kvass παντζαριών – εξαίσιο ρόφημα από ζυμωμένα παντζάρια

Το kvass παντζαριών είναι χυμός από ζυμωμένα παντζάρια και είναι ένα ισχυρότατο τονωτικό που συνδυάζει την διατροφή με τη δύναμη των ενζύμων
Όπως έχω ξαναπεί  τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση μας χαρίζουν τα περίφημα προβιοτικά τους , ιδανικά για την διατήρηση της υγείας μας.
Πολλοί δε επιστήμονες έχουν ασχοληθεί μαζί τους όπως
ο νομπελίστα dr Elie Metchnikoff  , γνωστός και για την πρωτοποριακή έρευνά του στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο dr Élie Metchnikoff ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αναγνώρισαν τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και βέβαια η ζύμωση των τροφἰμων δεν είναι κάτι νέο.
Πριν πολλά – πολλά χρόνια οι πρόγονοί μας άρχισαν να πειραματίζονται με τη ζύμωση των τροφών τους με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρησή τους από την αλλοίωση.
Το αποτέλεσμα εκτός από εύγευστο ήταν και ευεργετικό διότι τα βακτήρια της ζύμωσης , τα προβιοτικά , καταπολεμούσαν τις  λοιμώξεις ,
βοηθούσαν την  απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών διευκολύνοντας έτσι την πέψη.
Σήμερα γνωρίζουμε πως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα , είναι πολύ καλές διατροφικές πηγές αμινοξέων ,
μετάλλων και βιταμινών όπως βιταμίνης C και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που θα δούμε σε επόμενα άρθρα ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε kvass παντζαριών.
Το kvass είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα πολλών πολιτισμών.
Το kvass από παντζάρια είναι ένας απλός ,
εύκολος και ανέξοδος τρόπος για να φτιάξουμε ένα εξαίσιο και υγιεινότατο ρόφημα.

Η εντερική μικροχλωρίδα παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ισορροπία της αμφίδρομης σχέσης του εντερικού νευρικού συστήματος με το κεντρικό νευρικό σύστημα , τον άξονας εντέρου-εγκεφάλου , όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να επηρεάσει τον άξονα αυτό μέσω πληθώρας ενδοκρινικών, ανοσοποιητικών ή νευρικών μηνυμάτων
Αυξανόμενες ενδείξεις έχουν συσχετίσει τις ανισορροπίες στην εντερική μικροχλωρίδα τόσο με ενδογενείς όσο και με εξωγενείς ασθένειες.

Το kvass παντζαριών είναι χυμός από ζυμωμένα παντζάρια και
είναι ένα ισχυρότατο τονωτικό που η δύναμη των ενζύμων του , βοηθάει στη διάσπαση της τροφής στα δομικά συστατικά που την απαρτίζουν , ώστε αυτή να μπορεί να απορροφηθεί από τον εντερικό βλεννογόνο
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
-1.  τρία (3) παντζάρια μετρίου μεγέθους
-2.  τρεις (3) κουταλάκια -κοφτά- του γλυκού αλάτι θαλασσινό τελείως ανεπεξέργαστο
-3.  φιλτραρισμένο νερό ή νερό χωρίς χλώριο
και
– κόβουμε τα παντζάρια μας σε μικρά κομμάτια
και
– τα βάζουμε σε ένα δοχείο δύο (2)  λίτρων
– προσθέτουμε το αλάτι και συμπληρώνουμε  με νερό μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
– αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για δύο (2) με τρεις (3) μέρες , αν είναι καλοκαίρι τρεις (3) με τέσσερις (4) μπορεί και έξι (6) αν είναι χειμώνας.
– μετά τις πρώτες μέρες θα δούμε φυσαλίδες και κάτι σαν κοχλασμό στην επιφάνεια του βάζου μας και σιγά σιγά να αλλάζει η μυρωδιά του υλικού μας , αυτό δεν μας ανησυχεί , απλά είναι ένδειξη ότι έχει αρχίσει η ζύμωση
– όταν οι φυσαλίδες σιγά- σιγά αραιώσουν και τα παντζάρια μας έχουν πάρει την μυρωδιά και γεύση του “ξινού” , τη χαρακτηριστική μυρωδιά των ζυμωμένων τροφίμων  – θυμηθείτε οι μεγαλύτεροι την μυρωδιά του προζυμιού και οι μικρότεροι τη μυρωδιά και γεύση του ξυνολάχανου που σερβίρεται στη γερμανική κουζίνα
– όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η ζύμωση μεταφέρουμε το δοχείο μας όπως είναι στο ψυγείο για να σταματήσει η περαιτέρω ζύμωση.
– πίνουμε το ρόφημά μας – kvass – πριν ή μετά το φαγητό ή όταν νιώθουμε την ανάγκη.
– όταν ο χυμός μας κοντεύει να τελειώσει μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το δοχείο
και
να το αφήνουμε πάλι σε θερμοκρασία δωματίου για μια δεύτερη
πιο αδύναμη ζύμωση ή μπορούμε να προσθέσουμε τα παντζάρια μας στις σαλάτες μας!

Καλή επιτυχία!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/
naturalnews.com

Share: