Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

Βιταμίνη D-
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συντίθεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι από τους πολυτιμότερους συμμάχους της  υγείας μας, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας, στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας, είναι ο κύριος ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου.
Η βιταμίνη D:
– συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός μας,
– συμβάλει στην υγεία των οστών μας,
– έχει θετική επίδραση στη φυσική μας κατάσταση,
– έχει ευεργετική επίδραση στη ψυχική μας υγεία,
– αποτρέπει την κατάθλιψη και μας προστατεύει από την γρίπη και από τα κρυολογήματα.
Επίσης η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο:
– στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας 
– στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας
– στην προστασία από τον καρκίνο και το διαβήτη
– στη διατήρηση της πίεσης του αίματος στα σωστά επίπεδα
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν πρέπει να την αγνοούμε -ειδικά τον χειμώνα.
Και ίσως έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να βρούμε τρόφιμα, πέραν του ήλιου, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε την διατροφική έλλειψη της βιταμίνης D.
Ναι υπάρχουν αλλά μόνο το 10% -περίπου- των αναγκών μας σε βιταμίνη D μπορεί να καλυφθεί μέσω της τροφής, το υπόλοιπο 90% προκύπτει – όπως είπαμε – από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Δυστυχώς όμως περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη σε βιταμίνη D, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους ή φοράμε αντιηλιακό με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σύνθεσή της από τον ήλιο,η δε δυτικού τρόπου διατροφή δεν μας προμηθεύει με βιταμίνη D μέσα από την τροφή!
Για αυτό ας γνωρίσουμε μια ομάδα τροφίμων τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν τυχόν έλλειψη βιταμίνης D από τον οργανισμό μας, χωρίς να ξεχνάμε πως ο ισχυρότερος παράγοντας πρόσληψής της είναι ο ήλιος-μην το ξεχνάμε αυτό.
Τα τρόφιμα αυτά είναι:
α) Κρόκος του αυγού, ο κρόκος του αυγού είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D,για αυτό
η κατανάλωση των αυγών είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη D ειδικά τον χειμώνα.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει περίπου 40 IU
β) Λιπαρά ψάρια όπως:
η σαρδέλα – τα 100 gr περιέχουν περίπου 12,3 μg 
η ρέγγα- τα 100γρ η καπνιστή ρέγγα περιέχουν περίπου 22 μg, 
ο σολομός* – ένα φιλέτο σολομού περιέχει περίπου 450 IU -διεθνείς μονάδες- ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση η οποία είναι 600 IU
το σκουμπρί – τα 100 gr περιέχουν περίπου 12,3 μg 
ο τόνος και
το χέλι.
γ) Μανιτάρια, ορισμένα μανιτάρια τα οποία εκτίθενται στο φως του ήλιου παράγουν επίσης βιταμίνη D
δ) Μουρουνέλαιο -όλοι μας το γνωρίζουμε -μιά κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 1300 IU βιταμίνης D

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα με προεξέχοντα τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά που είναι πλούσια και σε βιταμίνη D,ειδικά σε βιταμίνη  D3,η οποία είναι αποτελεσματικότερη στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα από τη βιταμίνη D2, πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή ή και εβδομαδιαία διατροφή μας, ειδικά την περίοδο του χειμώνα.

   – Η βιταμίνη D είναι μια σπουδαία βιταμίνη και θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα για να κατανοήσουμε ακριβώς τη δράση και τη σπουδαιότητά της

Κείμενα,παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και:Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν βελτιώνουν την υγεία των οστών.

*Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τον σολομό και τι γίνεται με τον υδράργυρο

ncbi.nlm.nih.gov

Share: