Υγιεινή διατροφή για προστασία από τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι η ηλικία του. 
Δείκτες της γήρανσης αποτελούν τα τελομερή, τα οποία είναι περιοχές του DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων μας.
Τα τελομερή έχουν την τάση να μειώνουν το μήκος τους με κάθε διαίρεση των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο όλο και να μικραίνουν και η γήρανση του οργανισμού μας να είναι αναπόφευκτη.

Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που παίζει ρόλο στο μήκος των τελομερών καθώς, τα τελομερή ελαττώνουν το μήκος που έχουν κατά τη διάρκεια κάθε κυτταρικού κύκλου.

Ενώ, λοιπόν, η μείωση των τελομερών αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, η συσσωρευμένη βλάβη στα κύτταρα μπορεί να την επιταχύνει και να οδηγήσει στον πρόωρο θάνατο των κυττάρων.
Αυτό έδειξαν πρόσφατες μελέτες,οι οποίες απέδειξαν ότι τα τελομερή μπορούν επίσης να μειωθούν λόγω συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. 
Οι έρευνες συμπερασματικά επισημαίνουν πως τα κατεστραμμένα κύτταρα και το μικρότερο μήκος των τελομερών συσχετίζονται με χρόνιες παθήσεις αλλά και τον καρκίνο.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ,ποιος είναι ο πραγματικός αντίκτυπος του χρόνιου στρες στο σώμα μας και στη μακροζωία μας σε κυτταρικό επίπεδο; Η Dr. Elissa Epel, καθηγήτρια στο UCSF, μελετά πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική μας γήρανση μέσω του συστήματος τελομερούς / τελομεράσης και πώς οι τρόποι διαλογισμού μπορούν να αποτρέψουν τα αποτελέσματα του άγχους και να ενισχύσουν τη σωματική και πνευματική ευεξία.(1)

Ορισμένοι από τους παράγοντες που βλάπτουν τα κύτταρα είναι περιβαλλοντικοί και τροποποιήσιμοι.
Αυτοί περιλαμβάνουν τη διατροφή, την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, την κατανάλωση αλκοόλ και γενικά τον τρόπο ζωής.
Το άγχος,το προερχόμενο από τον τρόπο ζωής,μπορεί να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση.
Η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια,προερχόμενα από τη διατροφή και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους,επιταχύνουν και αυτά κατά πολύ την κυτταρική γήρανση.

Η εν λόγω,λοιπόν, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology* εξέτασε την επίδραση της διατροφής στο μήκος των τελομερών, σε δείγμα 4.758 ενηλίκων ηλικίας 20-65 ετών χωρίς προηγούμενη διάγνωση σημαντικών χρόνιων παθήσεων.
Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέγραψαν ότι υγιεινές δίαιτες όπως η Μεσογειακή και η DASH βοηθούν τα τελομερή να διατηρήσουν το μήκος τους προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από την  κυτταρική γήρανση.
Εντύπωση έκανε και το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν έντονα κυρίως στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες και επιπλέον αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να δώσουν μια εικόνα για τις περίπλοκες συσχετίσεις μεταξύ της βέλτιστης διατροφής και της μακροζωίας.
Απαιτείται όμως περαιτέρω διερεύνηση για να κατανοηθεί γιατί δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιοι συσχετισμοί στους άνδρες.
Σύμφωνα με την Elissa Epel**, οι δίαιτες που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες,όπως κατανάλωση φρούτων,λαχανικών,δημητριακών ολικής αλέσεως,φυτικών πρωτεϊνών,περιορισμός  της κατανάλωσης ζάχαρης,αλατιού και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος δημιουργούν ένα βιοχημικό περιβάλλον ευνοϊκό για τα τελομερή των κυττάρων.
Η έρευνά της αποσκοπεί στην αποσαφήνιση των μηχανισμών υγιούς γήρανσης και στην εφαρμογή αυτής της βασικής επιστήμης σε κλιμακούμενες παρεμβάσεις που μπορούν να φτάσουν σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Εν κατακλείδι,τα ευρήματα της μελέτης, δείχνουν ότι ακολουθώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ο οργανισμός συνεχίζει να διατηρεί μεγαλύτερο μήκος τελομερούς,προστατεύεται από την  κυτταρική γήρανση,μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3735679/
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160614155719.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1018115/
https://www.healio.com
https://amecenter.ucsf.edu/news/clues-increased-longevity-women-vs-men
*academic.oup.com
**http://www.amecenter.ucsf.edu/elissa-epel/
https://blog.bulletproof.com/age-backwards-hacking-telomeres-with-stress-dr-elissa-epel-436/

Share: