Πολύτιμα τρόφιμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που κάνουν τα μωρά πιο έξυπνα

Πολύτιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι όνειρο κάθε μητέρας να έχει έξυπνα και ευφυή μωρά.
Όλα αυτά εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας, υποστηρίζουν οι έρευνες.
Και οι περισσότερες μητέρες γνωρίζουν ότι η καλή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Τα τρόφιμα που επιλέγει κάθε γυναίκα να εντάξει στη διατροφή της, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρεάζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού της τα επόμενα χρόνια.
Η προσθήκη ορισμένων τροφών μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη- ενισχύει το IQ του μωρού, τις δεξιότητές του, τη συμπεριφορά του και τη μνήμη καθώς ενηλικιώνεται!
Ναι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το μωρό τους πιό έξυπνο από την αρχή!
Πώς;
Μα με το να τρώνε το σωστό φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ναι, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να ενταχτούν στη διατροφή μιάς εγκύου, ώστε να αυξήσουν το IQ του μωρού τους.
Και να γιατί:
Εάν μια έγκυος παίρνει τις απαιτούμενες ποσότητες από
φολικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9,
σίδηρο και
βιταμίνη D, το μωρό της θα γεννηθεί ευφυές και έξυπνο, καθώς τα ιχνοστοιχεία αυτά έχουν άμεση σχέση με τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού.
Εάν υπάρχει ανεπάρκεια από αυτά τα ιχνοστοιχεία, τότε υπάρχουν πιθανότητες η ανεπάρκεια τους να προκαλέσει στο μωρό που θα γεννηθεί διανοητικά προβλήματα και
προβλήματα συμπεριφοράς.
Τα τρόφιμα που προσφέρουν στη μητέρα τα πολύτιμα αυτά ιχνοστοιχεία είναι πολλά, ας δούμε τα σπουδαιότερα:
1.Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνες, δύο ζωτικής σημασίας πηγές τροφίμων για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Έχουν υψηλές ποσότητες χολίνης, ενός πολυτιμότατου θρεπτικού συστατικού για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της μνήμης των μωρών.
Οι έγκυες επιβάλλεται να παίρνουν  τη σωστή ποσότητα χολίνης την ημέρα – 450 mg την ημέρα
Τα δύο αυγά την ημέρα παρέχουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας χολίνης!
Οι καλύτερες πηγές φυσικής χολίνης είναι:
– αυγό, ένα μεγάλο βραστό αυγό: 113 mg 
– σολομός 100gr: 62,7 mg
– μπακαλιάρος 100gr : 65mg
– πέρκα 100gr: 65mg
– μπρόκολο 100gr: 31 mg
– κουνουπίδι 100gr: 24 mg 
– μοσχαρίσιο συκώτι 100gr: 270 mg
– φασόλια τα 100gr: 44.7mg
– ρεβίθια τα 100gr: 42.8mg
– φακές τα 100gr: 32.7mg
– αρακάς τα 100gr: 64.3mg
– αγκινάρες τα 100gr:34.4mg
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The FASEB Journal, η επαρκής πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει στο παιδί γνωστικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Επισημαίνουν πως ενώ  οι απαιτήσεις του οργανισμού της εγκύου σε χολίνη είναι αυξημένες, ωστόσο πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν ούτε καν τα συνιστώμενα 450 mg την ημέρα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, πήραν μέρος οι 26 έγκυες, οι οποίες βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι μισές λάμβαναν 480 mg χολίνης την ημέρα και οι άλλες μισές 930 mg.
Η διατροφή που ακολουθούσαν οι δύο ομάδες εγκύων γυναικών ήταν πανομοιότυπη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι έπαιρναν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και ότι οι όποιες διαφορές στην περαιτέρω υγεία των παιδιών τους θα είχε να κάνει αποκλειστικά στη χολίνη.
Όταν τα παιδιά των γυναικών ήταν 4, 7, 10 και 13 μηνών οι μελετητές πραγματοποίησαν ειδικά τεστ αξιολόγησης της ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών και της οπτικοχωρικής μνήμης τους.
Τα τεστ αυτά έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται άμεσα με τον δείκτη IQ στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Οι επιδόσεις των παιδιών που οι μητέρες τους έπαιρναν αυξημένη πρόσληψη χολίνης -930 mg ημερησίως- ήταν καλύτερες από αυτές των παιδιών της ομάδας των μαμάδων  που έπαιρναν λίγο παραπάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα χολίνης -480 mg ημερησίως
Βάσει αυτών των ευρημάτων τους, οι ερευνητές επισημαίνουν πως ακόμη και μέτριες αυξήσεις στη λήψη μητρικής χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν διαρκή γνωστικά οφέλη για τα παιδιά τους 
Επίσης τα αυγά είναι πλήρης πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν απορροφήσιμη μορφή σιδήρου, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους του βρέφους.
Εάν ένα μωρό έχει χαμηλό βάρος γέννησης, αυτό σημαίνει ότι το μωρό έχει χαμηλό IQ.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο όπως είπαμε, είναι πολύ σημαντικό για τον σχηματισμό των εγκεφαλικών κυττάρων των μωρών.
Σύμφωνα με μελέτες, οι έγκυες η διατροφή τους ήταν πλούσια σε φολικό οξύ τέσσερις εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη και οκτώ εβδομάδες μετά, είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικά μωρά!
Από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά υψηλές ποσότητες φολικού οξέως περιέχει το σπανάκι και από τα όσπρια οι φακές!
Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο του μωρού από τυχόν βλάβες.
Εκτός από τα πράσινα λαχανικά, οι έγκυες πρέπει να αναζητούν και λαχανικά και άλλων χρωμάτων όπως ντομάτες,
καρότα,
κόκκινες πιπεριές,
παντζάρια, ώστε να επωφελούνται από όλη την γκάμα των  αντιοξειδωτικών.
3. Αμύγδαλα
Άλλο ένα πολύτιμο τρόφιμο.
Οι μητέρες που θέλουν να γεννήσουν έξυπνα μωρά, πρέπει να τρώνε αμύγδαλα κάθε μέρα.
Μπορούν να τρώνε όχι μόνο αμύγδαλα, αλλά μια ποικιλία από ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα,
καρύδια,
σταφίδες από τη στιγμή που θα συλλάβουν.
Αυτό το σνακ είναι άφθονο με υγιή λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά που ενισχύει τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα περιέχουν φυτικές ίνες,
πρωτεΐνες και βέβαια τις βιταμίνες τους, άκρως απαραίτητα και στη μητέρα και στο κυοφορούν μωρό!
4. Φασόλια
Όπως λέμε στην καθομιλουμένη “έξυπνα μωρά από την κοιλιά της μάνας τους”
Διότι μία έγκυος που η διατροφή της περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, είναι εκ προοιμίου σίγουρο, ότι  θα γεννήσει έξυπνα μωρά.
Ο σίδηρος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην παροχή οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα του μωρού.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως φασόλια,
τα σύκα,
το σπανάκι και
οι σταφίδες, επιβάλλεται να τρώγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να γεννηθούν έξυπνα και υγιή μωρά!
5. Σπόροι κολοκύθας-κολοκυθόσποροι
Οι σπόροι της κολοκύθας είναι μια φυσική πηγή ψευδαργύρου.
Ο ψευδάργυρος περιλαμβάνεται και αυτός στην ισχυρή ομάδα των ιχνοστοιχείων που οικοδομούν ισχυρό εγκέφαλο στα έμβρυα
Μία από τις πολλές ισχυρές ιδιότητες του ψευδαργύρου είναι το ότι συμβάλλει στην τόνωση των περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις πληροφορίες.
6. Λιπαρά ψάρια
Οι έγκυες πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ενταγμένα στη διατροφή τους ωμέγα-3 λιπαρά, διότι είναι απαραίτητα  για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρού.
Τα λιπαρά ψάρια, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, άρα είναι μια κρίσιμη τροφή για το έμβρυο που κυοφορείται
Στην ομάδα αυτών των ψαριών περιλαμβάνονται,
ο τόνος,
ο σολομός,
το σκουμπρί – τα 100gr περιέχουν 653mg
οι σαρδέλες,
ο γαύρος – τα 100gr περιέχουν 1478mg
ο μπακαλιάρος-τα 100gr  περιέχουν 221mg
το λαβράκι – τα 100gr περιέχουν 1013mg
η πέρκα – τα 100gr περιέχουν 293mg
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μητέρες που κατανάλωναν λιγότερες από δύο μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα γέννησαν μωρά με χαμηλότερο  IQ έναντι εκείνων που έτρωγαν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα.
Εκτός αυτού, τα θαλάσσια ψάρια όπως τα στρείδια είναι πλούσια σε ιώδιο, τα οποία είναι επίσης σημαντικό για να γεννηθούν έξυπνα και με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μωρά!
Έχει αποδειχθεί ότι οι έγκυες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ιωδίου έχουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό IQ και προβλήματα στην ανάπτυξη.
7. Γάλα
Όπως είπαμε τα έμβρυα χρειάζονται οπωσδήποτε το ιώδιο καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου αλλά και στη συνολική ψυχική ανάπτυξή τους.
Καθώς λοιπόν η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε διανοητική καθυστέρηση, είναι λογικό ότι μια σημαντική ποσότητα γάλακτος, ισχυρή πηγή ιωδίου, κάθε μέρα είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή των εγκύων, ώστε να οδηγήσει στη συνολική διανοητική και σωματική ανάπτυξη του μωρού τους.
Γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το γάλα, είναι η κυριότερη πηγή ιωδίου στη διατροφή και καλύπτουν περίπου το 40% των συνολικών αναγκών μας σε ιώδιο.
Σημείωση: ιώδιο βρίσκεται  και στα ψάρια του αλμυρού νερού, όπως στον κολιό,
τον μπακαλιάρο  και τα οστρακοειδή, όπως στις γαρίδες και στον αστακό.
8.  Γιαούρτη
Εάν οι έγκυες τρώνε προβιοτικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να επωφεληθούν από αυτό με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα με τη γέννηση έξυπνων και υψηλής νοημοσύνης μωρά.
Για να μπορέσει το σώμα της εγκύου να εργαστεί και να σχηματίσει τα νευρικά κύτταρα του μωρού στη μήτρα, χρειάζεται να έχει πλεόνασμα πρωτεΐνης.
Πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα περιλαμβάνουν και η γιαούρτη, το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο που είναι μια αναγκαιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανάπτυξη των οστών του μωρού.
Εδώ οι έρευνες επιμένουν και επισημαίνουν την αναγκαιότητα του ελληνικού γιαουρτιού και απαριθμούν τις σπουδαίες του θρεπτικές ιδιότητες του, άκρως απαραίτητες για την πνευματική ανάπτυξη και γενικά την ανάπτυξη των εμβρύων και κατ’επέκταση τη γέννηση υγειών μωρών.
Και επιβεβαιώνουν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική γιαούρτη περιέχει υψηλότερο επίπεδο ιωδίου από όλα τα άλλα είδη γιαουρτιού και έτσι αποτρέπει τη γέννηση χαμηλού βάρους μωρών.
Και συνεχίζοντας οι ερευνητές επισημαίνουν:
Φάτε αρκετά, αλλά όχι πάρα πολύ!
Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι έγκυες όταν επιλέγουν τα τρόφιμα αυτά είναι και οι ποσότητες.
Εδώ επιμένουν στο “παν μέτρον άριστον”, διότι
πρώτον, ο υποσιτισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα και δημιουργώντας προβλήματα στα μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και την επίλυση προβλημάτων
και
δεύτερον η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού!
9. Καρπούζι – το πεντανόστιμο καρπούζι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πρωταρχικά μεταξύ των πολλών διαθέσιμων φρούτων για να διαλέξει μια έγκυος γιατί:

  • ελέγχει την πρωινή αδιαθεσία
  • ανακουφίζει από καούρα και οξύτητα
  • διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο
  • μειώνει το πρήξιμο
  • αποτρέπει την αποχρωματισμό του δέρματος
  • ενισχύει την ανοσία
  • μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψία
  • αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα
  • μειώνει τις μυϊκές κράμπες
  • προστατεύει από τα εξανθήματα θερμότητας
  • προστατεύει και αποτρέπει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα
  • οι υψηλές ποσότητες καλίου και ασβεστίου του καρπουζιού βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών του εμβρύου.
  • έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • μειώνει την φλεγμονή

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
πηγές πληροφόρησης και αναφορές:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171220140605.htm
www.boldsky.com
http://www.greenmedinfo.com/article/there-evidence-increased-choline-needs-pre-and-postnatal-health
https://source.wustl.edu/2017/12/eggs-improve-biomarkers-related-brain-development-infants/
https://medicalxpress.com/news/2017-12-eggs-biomarkers-infant-brain.html
https://www.naturalnews.com/2018-01-08-eggs-are-brain-food-study-shows-eggs-improve-infant-brain-development.html
https://www.livestrong.com/article/510314-what-can-pregnant-women-eat-and-drink/
https://parentinghealthybabies.com/pregnancy-foods-make-baby-smarter-womb/
http://www.dailymail.co.uk/health/article-5238871/Pregnant-women-eat-eggs-babies-higher-IQs.html
http://www.ghanalive.tv/2016/07/04/what-is-choline-and-what-does-it-do/
https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2
www.fasebj.org

Share: