Ένα ισχυρότατο φυσικό εντομοαπωθητικό με μέντα και γαρίφαλο

Εντομοαπωθητικό για μυρμήγκια

Οι περισσότεροι από μας κάθε καλοκαίρι-και όχι μόνο- δεχόμαστε την επίσκεψη των κοινωνικότατων εντόμων, των γνωστών μας μυρμηγκιών!
Και αμέσως ψάχνουμε τρόπους να τα απομακρύνουμε και να τα διώξουμε!
Δοκιμάζουμε διάφορους τρόπους και διάφορα χημικά εντομοκτόνα, με αποτέλεσμα πολλές φορές από τα χημικά εντομοκτόνα να έχουμε
δύσπνοια,
βήχα,
συμφόρηση ακόμα και κρίση άσθματος.
Τα χημικά εντομοκτόνα έχουν ισχυρή επίδραση στα έντομα, αλλά έχουν πολλά μειονέκτημα και ασκούν τεράστια προβλήματα και στον άνθρωπο και στη βιοποικιλότητα καθώς η επίδρασή τους είναι συνεχής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα εντομοκτόνα επηρεάζουν την άγρια ζωή είτε άμεσα είτε έμμεσα: Το εντομοκτόνο δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε έντομα και άλλα ζώα, με συνέπεια τις καταστροφικές επιδράσεις του να τις υφίστανται και άλλες μορφές ζωής, όπως, π.χ. τα πτηνά και διάφοροι άλλοι οργανισμοί έχοντας επιπτώσεις στην αναπαραγωγή ή στη συμπεριφορά τους
Είναι, επίσης, πιθανόν άλλες μορφές ζωής να τραφούν από τμήματα του φυτού που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνο ή να καταναλώσουν έντομα που έχουν υποστεί επίδραση εντομοκτόνου.
Τα εντομοκτόνα υπό μορφή κόκκων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα πτηνά.
Ορισμένα πολύ τοξικά εντομοκτόνα εφαρμόζονται υπό μορφή κόκκων στις καλλιέργειες και τα πτηνά είναι πιθανόν να νομίσουν ότι οι κόκκοι αυτοί είναι τροφή ή πετραδάκια.
Ελάχιστοι κόκκοι αν καταναλωθούν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν θάνατο σε μικρού μεγέθους πτηνά.
Είναι επίσης πιθανό οι άλλες μορφές ζωής να δηλητηριαστούν από τα υπολείμματα του εντομοκτόνου σε τροφές, όταν οι κόκκοι του διαλυθούν.
Αυτό είναι πιθανόν να έχει ακόμη σοβαρότερες συνέπειες, καθώς επηρεάζει άμεσα την τροφική αλυσίδα.
Τα εντομοκτόνα δεν κάνουν επίσης, όπως είναι φυσικό, διάκριση ανάμεσα σε ωφέλιμα και βλαβερά έντομα.*
Το Μάρτη του 2007 πολλοί Αμερικανοί μελισσοκόμοι όταν πήγαν να επισκεφτούν τα μελίσσια τους, εν όψει της νέας περιόδου επικονίασης, τα βρήκαν είτε άδεια είτε με τις μέλισσές τους νεκρές σε ποσοστό 95%.**
Η ακριβής αιτία αυτού του φαινομένου είναι ακόμη υπό έρευνα αλλά πιστεύεται ότι το πιθανότερο είναι να οφείλεται στη χρήση των νέων εντομοκτόνων με βάση τη νικοτίνη που χρησιμοποιήθηκαν στις καλλιέργειες.
Αντί λοιπόν να παίζουμε με επικίνδυνες χημικές ουσίες μέσα και γύρω από το σπίτι μας για να απαλλαγούμε από τα μυρμήγκια θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης όπως π.χ τα αιθέρια έλαια!
Ένα από τα αποτελεσματικότερα αιθέρια έλαια για να απομακρύνουμε τα μυρμηγκάκια είναι το αιθέριο έλαιο μέντας!
και
απλά ραντίζουμε με αυτό στο μπάνιο μας, την κουζίνα και όλες τις περιοχές όπου έχουμε προηγουμένως εντοπίσει τα μυρμήγκια.
Στα μυρμήγκια δεν αρέσουν καθόλου οι έντονες μυρωδιές,γιατί εκτός των άλλων τους δημιουργούν και πρόβλημα στην επικοινωνία τους!


Και τώρα ας ετοιμάσουμε ένα χειροποίητο φυσικό απωθητικό μυρμηγκιών.
Θα χρειαστούμε:
– 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρίφαλου
– 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
– 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου
– 150gr περίπου νερό* και:
ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια και το νερό σε μιά φιάλη ψεκασμού και ανακινούμε τη φιάλη ώστε να ανακατευτούν τα υλικά μας
και
– ψεκάζουμε σε οποιαδήποτε περιοχή έχουμε παρατηρήσει τα μυρμηγκάκια!
– επαναλαμβάνουμε όταν είναι απαραίτητο
– η ποσότητα είναι πρότυπη και μπορούμε να φτιάξουμε μέχρι 500 γρ νερό ,την οποία θα φυλάξουμε σε γυάλινο δοχείο και σε σκοτεινό σημείο για κάποιες μέρες.
   Σύμφωνα με κάποιες έρευνες τα μυρμήγκια μας επισκέπτονται λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά τα μυρμηγκάκια δεν επισκέπτονται μόνο εμάς.
Έχουν αποικίσει σχεδόν κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης.
Τα μόνα μέρη στα οποία δεν υπάρχουν αυτόχθονες πληθυσμοί μυρμηγκιών είναι η Ανταρκτική και κάποια απομακρυσμένα ή αφιλόξενα νησιά.
Τα μυρμήγκια ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα, και αποτελούν ίσως και το 15-25% της βιομάζας των ζώων της ξηράς.
Η επιτυχία τους σε τόσα πολλά περιβάλλοντα έχει αποδοθεί στην κοινωνική τους οργάνωση και την ικανότητά τους να τροποποιούν οικοτόπους, να αξιοποιούν πόρους και να αμύνονται.
Η μακροχρόνια παράλληλη εξελικτική πορεία τους με άλλα είδη δημιούργησε μιμητικές, συμβιωτικές, παρασιτικές σχέσεις και σχέσεις αμοιβαιότητας…Ναι , ναι, όλα αυτά τα κάνουν τα μυρμήγκια!

* a. – όταν ετοιμάζουμε μείγμα αιθερίων ελαίων με νερό για το φρεσκάρισμα του αέρα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας ή όταν χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια σαν εντομοαπωθητικά χώρου δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αραίωση και δεν χρειάζεται διαλυτοποιητής – απλά, αν κάποια στιγμή παρασκευάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα  από αυτήν που χρειαζόμαστε, όταν ψεκάζουμε κουνάμε πολύ καλά το δοχείο ψεκασμού
b.- όσο περισσότερο νερό προσθέτουμε στο μείγμα, τόσο πιο αραιωμένο γίνεται
c.- σε επόμενο άρθρο – η τέχνη της ανάμειξης των αιθερίων ελαίων

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:tlalia-botanologia.gr
*https://el.wikipedia.org/
**news.bbc.co.uk

Share: