Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων

Ντομάτα
Τόσο πολύτιμη όσο δε φανταζόμαστε!
Είναι κόκκινη αλλά
και ροζ
και πράσινη!
Είναι ζουμερή,
είναι ο πρωταγωνιστής στις σαλάτες μας,
είναι ο πρωταγωνιστής των πιο νόστιμων σαλτσών μας
αλλά , δεν είναι μόνο μία:
Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη:
~ ροζ ντομάτες- μια ποικιλία από το 1800 η οποία και θεωρείτε η πιο νόστιμη
~ η Cherokee Purple η θεωρούμενη και η αυθεντική ποικιλία από το Tennessee , ινδιάνικης καταγωγής με μιά εξαιρετική γεύση και άρωμα
~ οι μεγάλες ροζ ντομάτες της ποικιλία  Gregory’s Altai από τα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας
~ η αχλαδόμορφη ντομάτα του Περού
~ η μαύρη ντομάτα της Κριμαίας
~ η λευκή του Μεξικού
~ ντομάτες που δεν κοκκινίζουν ποτέ
~ ντοματάκια  cherry – μικρόκαρπα υβρίδια τα οποία είναι σε τσαμπί και είναι οι μικρότερες  από όλες τις ντομάτες με ένα τέλεια στρογγυλό σχήμα…
~ ντομάτες μπονσάι
~ πομοντόρια
~ πράσινες ντομάτες και
τώρα τελευταία
~ τετράγωνες-λέει-ντομάτες διότι οι επιστήμονες προσπαθούν να φτιάξουν τετράγωνες γενετικά τροποποιημένες ντομάτες.
Και -ναι, ναι – στη μεγάλη οικογένεια των  Solanaceae που ανήκουν οι ντομάτες ανήκουν και:
ο μανδραγόρας
η belladonna
ο καπνός
η πετούνια το είδος των Capsicum όπως
το τσίλι και
η πιπεριά
το είδος των Solanum  όπως
η πατάτα
η ντομάτα και
η μελιτζάνα
Το είδος Solanum – στο οποίο όπως είπαμε ανήκει και η ντομάτα μας – συνήθως ονομάζεται στρύχνος και περιέχει τη δραστική ουσία  σολανίνη , η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις διότι θεωρείται δηλητηριώδης – περισσότερες πληροφορίες για τη σολανίνη στην ανάρτηση για την πατάτα –
Ο δε μαύρος στρύχνος Solanum nigrum – άλλο ένα φυτό του είδους – θεωρείται γενικά δηλητηριώδες αλλά σε πολλές περιοχές όταν είναι πλήρως ώριμα τα  φρούτα του και το φύλλωμά του μαγειρεύεται και τρώγεται.
Η ντομάτα μας λοιπόν ή αλλιώς και τομάτα επιστημονικά ονομάζεται:
στρύχνον το λυκοπερσικόν ή
Solanum lycopersicum ή
Λυκοπερσικόν το εδώδιμον – Lycopersicon esculentum
είναι ένα φυτό της οικογένειας των  Solanaceae…
Πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη νοτιοδυτική Αμερική και συγκεκριμένα στην περιοχή που σήμερα είναι το σύγχρονο  Περού και στον Ισημερινό -όπου
και εξακολουθούν να φυτρώνουν άφθονα τα άγριά της ​​είδη – , καθώς και νοτιότερα στη Χιλή και τη Βολιβία.
Βέβαια τα άγρια αυτά είδη της ντομάτας που βρέθηκαν στις δυτικές πλαγιές των Άνδεων ποικίλουν σε μέγεθος σε χρώμα και σε εμφάνιση και καμία σχέση δεν έχουν με τις ντομάτες που καλλιεργούμαι σήμερα.
Ποιο από αυτά τα άγρια είδη της ντομάτας ​​- αν υπάρχουν – ήταν η αφορμή για τη σύγχρονη ντομάτα δεν είναι σίγουρο αλλά μάλλον ήταν το είδος Solanum pimpinellifolium το οποία και μοιάζει στη μορφή και στη γεύση της ντομάτας που έχουμε συνηθίσει.
Σε κάποια λοιπόν καθοριστική καμπή στην ιστορία της ντομάτας , κάποιος αποφάσισε να φυτέψει ντομάτες και να τις μεγαλώσει  αντί να τις πάρει στην άγριά του μορφή που τις έδινε η ​​φύση.
Αυτή ήταν και η πρώτη καλλιέργεια της ντομάτα και αυτή η κίνηση θα άλλαξε το μέλλον της ντομάτας για πάντα.
Βέβαια πότε και που αυτή η πρώτη κίνησε συνέβη ποτέ δεν θα το μάθουμε στα σίγουρα.
Μερικοί πιστεύουν ότι οι ντομάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο Περού και το Εκουαδόρ όπου ήταν και η γενέτηρά τους και μάλιστα από τους Ίνκας  , αλλά κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί ακόμα που να συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης.
Άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως  ότι οι ντομάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από τους ανθρώπους στο Μεξικό , περίπου 4000 μίλια βορειότερα , αλλά ούτε και εδώ υπάρχουν στοιχεία.
Το σίγουρα όμως είναι ότι όταν το 1500 έρχονται οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά στο Μεξικό , οι αυτόχθονες λαοί καλλιεργούσαν
και είχαν την ντομάτα στη διατροφή τους και έτσι , σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες του 16ου αιώνα ,  οι Ισπανοί κατακτητές , το 1520 , έφεραν δύο κίτρινες και δυό κόκκινες ντομάτες πίσω στη Σεβίλλη , όπου μέχρι τότε ήταν τελείως άγνωστη.
Τον άγνωστό τους λοιπόν αυτό καρπό παρατηρώντας το χρυσοκόκκινό του  χρώμα:
~ οι Ιταλοί του έδωσαν το όνομα «χρυσό μήλο» δηλαδή «pomo d΄ oro» από όπου και τα ντοματάκια πομοντόρο
~ οι Γάλλοι τις ονόμασαν τα «μήλα της αγάπης»
~ οι Γερμανοί  «τα μήλα του παραδείσου» ενώ
~ οι Βρετανοί τις απέρριψαν γιατί πίστεψαν ότι είναι δηλητηριώδης ,έτσι η ντομάτα μας να θεωρείται δηλητηριώδης για περίπου διακόσια -200 – χρόνια , όπως ο μανδραγόρας και η μπελαντόνα και περιορίζεται η χρήση της  στον καλλωπισμό των κήπων,των αυλών και των κτημάτων.
Υπάρχουν  δε Αγγλοσαξωνικά συγγράμματα που συμβουλεύουν να βράζεται η ντομάτα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν καταναλωθεί ώστε να καταστραφεί η πιθανή τοξικότητά της.
Σιγά-σιγά όμως κάποιοι  εκεί στις Μεσογειακές χώρες τη δοκίμασαν.
Τη δοκίμασαν και ανακάλυψαν την άψογη γεύση της και το απόλυτο δέσιμό της με το θρούμπι το σκόρδο το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
Έτσι άρχισε δειλά-δειλά να καταναλώνεται όλο και περισσότερο συνοδεύοντας διάφορα άλλα τρόφιμα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και η ντομάτα έχει εγκατασταθεί για τα καλά σχεδόν σε όλα τα σπίτια και δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι τις περισσότερες μέρες του χρόνου και στις περισσότερες χώρες.
Στην Ελλάδα έρχεται το 1818, μαζί με την πατάτα και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι Έλληνες τρώνε περισσότερο ντομάτες ανά άτομο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο μέσος Έλληνας τρώει 129 κιλά , δηλαδή περίπου 862 μεσαίου μεγέθους ντομάτες το χρόνο ( 1 )
Το περίεργο είναι ότι η ντομάτα από βοτανολογική άποψη θεωρείται φρούτο επειδή όμως δεν διαθέτει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων
αλλά έχει αυτή την ιδιαίτερη όξινη γεύση της δεν καταναλώθηκε σχεδόν ποτέ ως επιδόρπιο αλλά ως  κυρίως γεύμα ή σαν συνοδευτική σαλάτα.
Η ντομάτα στην ουσία είναι μια αστείρευτη πηγή βιταμινών ,  ιχνοστοιχείων και μετάλλων ,ένα πανίσχυρο «βάλσαμο» για την υγεία μας
                      Ποια είναι όμως η ντομάτα;
Ποια είναι αυτή η κόκκινη και ζουμερή κυρία που συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα μας;
Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Η ντομάτα είναι ένα φρούτο με μιά θαυμάσια όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση ,που σαν λαχανικό καθιερώθηκε μετά από μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893 , το οποίο βάπτισε τελεσίδικα τη ντομάτα λαχανικό!
Η ντομάτα αποτελείται αποκλειστικά από νερό
-αφού στα 100 γρ τα 94,5 γρ είναι νερό-
και από ένα πλήθος βιολογικών ουσιών με μεγάλη  θρεπτική αξία , ενώ έχει ελάχιστες  θερμίδες.
Στις θρεπτικές ουσίες που περιέχει δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι βιταμίνες σε πολύ υψηλές ποσότητες όπως:
– βιταμίνη Α- 25% – η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α ,η οποία εμπλέκεται στο σχηματισμό και στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας, υγιών μαλλιών, μας βοηθά να βλέπουμε στο σκοτάδι, είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών μας ,  απαραίτητη στην αναπαραγωγή.
– βιταμίνη C – 32% – τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C καλύπτονται από δυο μέτριες ντομάτες
– βιταμίνη Κ- 15%
– βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) – 4% – το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε
βιταμίνη Β1 ή  θειαμίνη – η ισχυρή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β ,η οποία  αναγνωρίστηκε ως βιταμίνη το 1912 ενώ η δομή της αποσαφηνίστηκε πλήρως το 1936.
– βιταμίνη Β3 ή νιασίνη-  η οποία συντίθεται στον οργανισμό μας από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα, σε συνέργεια με τις βιταμίνες Β1, Β2 και Β6.
Συμμετέχει σε περισσότερες από 200 ενζυμικές λειτουργίες, οι οποίες έχουν σχέση με τον μεταβολισμό των λιπών , των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας.
– βιταμίνη Β6 – 6% – για την άριστη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα
– Φυλλικό οξύ – απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.
Αυξημένες ανάγκες σε  φολικό οξύ έχουν όσοι:
# παίρνουν φάρμακα
# πίνουν πολύ αλκοόλ
# καταναλώνουν πολύ κρέας
# οι έγκυες γυναίκες και
# οι ηλικιωμένοι
Επίσης η βιταμίνη Β6 , το φυλλικό οξύ , το κάλιο και η νιασίνη έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την παραγωγή της ομοκυστεΐνης.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα μεταβολικό παραπροϊόν που είναι επικίνδυνο τόσο για την υγεία των οστών όσο και για την εμφάνιση αθηροσκλύρυνσης.
Η ομοκυστεΐνη εμποδίζει τη σύνδεση του κολλαγόνου έχοντας ως αποτέλεσμα μειωμένη οστική μάζα , ενώ καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.
Μέταλλα όπως:
– σίδηρο – 0,4 mg
– μαγνήσιο – 16,4 mg – ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες
– φώσφορος -35,8 mg
– κάλιο- 353 mg – για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας,για την προστασία από την αθηροσκλήρωση ,για τη μείωση  της αρτηριακής  πίεσης.
Δίαιτες πλούσιες σε κάλιο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
– νάτριο – 7,5 mg
– ψευδάργυρος – 0,3 mg
– χαλκός – 0,mg
– μαγγάνιο – 0,2 mg
– ασβέστιο – 14,9 mg
– σελήνιο – ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που προστατεύει από τον καρκίνο σημαντικότατος ,με ισχυρό και ενεργό ρόλο στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
– χρώμιο – το οποίο είναι πολύτιμο κυρίως τους διαβητικούς
– χλώριο – 51 mg
– θείο – 11 mg στα δυό αυτά τελευταία στοιχεία – το χλώριο και το θείο – οφείλονται και οι αποτοξινωτικές ιδιότητες της ντομάτας καθώς σύμφωνα με μελέτες το φυσικό χλώριο λειτουργεί ως τονωτικό του ήπατος ενώ παράλληλα παίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης το δε θείο προστατεύει το συκώτι από την κίρρωση
Ιχνοστοιχεία όπως:
– φλαβονοειδείς ουσίες – γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν 14.000 ενήλικες για να βρουν ποιοι ήταν οι παράγοντες κινδύνου για ν’ αναπτύξουν χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων – π.χ  χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα –
Η μελέτη αυτή ήταν η πρώτη στο είδος της που δείχνει ότι οι φλαβονοειδείς ουσίες  οι οποίες περιέχονται στις ντομάτες έχουν ευεργετικές δράσεις και στους πνεύμονες,καθώς τους προστατεύουν και από τον καρκίνο.
– β-καροτένιο
– λυκοπένιο
– κερσετίνη
– ω-3 – 4.5 mg
– ω-6 – 119 mg
Όλα τα παραπάνω στοιχεία:
1) ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
2) προστατεύουν από τον καρκίνο
3) ρυθμίζουν το σάκχαρο
4) βοηθούν στη μείωση της  χοληστερίνης
5) ενισχύουν τα οστά και
6) βοηθούν στο αδυνάτισμα -αφού μία ντομάτα 100γρ περιέχει:
– θερμίδες – μόνο 74
– υδατάνθρακες – 3.9 g
– σάκχαρα – 2.6 g
– φυτικές ίνες – 1.2 g
– πρωτεΐνες – 0.9 g
Και τώρα ας δούμε μια ιδιαιτερότητα της ντομάταςΕίναι το σπουδαίο λυκοπένιο , το οποίο περιέχει σε υψηλές ποσότητες η ώριμη και κόκκινη ντομάτα
Όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα τόσο πιο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι
η απορρόφηση
η συγκέντρωση και
η διαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι σάλτσες που παρασκευάζουμε μόνοι μας με ώριμες ντομάτες περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη από ότι  η φρέσκια ντομάτα.
Δηλαδή παίρνουμε πολύ περισσότερη ποσότητα λυκοπενίου όταν μαγειρέψουμε τη ντομάτα μας παρά αν τη φάμε ωμή και βέβαια το ίδιο φτωχός σε λυκοπένιο είναι και ο φρέσκος χυμός της ντομάτας το γνωστό μας «tomato juice».
Και αυτό διότι η θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παρασκευής των προϊόντων αυτών,διασπά τα κύτταρα της φλούδας επιτρέποντας στο λυκοπένιο να απορροφηθεί καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι σάλτσες ντομάτας περιέχουν υψηλές ποσότητες λυκοπενίου.
Έτσι επιβάλλεται να καταναλώνουμε:
# ώριμες ντομάτες
# ψητές ή μαγειρεμένες ντομάτες
# σάλτσες ντομάτας
Λυκοπένιο – Τι είναι όμως το ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει τις ντομάτες κόκκινες και γιατί θεωρείται θαυματουργό;
Πρώτα-πρώτα ας δούμε γιατί «λυκοπένιο»
Λοιπόν – η επιστημονική ονομασία της ντομάτας είναι «λυκοπερσικόν το εδώδιμον»
Και η βασική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα είναι ένα συμμετρικό τετρατερπένιο-ένας πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας.
Παίρνοντας τις δυό πρώτες συλλαβές «λυκο» από το » λυκοπερσικόν» και τις τρεις τελευταίες «πενιο» από το «τετρατερπένιο» έχουμε τη λέξη «λυκοπένιο»που δηλώνει το μόριο ενός υδρογονάνθρακα.
Αυτά για το όνομα – ας δούμε τώρα τις ιδιότητες:
Το λυκοπένιο ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών.
Είναι αυτό που χαρίζει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες,
στο καρπούζι,
στις φράουλες,
στο κόκκινο γκρέιπφρουτ και
σε όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά.
Το λυκοπένιο έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Συγκεντρωτικά οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και που αφορούν το λυκοπένιο και τις ντομάτες έχουν δείξει τα ακόλουθα:
# είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση , είναι δύο φορές
ισχυρότερο από την β-καροτίνη -προβιταμίνη Α…
# εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων
και όπως γνωρίζουμε οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις το DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.
# τα πιο αδιάσειστα στοιχεία είναι ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο:
των πνευμόνων
του προστάτη
του στομάχου
του μαστού
του τραχήλου
του εντέρου
του ορθού
του οισοφάγου
της στοματικής κοιλότητας και
του παγκρέατος
Ας δούμε με λίγα λόγια τι έχουν δείξει διάφορες έρευνες για την αντικαρκινική προστασία που προσφέρει το λυκοπένια και η ντομάτα
– σε μελέτη το 1995 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ – σε 48.000 άνδρες που παρακολούθησαν για 6 χρόνια – βρήκαν ότι αυτοί που έτρωγαν μέχρι 10 μερίδες την εβδομάδα φαγητών που περιείχαν ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.
– σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν – επίσης – μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Επίσης
– μια ανάλυση 21 μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Bio­mar­kers and Preven­tion» επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάταςκαι ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας – παρέχει αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Όταν δε τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν έδειξαν ότι:
~ όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη
~ όσοι έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες – στα φαγητά ή σε σάλτσες –  είχαν ακόμη καλύτερη και μεγαλύτερη προστασία με 20%  λιγότερες πιθανότητες
~ όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%
Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση των επιστημόνων  είναι ότι  κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη  το λυκοπένιο συμβάλει στο να παραμένει η ασθένεια μη επιθετική
Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η προστασία που παρέχει το λυκοπένιο έναντι του καρκίνου του παγκρέατος , καθώς
μελέτες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ντομάτας είχαν μέχρι και 31% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος.
Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ένα σημαντικό στοιχείο:
Το λυκοπένιο εάν δοθεί από μόνο του σαν φάρμακο δεν έχει αυτές τις ιδιότητες.
Για να έχει την ισχυρή αντικαρκινική του δράση πρέπει να προσλαμβάνεται μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά που το περιέχουν.
Η παρατήρηση αυτή αποδεικνύει ότι το λυκοπένιο αποτελεί μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης  οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών που δρουν μαζί για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά τους αποτελέσματα.
Αποτελέσματα άλλων ερευνών έδειξαν ότι το λυκοπένιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς διότι
~ μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης αυτής που αποκαλείται και κακή χοληστερόλη.
~ βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών
~ μειώνει το πάχος των αρτηριών και
~ προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση
Και οι έρευνες για το λυκοπένιο συνεχίζονται με τις τελευταίες να δείχνουν ότι καθοριστικός είναι ο ρόλος του και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα π.χ
– σε μια ομάδα γυναικών που έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά για περίπου είκοσι μία ημέρες παρατηρήθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα από
μια άλλη ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα χωρίς ντομάτες.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα
τα λευκά αιμοσφαίρια των γυναικών που έτρωγαν ντομάτες να ήταν ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες έως και έως 42%.
Συγκεντρωτικά η ντομάτα:
– μας να δίνει ενέργεια
– μας  αναζωογονεί
– μας προσφέρει  κυτταρική ισορροπία
– είναι αντικαρκινική
– είναι ορεκτική
– είναι αντισκορβουτική
– μας προσφέρει αποτοξίνωση
– αλκαλοποιεί το όξινο περιβάλλον
– είναι διουρητική
– είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση του καρκίνου
– μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
– μας προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια
– έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– εμποδίζει την οξείδωση των κυττάρων
– είναι αντι-μολυσματική
– καταπολεμά την της  ακμής
– είναι χρήσιμη στα εξάνθημα
– στους φαγέσωρες – μπιμπίκια –
– στα τσιμπήματα των εντόμων
– στους ερεθισμούς του δέρματος
– στη σμηγματόρροια
– στην αρτηριοσκλήρωση
– στην αρθρίτιδα
– στη γαστρική ατονία
– είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού
– είναι χρήσιμη στις ηπατικές νόσους
– στη δυσκοιλιότητα
– στην εντερίτιδα
– στην ουρική αρθρίτιδα
– στη  γαστρική υπεροξύτητα
– στην επαναφορά της όρεξης
– στις χρόνιες δηλητηριάσεις
– στην παχυσαρκία
– στην περιαρθρίτιδα
– στους ρευματισμούς.
Και μεις τι πρέπει να κάνουμε;
Μα
# να συμπεριλάβουμε  τη ντομάτα στη διατροφή μας
– σε σαλάτες
– σε σάλτσες
– σε χυμούς που έχουμε κάνει και διατηρούμε στο ψυγείο με την προσθήκη τσίλι και άλλων βοτάνων και μπαχαρικών.
# να ετοιμάζουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες αφήνοντάς τες στον καλοκαιρινό ήλιο , και αφού τις τοποθετήσουμε στο λάδι μας και θα έχουμε έτοιμο ένα πάνγευστο τρόφιμο με υψηλότατη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο για όλο το χειμώνα.
# να ετοιμάζουμε δικό μας κέτσαπ.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι επειδή το λυκοπένιο όπως
το β-καροτένιο
η βιταμίνη Α και
η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά πρέπει πάντα να συνοδεύουμε τις ντομάτες μας με ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση του.
Να δούμε και μερικές ακόμα χρήσεις της ντομάτας εκτός από τη μαγειρική;
Ναι;
Λοιπόν:
#άν έχουμε λιπαρό δέρμα ο πολτός της ντομάτας είναι ιδανικός για τον καθαρισμό του και την εξισορρόπηση του σμήγματος
#αν κοπήκαμε κάνουμε κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας και έχουμε μιά γρήγορη θεραπευτική αγωγή
#αν καήκαμε ή μας έκαψε ο ήλιος χωρίς να το καταλάβουμε μιά πολύ καλή αντιμετώπιση είναι -πάλι- κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας.
#  επίσης ο χυμός της ντομάτας πίνεται ευχάριστα σκέτος ή σαν βασικό συστατικό του bloody Mary.
Πως διατηρούμε τις ντομάτες μας:
Αν πριν τις αγοράσουμε ήταν στο ψυγείο συνεχίζουμε και εμείς τη διατήρησή τους στο ψυγείο γενικά όμως οι ντομάτες είναι καλό να διατηρούνται εκτός ψυγείου.
Είναι καλύτερα να τις αποθηκεύουμε  σε σκοτεινό μέρος μεταξύ 12 και 15 βαθμών Κελσίου.
Τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι ψιλοκομμένες ντομάτες μπορούν να καταψυχθούν για χρήση σε σάλτσες ή άλλα μαγειρευτά πιάτα.

Και πολύ μεγάλη προσοχή όταν αγοράζουμε τις ντομάτες μας ,διότι , δυστυχώς, τα φυτοφάρμακα είναι παντού

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Share: