Καρπούζι, το ζητά ο οργανισμός μας, το επιβάλλει το καλοκαίρι.

Καρπούζι – γλυκό και αγαπημένο

Θερμίδες 30.0 (126 kJ) 2%
Σύνολο υδατανθράκων 7,5g 3%
Σύνολο λιπών 0,2g 0%
Σύνολο ωμέγα-6 λιπαρών οξέων 50,0mg
Πρωτεΐνες 0,6g 1%
Νερό  91,45g
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 569IU 11%
Βιταμίνη C 8,1mg 13%
Βιταμίνη Β1 θειαμίνη 0,033mg 2%
Βιταμίνη Β2 – ριβοφλαβίνη 0,021 1%
Βιταμίνη Β3 νιασίνη 0,2mg 1%
Βιταμίνη Β6 0,045 2%
Βιταμίνη Β9 -φολικό οξύ 3mcg
Βιταμίνη Κ 0,1mcg
Βιταμίνη Β5 παντοθενικό οξύ 0,2mg 2%
Χολίνη 4,1mg
Βεταΐνη 0,3mg
Μεταλλικά στοιχεία
Ασβέστιο  7.0mg 1%
Σίδηρο  0.24mg 1%
Μαγνήσιο 10.0mg  2%
Φώσφορο 11.0mg 1%
Κάλιο 112mg   3%
Νάτριο     1.0mg   1%
Ψευδάργυρος   0.10mg    1%
Χαλκός   0.0mg    2%
Σελίνιο    0.4mcg    1%
Φθόριο  1,5mcg

Πιο φρούτο τα περιλαμβάνει όλα αυτά;
Ας δούμε.
Στη χώρα μας ,στην χώρα της θάλασσας , στην χώρα του ήλιου , στην χώρα των φρούτων δεν επιτρέπεται να μην γνωρίζουμε την διατροφική και θρεπτική αξία του καρπουζιού.
Δεν επιτρέπεται να λέμε ότι το καρπούζιείναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό.
Ότι το καρπούζι δεν έχει καμία θρεπτική αξία , ότι το καρπούζι παχαίνει.
Μέγα λάθος όλα όλα αυτά.
Και ξεκινάω από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει:
Πράγματι το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό αλλά η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο είναι μόνο 5% , μικρότερη από αυτήν του μήλου.
Μια μεγάλη φέτα καρπούζι μπορεί να έχει μόνο το μισό σάκχαρο από ένα μήλο.
Δεν είναι εκπληκτικό;
Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη.
Καθόλου χοληστερίνη.
Και η περιεκτικότητά του σε θερμίδες αμελητέα.
Ένα μικρό μπολ ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες!
Σε αυτά αν προσθέσουμε και:
την βιταμίνη Α,
την βιταμίνη B1,
την βιταμίνη B6,
την βιταμίνη C,
το φολικό οξύ,
το λυκοπένιο,
το β-καροτένιο,
το κάλιο,
το μαγνήσιο,
το φώσφορο,
το νάτριο,
το ασβέστιο,
και τις διαλυτές φυτικές ίνες από τα οποία είναι πλούσιο το καρπούζι τότε έχουμε ένα πλούσιο και πλήρες γεύμα για τα πολύ ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.
Και τι μας προσφέρουν όλα αυτά;
Εκτός από την θαυμάσια , την εξαίσια γεύση του καρπουζιού, την δροσιά του και την γλύκα του, η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την καλή υγεία των ματιών μας, για τη διατήρηση της νυκτερινής όρασης μας, την ενδυνάμωση των λεμφοκυττάρων του οργανισμού μας και την καταπολέμηση των μολύνσεων.
Η βιταμίνη Β1, θειαμίνη, είναι σημαντική και ευεργετική για τον οργανισμό μας και κυρίως για των οργανισμό των καπνιστών και των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ.
Επίσης η θειαμίνη λειτουργεί ως συνένζυμο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και συντελεί στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, επίσης είναι σημαντική για την διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.
Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου μας , του νευρικού και του μυϊκού συστήματός μας.
Μειώνει τις μυϊκές κράμπες και το μούδιασμα στα άκρα, συντελεί στη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και έχει σημαντική δράση στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου-καλίου.
Λειτουργεί ως συνένζυμο και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας.
Η βιταμίνξ Β6 ή πυριδοξίνη είναι από τις σημαντικότερες πρόδρομες ουσίες για τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, καθώς η κύρια δράση της έγκειται στη παραγωγή της σεροτονίνης από το σπουδαίο αμινοξύ τρυπτοφάνη, στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νοητικών διαδικασιών και της καλής μας διάθεσης.
Απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β12 ενώ επιδρά θετικά στη μείωση της ομοκυστεΐνης*, που έχει άμεση σχέση με την αθηροσκλήρωση.
Με λίγα λόγια για να μην σας κουράζω το καρπούζι είναι και αυτό ένας θησαυρός υγείας.
Και σαν ένα άριστο αντιοξειδωτικό χάρη στο λυκοπένιό του κρατά μακρυά μας τις ελεύθερες ρίζες,
το άσμαοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη του άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, όπως είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού –
την οστεοπόρωση,
την ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ παράλληλα μας  βοηθά στο να χάσουμε βάρος λόγω των αποτοξινωτικών και διουρητικών ιδιοτήτων του.
Οι ισχυρές διουρητικές ιδιότητες του καρπιουζιού βοηθούν στη θεραπεία όλων των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος καθώς και των χρόνιων ασθενειών της ουρήθρας όπως κυστίτιδες και ουρηρθρίτιδες.
Ο χυμός του προκαλεί έντονη και ισχυρή διούρηση , λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει και αποτοξινώνει τον οργανισμό μας , επίσης βοηθά στην θεραπεία της νεφρίτιδας καθώς βοηθά τα νεφρά να απαλλαγούν από τα άλατα και το πύο , συμπαρασύροντας ακόμα και μικρούς λίθους.
Τρώμε καρπούζι για
– να έχουμε υγιή την καρδιά μας,
– να έχουμε υγιή και ισχυρά οστά,
– να έχουμε περίσσεια κολλαγόνου,
– να προστατευτούμε από διάφορους τύπους καρκίνου – ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών , συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.
– να έχουμε επαρκεί ενυδάτωση και εσωτερική λίπανση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις ανεπιθύμητες και αρνητικές συνέπειες της αφυδάτωσης -το καρπούζι με το νερό του ,το οποίο είναι πλούσιο σε σημαντικούς ηλεκτρολύτες είναι ιδανικό τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί μας προστατεύει  από την αφυδάτωση.
– να ανανεώνουμε το κάλιο και το νάτριο που εξαφανίζονται από το σώμα μας τώρα το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης παραγωγής ιδρώτα ,
– να έχουμε ισχυρούς μύες ,να μην έχουμε κράμπες – το καρπούζι και ο χυμός του έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο των μυών και βελτιώνουν το χρόνο αποκατάστασης μετά από την άσκηση σε αθλητές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στο αμινοξύ L-κιτρουλίνη που περιέχεται στο καρπούζι.
– να μειώσουμε αλλά και να απαλλαγούμε από τις φλεγμονές – η χολίνη – που βρίσκεται στο καρπούζι– είναι μια πολύ σημαντική και ευπροσάρμοστη θρεπτική ουσία.
Βοηθά το σώμα μας στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, στη μάθηση και στη μνήμη.
Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών,  στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.
– να μην έχουμε δυσκοιλιότητα – το καρπούζι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και φυτικές ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγει την κανονικότητα για μια υγιή πεπτική οδό.
– να έχουμε όμορφο και λαμπερό δέρμα -το καρπούζι είναι ιδανικό για το δέρμα, επειδή περιέχει βιταμίνη Α , ιδανική για την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών , μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, η οποία κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. 
Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου , το οποίο παρέχει δομή στο δέρμα και τα μαλλιά. Επιπλέον, το καρπούζι συνεισφέρει στη συνολική ενυδάτωση του οργανισμού μας, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα και τα μαλλιά και
– για να κρατάμε την ομοκυστεΐνη* σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
– να προστατευτούμε από την υπέρταση – μελέτες που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί από την American Journal of Hypertension έχουν διαπιστώσει ότι η συμπλήρωση εκχυλίσματος καρπουζιού βελτίωσε την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προδιάθεση ή υπέρταση 1ου βαθμού.
#Καρπούζι και αρτηριακή πίεση
Τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋπέρταση, μια διαταραχή που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες και αυτό διότι το εκχύλισμα του καρπουζιού, το οποίο είναι μια πλούσια πηγή των αμινοξέων L-citrulline και L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της σε ανθρώπους και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι γραμμάρια του αμινοξέος L-citrulline/L-arginine από εκχύλισμα καρπουζιού μιά φορά την ημέρα για έξι εβδομάδες βελτίωσαν την αρτηριακή λειτουργία και, κατά συνέπεια, μείωσαν την αρτηριακή πίεση της αορτής και στους εννέα εθελοντές -τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 51 έως 57 ετών-
“είμαστε οι πρώτοι που τεκμηριώσαμε αυτά τα αποτελέσματα σε  υγιείς κατά τα άλλα μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που έλαβαν θεραπευτικές δόσεις του καρπουζιού. 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το καρπούζι είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που έχει αγγειοδιασταλτική δράση που μπορεί να εμποδίσει την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την προκαταρκτική μελέτη, ελπίζουμε να συνεχίσουμε την έρευνα και να συμπεριλάβουμε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα  συμμετεχόντων στον επόμενο γύρο” συμπλήρωσε ο dr Arturo Figueroa
Και γιατί το καρπούζι;
Διότι το καρπούζι είναι μιά πλούσια φυσική πηγή αμινοξέων  L-citrulline και L-arginine
Η  L-citrulline αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και αλλάζει σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό.
Η  L-arginine ενισχύει το νιτρικό οξύ (nitric oxide) απαραίτητη για τη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και της υγιούς πίεσης του αίματος
Τα διατροφικά αυτά αμινοξέα του καρπουζιού σε αντίθεση με  τα απλά συμπλήρωμα διατροφής L-citrulline/L-arginine που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία,
γαστρεντερική δυσφορία και διάρροια, είναι πολύ καλά ανεκτά από τον οργανισμό.
Οι συμμετέχοντες στην πιλοτική μελέτη ανέφεραν ότι δεν είχαν ουδεμία  δυσμενή επίπτωση.
Και συνεχίζουν οι καθηγητές
“η καρδιαγγειακή νόσος  εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νόσους ανάμεσα στον πληθυσμό, όμως τα περισσότερα άτομα ανησυχούν για τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους και τη διαιτητική της πρόσληψη και όχι για όλους τους συνολικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οδηγούμενοι με αυτό τον τρόπο σε καρδιαγγειακή νόσο”.
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες
Στους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η αγγειακή δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από αρτηριακή σκλήρυνση, τα λειτουργικά τρόφιμα όπως το καρπούζι μπορούν  να βοηθήσουν καθοριστικά.
Και όταν λέμε “λειτουργικά τρόφιμα” -επισημαίνει ο dr Bahram H. Arjmandi- “εννοούμε εκείνα τα τρόφιμα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προάγουν την υγεία ή έχουν ιδιότητες πρόληψης ασθενειών πέρα ​​από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν”
# Καρπούζι και η θρεπτική του αξία αναμφισβήτητο γεγονός.
Δεν αποτελεί μόνο ένα γευστικό και θρεπτικό φρούτο αλλά και εξαίρετο φάρμακο.
Η φύση -ανάλογα με την εποχή -έχει προνοήσει για τα πάντα.
Ακόμα και τα κουκούτσια του είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν μια υγιεινότατη τροφή.
Ακόμα και το άσπρο μέρος της φλούδας του περιέχει μία ουσία την κιτρουλίνη για την οποία οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να λειτουργήσει περίπου όπως το viagra.
Το θέμα είναι ότι εμείς το άσπρο κομμάτι της φλούδας του καρπουζιού δεν το τρώμε – το πετάμε.
# Καρπούζι και διαβήτης:
Έρευνες έχουν δείξει ότι και ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να επωφεληθούν από το καρπούζι.
Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μία ολιγοήμερη διατροφή με καρπούζι,
η φαγούρα,
η πολυουρία και η δίψα εξαφανίζονται η δε αναλογία του σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική.
Τα 120 gr καρπουζιού έχουν γλυκαιμικό δείκτη 72, κατατάσσοντάς το υψηλά στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη ,αλλά
το καρπούζι έχει γλυκαιμικό φορτίο 4 και μόνο 37 θερμίδες.
Αυτές οι τιμές , σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες έχουν μικρή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος , εξηγεί ο Patrick Skerrett , συντάκτης στο “Harvard Health”.
Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες εάν κάποιος με διαβήτη θέλει να προσθέσει καρπούζι στο εβδομαδιαίο διατροφικό του προφίλ πρέπει να εξετάσει τη διατροφή του στο σύνολό της και να μιλήσει με το γιατρό του, ο οποίος θα αποφασίσει.
Το καρπούζι έχει μεν υψηλό ΓΔ αλλά έχει χαμηλό ΓΦ που δίνει τη δυνατότητα της  πρόσληψης.
# Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε
Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.

Τρώμε καρπούζι με φέτα;
Σίγουρα σε κάποιους από μας, από τις καταχωρημένες μνήμες των καλοκαιριών μας, αναδύεται η εικόνα μιας φέτας ολόδροσου καρπουζιού στο ένα χέρι και στο άλλο ένα κομμάτι κατσικίσιας “φέτας”, να μας δροσίζουν και να μας χορταίνουν μετά από το ολοήμερο παιχνίδι στους χωμάτινους δρόμους των χωριών μας.
Κάποιοι ίσως, γελάσουν με τον συνδυασμό – μέγα λάθος, διότι το λυκοπένιο, το οποίο περιέχει και το καρπούζι, όπως η ντομάτα, για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται, οπωσδήποτε διατροφικό λίπος και η “φέτα”, το τυρί σύμβολο της χώρας μας, περιέχει σε κάθε 50gr, 10gr περίπου, διατροφικό λίπος.

# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139%  β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή.
Η συνήθης μέση ζωή ενός καρπουζιού μετά τη συγκομιδή του είναι 14 έως 21 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Η διάρκεια αυτή όμως μειώνεται κατά το ήμισυ όταν το καρπούζι τοποθετείται στους 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στο ψυγείο: έπειτα από μόλις 7 ημέρες αρχίζει να χαλάει.
Όλα τα παραπάνω αφορούν ολόκληρο το καρπούζι , δηλαδή πριν να το κόψουμε για να το φάμε.
Τι γίνεται όμως από τη στιγμή που θα το κόψουμε;
Πως το διατηρούμε και πως το αποθηκεύουμε;
Λοιπόν – Μόλις κόψουμε το καρπούζιμας , τρώμε όσο φάμε και το υπόλοιπο το κόβουμε μικρά κομμάτια , αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και το  τοποθετούμε σε πολύ καλής ποιότητας πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο.
Στο ψυγείο το διατηρούμε το πολύ δύο μέρες διότι το καρπούζι “ξινίζει” πολύ εύκολα.
Αν διαπιστώσουμε έστω και ελαφρά ξινή γεύση, το πετάμε αμέσως.
Δεν χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο, πλαστικές μεμβράνες και κακής ποιότητας πλαστικά δοχεία, διότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμά μας και φρούτα μας – ειδικά το καρπούζι.
Και ειδικά το καρπούζι διότι όταν το κόβουμε στα δύο, κατά μήκος ή κατά πλάτος – ανάλογο – μια πολύ μεγάλη του επιφάνεια έρχεται σε επαφή με την πλαστική μεμβράνη.

Συμπέρασμα από όλα αυτά -και ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά να σας ενημέρωσα- είναι ότι το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό αλλά  ένα καλοκαιρινό φρούτο που οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθά στην θωράκιση της υγείας μας, προλαμβάνει την αφυδάτωση και μας προσφέρει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Καλή μας όρεξη με καρπούζι!

* Για όποιον θέλει να γνωρίζει τι είναι η ομοκυστεΐνη – Η ομοκυστεΐνη είναι μη πρωτεϊνικό αμινοξύ , τα υψηλά επίπεδα της οποίας έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, την καταστροφή των νευρώνων και θεωρείται παράγοντας επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.
Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης κάνουν το ενδοθήλιο των αγγείων πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή των αγγείων και στη συνέχεια την αθηρογένεση, με αποτέλεσμα ισχαιμικά επεισόδια.
Γι’ αυτό η υπερομοκυστεϊναιμία θεωρείται παράγοντας κινδύνου στις στεφανιαίες παθήσεις.
Επίσης, η ομοκυστεΐνη μπορεί να τροποποιήσει την δομή και την λειτουργία των πρωτεϊνών.
Ο πρώτος που υποστήριξε ότι η ομοκυστεΐνη εμπλέκεται στην διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, η οποία με την σειρά της σχετίζεται με την εκδήλωση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, εγκεφαλικών και αγγειακών θρομβωτικών επεισοδίων ήταν ο παθολόγος Kilmer S. McCully.
Ο Kilmer S. McCully το 1969 μίλησε για πρώτη φορά για την ομοκυστεΐνη και δικαίως ονομάστηκε «ο πατέρας της ομοκυστεΐνης» στις συναντήσεις κορυφαίων διεθνών επιστημόνων στον τομέα της καρδιολογίας και της επιδημιολογίας.
Το βιβλίο του, “Η επανάσταση ομοκυστεΐνης: ιατρική για τη νέα χιλιετία”, δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1997.
Όταν κάποτε ο McCully ήταν σχεδόν μια μοναχική φωνή στην έρευνα για την ομοκυστεΐνης, σήμερα δεκάδες άρθρα εμφανίζονται σε επιστημονικά περιοδικά.
Ο Kilmer S. McCully ήταν ο πρώτος που επεσήμανε την πιθανή αιτία αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης όταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος.
Εάν υπάρχουν επαρκή επίπεδα βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος στον οργανισμό μας, η ομοκυστεΐνη διασπάται σε αβλαβή απόβλητα προϊόντα ή δομικά στοιχεία πρωτεϊνών.
Αλλά εάν υπάρχει μια ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών, η ομοκυστεΐνη ξεκινά τις καταστροφές στα αιμοφόρα αγγεία.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16881688
https://en.wikipedia.org/wiki/Kilmer_S._McCully
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319849.php
https://www.healthline.com/health/diabetes/watermelon-and-diabetes#benefits
https://www.livestrong.com/article/463782-blood-sugar-watermelon/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925521403001595
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2393?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=09326
https://news.softpedia.com/news/Don-039-t-Put-The-Watermelon-in-the-Fridge-31427.shtml

Share: