Ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού “καθυστερεί την ώρα της εγκυμοσύνης” και αυξάνει τη στειρότητα

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική πριν από την εγκυμοσύνη όπως και κατά τη διάρκεια της.
Οι γυναίκες που τρώνε πολλά γρήγορα φαγητά, φαστ φουντ, και πολύ λίγα φρούτα χρειάζονται πολύ χρόνο για να μείνουν έγκυες και είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Αντίθετα οι γυναίκες που η καθημερινή τους διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και ειδικά την περίοδο πριν από τη σύλληψη, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Human Reproduction, Ανθρώπινη αναπαραγωγή,
Στη μελέτη ρωτήθηκαν 5.598 γυναίκες σχετικά με τη διατροφή τους.
Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν γεννήσει στο παρελθόν και κατάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Μεταξύ των γυναικών της μελέτης, οι 468 (8%) χαρακτηρίστηκαν ως στείρες, αυτές που χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν και οι 2.204 (39%) γόνιμες, αυτές που συνέλαβαν μέσα σε ένα μήνα.
Burgers, πίτσα και τηγανητό κοτόπουλο ενέχουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προγεννητικής επίσκεψης κάθε γυναίκας – που συνέβη μεταξύ της 14ης και της 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης – οι μαίες συνέλεξαν πληροφορίες.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφής στην υπογονιμότητα, διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες με τη μικρότερη πρόσληψη φρούτων ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξήθηκε από 8% σε 12% και σε όσες κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξήθηκε από 8% σε 16%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ψαριών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών πριν από τη σύλληψη, δεν επηρέασε το χρόνο σύλληψης.
Μια αδυναμία της μελέτης, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, ήταν ότι δεν συγκέντρωσαν πληροφορίες από τους πατεράδες
“Μια πρόσφατη ανασκόπηση* της διατροφής των αντρών και των δεικτών γονιμότητας έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα σπέρματος, ενώ μια υψηλότερη πρόσληψη πλούσιων σε λιπαρά τροφών και γλυκών μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος”, γράφει η Δρ Grieger και οι συν-συγγραφείς της.
“Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η κατανάλωση καλής ποιότητας τροφίμων, που περιλαμβάνει φρούτα και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης fast-food βελτιώνει τη γονιμότητα και μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μείνει έγκυος μιά γυναίκα”, δήλωσε η καθηγήτρια Claire Roberts, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.
Η πρώτη συγγραφέας, Δρ Jessica Grieger, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, δήλωσε: ‘Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση γρήγορων τροφών,φαστ φουντ,καθυστερεί τον χρόνο μιας επερχόμενης εγκυμοσύνης‘.
Αυτά λένε οι ερευνητές,τα οποία οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να τα λάβουν σοβαρά “υπ’ όψιν” τους και να θυμούνται πως ακόμα και “Οι μικρές τροποποιήσεις στη διατροφή βελτιώνουν κατά πολύ τη γονιμότητα” όπως επισημαίνει η Δρ Grieger

“Η κακή διατροφή της εγκύου επιδρά στο DNA του εμβρύου.
Η διατροφή μιας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιγενετικές αλλαγές που συμβάλλουν στον κίνδυνο παχυσαρκίας των απογόνων της κατά την παιδική τους ηλικία”

Η πάρα πάνω έρευνα επιβεβαιώνει μια παλιά έρευνα, η οποία υποστήριζε πως η σωστή διατροφή της εγκύου είναι καθοριστικής σημασίας για το κυοφορούν έμβρυο.
Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα έμβρυο, το οποίο προετοιμάζεται για το περιβάλλον όπου θα γεννηθεί, επηρεάζεται από την μητέρα του και τις συνήθειές της, προσαρμόζοντας ανάλογα το DNA του.
O τρόπος που διατρέφεται μια μητέρα κατά την εγκυμοσύνη της, μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο γενετικό κώδικά του παιδιού της -DNA- και να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό να γίνει παχύσαρκο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Oι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Keith Godfrey του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο διαβητολογικό περιοδικό “Diabetes”, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων από την έγκυο μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο DNA της, οι οποίες μπορεί να περάσουν στα παιδιά, που έτσι γίνονται παχύτερα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διατροφή μιας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να επηρεάσει έντονα τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού της πολλά χρόνια αργότερα, αλλάζοντας το DNA του. Η διαδικασία, αυτή ονομάζεται επιγενετική αλλαγή και μπορεί να οδηγήσει το παιδί να συσσωρεύει περισσότερο λίπος. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη δείχνει ότι αυτό το αποτέλεσμα δρα ανεξάρτητα από το πόσο αδύνατη ή παχιά ήταν η μητέρα και πόσο το βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μεταβάλλουν τις λειτουργίες των γονιδίων, μια μεταβολή γνωστή στη βιολογία ως επιγενετική.
Το περιβάλλον αλληλεπιδρά με τα γονίδιά μας και δημιουργεί ένα φαινότυπο.
Η επιστήμη που ασχολείται με την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και κυττάρων είναι η επιγενετική.
Τα καλά νέα είναι πως οι επιγενετικές αλλαγές, σε αντίθεση με τις γενετικές αλλοιώσεις, είναι αναστρέψιμες με τη χορήγηση των κατάλληλων ενζύμων.
Στη νέα μελέτη λοιπόν οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τον ομφάλιο λώρο και αναζήτησαν “επιγενετικούς δείκτες”, έτσι, βρήκαν ότι οι έγκυες μητέρες, που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες, όπως σάκχαρα, έχουν επίσης μωρά με ανάλογους βιο-δείκτες.
Οι επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν τη λειτουργία του DNA μας, χωρίς να αλλάζουν την πραγματική ακολουθία του DNA που κληρονομήθηκε από τη μητέρα και τον πατέρα μας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή ή η άσκηση, για πολλά ακόμη χρόνια.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έδειξαν ότι αυτοί οι δείκτες σχετίζονται στενά με την παχυσαρκία των παιδιών στην ηλικία των έξι και των εννέα ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψή τους μπορεί να εξηγήσει το ένα τέταρτο περίπου της παχυσαρκίας των παιδιών.
Ως παράγων για την πρόκληση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η διατροφή της εγκύου φαίνεται να είναι “πολύ σημαντικότερος” από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του και, μάλιστα, δεν εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή παχιά είναι η ίδια η μητέρα.
“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα μέτρα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της διατροφής της μητέρας και της ανάπτυξης του μωρού της στη μήτρα. Αυτές οι ισχυρές νέες επιγενετικές μετρήσεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού”, προσθέτει ο καθηγητής Godfrey.
Η ομάδα μελέτης αποτελεί μέρος μια διεθνή κοινοπραξία που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια του Southampton και της Singapore, το Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών της Singapore, το Ινστιτούτο Liggins του Πανεπιστημίου του Auckland, το AgResearch της New Zealand και τη Μονάδα Επιδημιολογίας Lifecourse του Ιατρικού Συμβουλίου, του Πανεπιστήμιο του Singapore.
Ο καθηγητής Cyrus Cooper, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα επιδημιολογίας του MRC Lifecourse, λέει: “Μελέτες με βάση τον πληθυσμό του MRC έχουν δείξει ότι παράγοντες της πρώιμης ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο ασθένειας πολλά χρόνια αργότερα.
Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους συμβαίνει αυτό, ανοίγοντας νέους δρόμους για ιατρική έρευνα και παρεμβάσεις”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές:
https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dey079/4989162
*
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892303/
https://medicalxpress.com/news/2018-05-women-fast-food-longer-pregnant.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110418114210.htm

Share: