Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε έγχυμα

Ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα.

Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των υπέργειων μερών των φυτών και των βοτάνων, ειδικότερα των φύλλων και των λουλουδιών τους!

Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε  ιάματα, είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ροφήματα ο τρόπος είναι ίδιος.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εκχυλίζουμε ένα βότανο, με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων.
Μπορούμε να πιούμε το ρόφημά μας κρύο ή ζεστό.
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους, τα οποία διαχέονται στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος παρασκευής του εγχύματός μας!
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!
Χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή βάζουμε ένα καπάκι πάνω στο δοχείο ή στο φλιτζάνι που ετοιμάζουμε το έγχυμά μας και χρησιμοποιούμε νερό που μόλις έχουμε βράσει.
Θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε την προτεινόμενη δοσολογία και την ποσότητα του βοτάνου που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, όταν τα χρησιμοποιούμε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό όπως π.χ
για τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια, για να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα!
Πρότυπη ποσότητα:
400 gr νερό: Μία κουταλιά της σούπας, 3gr, αποξηραμένο ή 6gr νωπού βοτάνου για 400gr νερό, περίπου, σε ένα φλυτζάνι,  που μόλις έχουμε βράσει.
900 gr νερό: Τρεις κουταλιές της σούπας, 9gr, αποξηραμένου ή 20gr νωπού βοτάνου* για 900gr νερό, περίπου σε ένα δοχείο, π.χ τσαγιέρα, που μόλις έχουμε βράσει 
Τρόπος παρασκευής εγχύματος στο δοχείο, π.χ σε τσαγιέρα:
Βάζουμε το βότανο στο δοχείο μας και ρίχνουμε το νερό που μόλις έχουμε βράσει.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε  για δεκαπέντε λεπτά να ολοκληρωθεί η εκχύλιση.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το έγχυμα σε ένα ποτήρι.
Αν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσετε μία κουταλιά μέλι, αν και τα περισσότερα βότανα είναι καλό να τα πίνουμε σκέτα!

Οι ποσότητες είναι πάντα περίπου – συν, πλην δύο ή τρία gr δεν έχουν σημασία.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

Share: