάνοντας ελαφρύ μασάζ.
Αφήνουμε για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια κάνουμε πάλι ένα ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπό μας για 30 δευτερόλεπτα και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Το αλεύρι ρυζιού ανανεώνει τα κύτταρα, διατηρεί την υδατική ισορροπία του δέρματός μας, θεραπεύει ερεθισμούς, καταπραΰνει τις διχρωμίες απαλύνει τις ρυτίδες, αποτρέπει την εμφάνιση νέων και διατηρεί το δέρμα υγιές και νεανικό
Β –
Πίνουμε χυμό ντομάτας** με ελαιόλαδο σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα – τα 40gr παχύρρευστου χυμού ντομάτας  περιέχουν ~ 16 mg λυκοπένιο

*-εκτός και αν έχουμε κάποια αλλεργία σε κάποιο από αυτά τα τρόφιμα-

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

εκχύλισμα πλούσιο σε λυκοπένιο από Red Guava:
Share: