Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.

Με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια – λίπος, η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, και ναι,σίγουρα όπως είναι δομημένος ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τα τριγλυκερίδια.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές “εκτρέπονται”
Έτσι και τα τριγλυκερίδια, ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια, έτσι, όπως είπαμε,
τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων, καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια –απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια.
Τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι εξωγενούς προελεύσεως, όταν προέρχονται από το λίπος της τροφής που καταναλώνουμε , ή ενδογενούς προελεύσεως, όταν συντίθενται στο
ήπαρ  και στο λιπώδη ιστό.
Τα τριγλυκερίδια στο σώμα μας µε τη μορφή λίπους, αποτελούν περίπου τα 15% του βάρους του σώματος ενός άντρα, και περίπου τα 27% του βάρους του σώματος μιας γυναίκας.
Όπως καταλαβαίνουμε τα ποσοστά αυτά είναι “ιδανικά” για το σώμα του ανθρώπου, αλλά στην πλειονότητα  οι εκτροπές από τις ιδανικές αυτές τιμές είναι συνήθεις.
Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και υδρογονωμένα ή τρανς λιπαρά “αναγκάζει” τα τριγλυκερίδια να αυξηθούν πέραν των επιθυμητών επιπέδων και να οδηγηθούμε σε υπετριγλυκεριδαιμία.
Η αύξηση των τριγλυκεριδίων συμβάλλει στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και σε συνδυασμό με την LDL χοληστερίνη αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Πολύ υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας.
Οι τιμές των λιπιδίων κυμαίνονται σε ευρέα όρια λόγω διαφόρων παραγόντων όπως το είδος και η ποσότητα της διατροφής, το φύλο, η ηλικία.
Λόγω αυτών των διακυμάνσεων δεν είναι εφικτός ο ακριβής  καθορισμός μεταξύ φυσιολογικών και παθολογικών συγκεντρώσεων ενός λιπιδίου,για αυτό μιλάμε για επιθυμητά επίπεδα και όχι για φυσιολογικά,ανάλογα πάντα με το άτομο που εξετάζεται.
Τα επιθυμητά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα
Επιθυμητά επίπεδα τριγλυκεριδίων 150 ή κάτω.
Οποιοδήποτε επίπεδο που είναι σταθερά υψηλότερο από αυτό θεωρείται ότι είναι πρόβλημα:
– μέτριος κίνδυνος,οριακά επίπεδα: 150 – 199
– υψηλού κινδύνου,υψηλά επίπεδα: 200 – 300
– πολύ υψηλός κίνδυνος,πολύ υψηλά επίπεδα: 300 και άνω
Και είναι γνωστό πως κάθε μέρα έρχονται στο φως καινούργιες έρευνες και μελέτες για πάρα πολλά θέματα που αφορούν την υγεία,την ευεξία,την ισορροπία και τις παθήσεις του οργανισμού μας.
Τα στοιχεία ερευνών που αφορούν τα λιπίδια δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ειδικά τις γυναίκες άνω των 50 ετών και τους άνδρες που έχουν ήδη την χοληστερόλη τους σε μη επιτρεπτά επίπεδα.
Μια φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με δυσμενή επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων -πάνω από 203 mg / dl – είχαν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εντούτοις, όταν το επίπεδο μεταξύ των δύο χοληστερολών ήταν καλό, τα τριγλυκερίδια δεν ήταν τόσο επικίνδυνα.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η χαμηλή HDL και τα υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως πάνε μαζί.
Και ποιες τροφές συνήθως μειώνουν τα τριγλυκερίδια;
Ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες:
– τα θαλασσινά και τα ω-3 λιπαρά τους
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια.
– σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Όρεγκον, η ημερήσια δόση ιχθυελαίου – που είναι ίση με 210gr από σολομό,
σκουμπρί ή
σαρδέλες, μπορεί να μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από 50%
– σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνδρες κλήθηκαν αντί της συνηθισμένης τους πρωτεΐνες – κρέας, γάλα ή τυρί- για δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες να τρώνε οστρακοειδή, παρατηρήθηκε πως τα οστρακοειδή μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 51% και οι γαρίδες κατά 23%.
-το σκόρδο
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 40% – πολτοποιείστε το σκόρδο και μετά από δέκα λεπτά προσθέστε το σε όλες σας τις σαλάτες, χωρίς την προσθήκη τυριού
– πολυφαινόλες δηλαδή:
– πράσινο τσάι
– έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– μούρα, ειδικά βατόμουρα
– φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα σταφύλια
– μαύρη σοκολάτα – βέβαια χωρίς ζάχαρη
– λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα, πιπεριές και σέλινο
– βότανα όπως ο μαϊντανός και το θυμάρι
– μπαχαρικά όπως κανέλα και κουρκούμι
– τα ξηρά φασόλια
τα ξηρά φασόλια μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 17%
– Η αγκινάρα
η αγκινάρα είναι γνωστό πως είναι από τα φυτά που χρησιμοποιούνται και ως ρόφημα, διότι
βοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν
και
όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Επίσης η αγκινάρα έχει την ιδιότητα να «καθαρίζει» το συκώτι και το έντερο, γι’ αυτό και συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος π.χ. υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
Έτσι για να μην φοβόμαστε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια εντάσσουμε στην διατροφή μας την αγκινάρα.
Τρώμε όσο πιο πολλές φορές μπορούμε αγκινάρες ωμές σαλάτα, αγκινάρες αλά πολίτα και υιοθετούμε εναλλακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να την εντάξουμε στην διατροφή μας όπως:
1. Αγκινάρες αλά πολίτα με μάραθο, ένα γευστικότατο και υγιεινότατο πιάτο
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τις αγκινάρες τις βάζουμε με λίγο νερό να βράσουν.
Μόλις δούμε το νερό να αρχίζει να κοχλάζει σκεπάζουμε το σκεύος μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για ένα τέταρτο της ώρας να σιγοβράσουν.
Σερβίρουμε τις αγκινάρες μας σε ένα πιάτο για μια νοστιμότατη και άκρως θεραπευτική σαλάτα.
Τις περιχύνουμε με λάδι,
πασπαλίζουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι και χυμό λεμονιού.
Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το θρεπτικότατο ζωμό από τα βράσιμό τους, προσθέτουμε λάδι, χυμό λεμονιού,
λίγο μαύρο πιπέρι, ελάχιστο κουρκούμι και με το ρόφημά μας αυτό συνοδεύουμε τη σαλάτα μας.
2. Έγχυμα φύλλων αγκινάρας
Μπορούμε να κάνουμε έγχυμα ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας.
Τα αφήνουμε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά σκεπασμένα
και
πίνουμε τρία (3) φλιτζάνια την ημέρα μισή ώρα πριν το φαγητό.
Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε για δέκα περίπου μέρες και να την επαναλαμβάνουμε κάθε τρεις μήνες.
Είναι ότι καλύτερο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και ιδανικό ρόφημα για το ουροποιητικό μας σύστημα.
Εκτός από τα βότανα,τα λαχανικά,
τα ψάρια,
τα φρούτα και τα όσπρια που βοηθούν στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος,για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να ακολουθούμε και κάποιες διαιτητικές οδηγίες οι οποίες είναι:
– όχι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος – όπως:
– λιπαρά τυριά,
– κρέμες,
– πίτες και σφολιάτες,
– σάλτσες και σως,
– βούτυρα και μαργαρίνες,
– λαρδί,
– κέικ και μπισκότα φτιαγμένα με βούτυρο και μαργαρίνες
– όχι πολλά κιλά – ελέγχουμε το βάρος μας και μειώνουμε οπωσδήποτε το επιπλέον.  
– όχι στα οινοπνευματώδη ποτά
– όχι στους έτοιμους χυμούς
– όχι στα επεξεργασμένα άμυλα, τους γνωστούς μας υδατάνθρακες – όπως:
– άσπρο ψωμί,
– άσπρο ρύζι,
– ζυμαρικά.
– ναι στην πρόσληψη φυτικών ινών από φρέσκα λαχανικά και φρούτα -όπως:
– σπανάκι
– λαχανάκια βρυξελών
– μπρόκολο και όλα τα πράσινα λαχανικά
– ναι στη σωματική άσκηση και στις καθημερινής παντός είδους δραστηριότητες
– ναι στο σέλινο – το προσθέτουμε σε σαλάτες,σούπες,σάλτσες,όσπρια,ψάρια
– ναι στο μαϊντανό – τον προσθέτουμε σε σαλάτες,σούπες,σάλτσες
– ναι στο θυμάρι – πίνουμε το θαυμάσιο ρόφημά του
– ναι στις τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα-όπως:
– καρύδια,
– αβοκάντο,
– λαχανάκια βρυξελών,
– λιναρόσπορο, και προσπαθούμε οπωσδήποτε να τρώμε μία με δύο φορές την εβδομάδα:
– σκουμπρί,
– σαρδέλα,
– γαύρο,
– πέρκα,
– μπαρμπούνι,
– μπακαλιάρο,
– σολομό,
– πέστροφα,
– τσιπούρα.
– ναι στο κουρκούμι και στην κανέλα , διότι τα δυό αυτά μπαχαρικά όταν λαμβάνονται πριν από τα γεύματα μειώνουν τα τριγλυκερίδια 30% , κατά μέσο όρο.
– ναι στη βιταμίνη Ε, ερευνητές στην Journal of Atherosclerosis and Thrombosis διαπίστωσαν ότι το πλήρες φάσμα των τοκοτριενολών της βιταμίνη Ε σε μιά κούρα τριάντα ημερών μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 28%.
Η βιταμίνη Ε μαζί με περιορισμό των υδατανθράκων συνιστάται για τα άτομα που τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους είναι πάνω από 150 mg / dl.
– ναι στη βιταμίνη Β3– γνωστή μας και ως νιασίνη.
Η νιασίνη ή αλλιώς νικοτινικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας και της υπερτριγλυκεριδαιμίας.
– ναι στους ξηρούς καρπούς -όπως:
– αμύγδαλα,
– φιστίκια,
– κάσιους,
– καρύδια,
– λιναρόσπορος.
– ναι σε όλες τις φυτικές ίνες – όπως:
– πίτουρο βρώμης,
– πίτουρο σταριού,
– πλιγούρι βρώμης,
– μήλα,
– μπανάνες,
– χόρτα,
– αχλάδια,
– γλυκοπατάτες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

πηγές και αναφορές:
http://circ.ahajournals.org/content/114/1/82.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874191/
http://www.naturalnews.com/033468_turmeric_triglycerides.html
http://www.naturalnews.com/032601_vitamin_E_triglycerides.html
https://medlineplus.gov/triglycerides.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8147331
triglycerides-
triglycerides
naturalnews.com

Share: