Η χαμηλή κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι επιβλαβής για την καρδιά των εφήβων.
Medical College of Georgia at Augusta University : Μια μελέτη πάνω σε 766 υγιείς εφήβους έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τη λιγότερη βιταμίνη Κ1 – την οποία περιέχουν το σπανάκι, λάχανο, το μαρούλι και το ελαιόλαδο – είχαν 3,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μεγέθυνσης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.
H μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition
Η βιταμίνη Κ1 ή φυλλοκινόνη είναι η κυρίαρχη μορφή της βιταμίνης Κ
“Εκείνοι που κατανάλωναν λιγότερα πράσινα λαχανικά και κατεπέκταση λιγότερη βιταμίνη Κ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο διόγκωση της καρδιάς” έχει επισημάνει ο Dr. Norman Pollock, βιολόγος ειδικός του σκελετικού συστήματος του Georgia Prevention Institute at the Medical College of Georgia at Augusta University και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 766 υγιείς εφήβους, 14-18 ετών, να φορέσουν μετρητές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας για επτά ημέρες και να τηρήσουν διατροφικό ημερολόγιο.
Οι περισσότεροι όντως κατέγραψαν τη διατροφή τους για τουλάχιστον έξι ημέρες, ενώ υποβλήθηκαν και σε ηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο της αριστερής καρδιακής κοιλίας.
Συνολικά, περίπου το 10% των εφήβων είχαν κάποιο βαθμό αυτής της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας, ανέφερε ο Dr. Norman Pollock και οι συνάδελφοί του.
Οι αλλαγές της αριστερής κοιλίας συνηθέστερα συνδέονται με ενήλικα υπερτασικά άτομα των οποίων οι καρδιές έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά όλα τα χρόνια της ζωής τους , για να μεταφέρουν το αίμα στο σώμα και να το διατηρήσουν εν υγεία.
Σε αντίθεση με άλλους μυς , μια διογκωμένη καρδιά μπορεί να γίνει αναποτελεσματική , ανεπαρκής και ατελέσφορη
Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής που έγινε το 2017 πιστεύουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις συσχετίσεις μεταξύ της βιταμίνης Κ και της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς στους νέους.
“Μπορεί να χρειάζονται περισσότερες μελέτες , αλλά τα συμπεράσματά μας υποδεικνύουν ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι παίρνουν επαρκή βιταμίνη Κ1 θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή ανάπτυξη και να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο ασθένειας” επισημαίνουν οι μελετητές
Στους νέους που κατανάλωναν ελάχιστη βιταμίνη Κ1, η μελέτη διαπίστωσε ότι το συνολικό μέγεθος και το πάχος του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας ήταν ήδη σημαντικά μεγαλύτερο και η ποσότητα αίματος που η καρδιά αντλούσε σημαντικά χαμηλότερη, λέει ο dr Pollock.
Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του φύλου,
της φυλής ,
της σωματικής σύνθεσης ,
της σωματικής δραστηριότητας και της αρτηριακής πίεσης, λέει η Mary Ellen Fain, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Από τους νέους της μελέτης μόνο το 25% των εφήβων γνώριζαν τις συστάσεις πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ και τις διαιτητικές αναφορές λήψης που έχουν αναπτυχθεί από το Food and Nutrition Board στο Institute of Medicine of the National Academies
“Είχαν υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα άλλα παιδιά”, δήλωσε η Fain. “Αλλά ακόμα και σε αυτά τα παιδιά υπήρχε διόγκωση της καρδιάς”
Οι Fain και Pollock σημείωσαν ότι ήταν σαφές ότι κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη τους δεν κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ είναι γνωστό ότι είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τη διατήρηση της υγείας των οστών μας.
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τη σπουδαιότητά της και την καθοριστική σημασία της στην υγεία της καρδιάς μας.
Για παράδειγμα, μία άμεση αρνητική επίδραση της χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης Κ στην καρδιά μπορεί να είναι η μειωμένη δραστικότητα της πρωτεΐνης matrix Gla – MGP – , η οποία βοηθά στην αποτροπή της απόθεσης ασβεστίου στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων , δηλαδή αποτρέπει την αρτηριακή ασβεστοποίηση που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση και
καρδιακές παθήσεις
Ο dr Pollock , ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας νέας μελέτης για τον καρδιαγγειακό αντίκτυπο ενός συμπληρώματος βιταμίνης Κ στα παχύσαρκα παιδιά που ήδη εμφανίζουν σημάδια διαβήτη, έχει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμινών είναι χαμηλότερα στα παχύσαρκα και τα υπέρβαρα παιδιά.
Περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη για να αποσαφηνιστεί η σημασία της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 και η καρδιαγγειακή υγεία και να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση της πρωτεΐνη Gla matrix με τα θέματα της καρδιάς.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia- botanologia.gr
read more:Η πολύτιμη και απαραίτητη για την υγεία μας διατροφική βιταμίνη Κ