Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν βελτιώνουν την υγεία των οστών.

Συμπληρώματα βιταμίνης D
Παρά τις συστάσεις των φορέων υγείας σε όλο τον κόσμο, τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν ωφελούν την υγεία των οστών,δεν αποτρέπουν τα κατάγματα, τις πτώσεις και την οστεοπόρωση σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανασκόπηση των σημαντικότερων ερευνών και μελετών των προηγούμενων χρόνων.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη και επανεξέταση των μέχρι τώρα αποδεικτικών στοιχείων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα

Επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη μυοσκελετική υγεία: Συστηματική ανασκόπηση, μετα-ανάλυση και δοκιμαστική διαδοχική ανάλυση

Οι συντάκτες της μελέτης προτρέπουν τους γιατρούς και τους συνταγογράφους να σταματήσουν να συμβουλεύουν το κοινό να λαμβάνει τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D.
Οι ερευνητές εξέτασαν 81 ισχυρές μελέτες που διεξήχθησαν από τον Σεπτέμβρη του 2017 μέχρι και τον  Φεβρουαρίου του 2018 και διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είχαν καμία επίδραση στην υγεία των οστών, εκτός από ασθενείς με σπάνιες παθήσεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Η αναθεώρηση με τίτλο ” Επιδράσεις  των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη μυοσκελετική υγεία: μια συστηματική ανασκόπηση, μετα-ανάλυση και δοκιμαστική διαδοχική ανάλυση” , δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology  και καθοδηγήθηκε από τους ειδικούς στη μελέτη της  βιταμίνη D καθηγητές Mark Bolland και Andrew Grey από το πανεπιστήμιο του  Auckland της New Zealand και την καθηγήτρια Alison Avenell του πανεπιστημίου του  Aberdeen.
Επί του παρόντος, το υπουργείο Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο παροτρύνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα βιταμίνης D, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου όταν η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες είναι ανεπαρκής  έως μηδενική.
Ειδικά τα συμπληρώματα  βιταμίνης D συνιστώνται σήμερα στους ηλικιωμένους και σε όλα τα μωρά και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Οι συστάσεις τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2016 από την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (SACN),η οποία δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν άλλα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.
Και έρχονται οι συντάκτες της μελέτης να επισημάνουν ότι η τελευταία σημαντική ανασκόπηση για τα οφέλη των συμπληρωμάτων της βιταμίνης D πραγματοποιήθηκε το 2014 και πως από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διεξαχθεί και έχουν δημοσιευτεί πάνω από 30 νέες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές,σχεδόν διπλασιάζοντας τον όγκο των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τη βιταμίνη D και τη σχέση της με την υγεία των οστών και επιβεβαιώνει ότι:

“Η μετα-ανάλυση μας, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα, τις πτώσεις ή τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, είτε υψηλή είτε χαμηλή είναι η δόση”. – καθηγητής Mark Bolland , συγγραφέας μελέτης

Σύμφωνα με τον Bolland και την ομάδα του, είναι καιρός να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τη συμπλήρωση βιταμίνης D για την οστεοπόρωση. μια κατάσταση όπου τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα και τείνουν να διασπαστούν εύκολα.
“Οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτά τα ευρήματα”, ανέφερε και τονίζει πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στις κλινικές οδηγίες για τη διαχείριση της οστεοπόρωσης.
Ο Bolland πρόσθεσε επίσης ότι “με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει αρκετή δικαιολογία για περισσότερες δοκιμές για τα συμπληρώματα βιταμίνης D ώστε να εξετάσουμε τα  μυοσκελετικά αποτελέσματα”, 
Ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, οι επιστήμονες διερωτώνται εάν είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα της βιταμίνης.
Ο καθένας χρειάζεται βιταμίνη D το ερώτημα είναι αν πρέπει να την πάρουμε από τα συμπληρώματα και συμπληρώνουν χαρακτηριστικά:
Το σώμα μας είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παίρνει τη βιταμίνη D από την έκθεσή της  στο ηλιακό φως, γι αυτό οι άνθρωποι που ζουν σε βόρειο κλίμα και όσοι καλύπτουν το δέρμα τους μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι θα έπρεπε.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η βιταμίνη περιλαμβάνεται επίσης σε μικρό αριθμό τροφίμων, όπως το μουρουνέλαιο, τον κρόκο του αυγού και τα λιπαρά  ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού και του σκουμπριού.
H καθηγήτρια Avenell επισημαίνει με τη σειρά της  ότι παρόλο που η ανασκόπηση περιελάμβανε μελέτες που εξέταζαν ηλικιωμένα άτομα, η έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες όλων των ηλικιών δεν επωφελούνται από  τα συμπληρώματα βιταμίνης D.
“Νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξουν την καθοδήγηση.Δεν πιστεύουμε ότι ο πληθυσμός πρέπει να λάβει συμπληρώματα βιταμίνης D, διότι οι δοκιμές δεν δείχνουν ότι έχει κάποιο όφελος και προστασία από τις πτώσεις και τα κατάγματα ή από άλλες παθήσεις  που τα συμπληρώματα  βιταμίνης D υποτίθεται ότι μας προστατεύει.

Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τα κατάγματα του ισχίου.

“Πολλοί ασθενείς,και γιατροί, έχουν πειστεί από διάφορες μελέτες και κοινωνικά μέσα ότι η βιταμίνη D είναι μια θεραπεία για τις μυοσκελετικές παθήσεις”, δήλωσε ο J Chris Gallagher του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Creighton στην Omaha των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με το SACN, έχουν υποβληθεί προτάσεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει και σε διάφορες άλλες παθήσεις και θέματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι μολυσματικές ασθένειες, η νευροψυχολογική λειτουργία, η στοματική υγεία και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, αν και δεν έχουμε πειστικά στοιχεία για κανένα από αυτά. Ο J Chris  Gallagher πιστεύει ότι οι μελέτες που λαμβάνουν χώρα τώρα θα απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.
“Μέσα σε τρία χρόνια μπορεί να έχουμε αυτή την απάντηση, επειδή υπάρχουν περίπου 100.000 συμμετέχοντες που είναι εγγεγραμμένοι σε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο και με συμπληρώματα βιταμίνης D”, έγραψε. “Ανυπομονώ για αυτές τις μελέτες και τα συμπεράσματά τους που θα μας δώσουν την τελευταία λέξη για τα συμπληρώματα της  βιταμίνης D.”
Σε αντίθεση ο καθηγητής Louis Levy, επικεφαλής της επιστήμης της διατροφής στη δημόσια υγεία της Αγγλίας, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα. και επισημαίνει:

Oι κυβερνητικές συμβουλές στο Ηνωμένο Βασίλειο προς το κοινό είναι να καλύψουν την έλλειψη της βιταμίνης D από τον ήλιο και από μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όσοι δεν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D ή που να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D θα πρέπει να εξετάσουν  σοβαρά να παίρνουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D 10 μικρογραμμαρίων.Καθηγητής Louis Levy, PHE

Ο Martin Hewison, καθηγητής μοριακής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι πολλές μελέτες και έρευνες για τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικά μόνο σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D – Στην συγκεκριμένη  έρευνα ήταν ελάχιστοι οι συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
“Αυτό που δείχνει η τρέχουσα μελέτη,” είπε, “είναι ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες που να στοχεύουν στα συμπληρώματα της βιταμίνης D όπου χρειάζονται,δηλαδή σε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D”.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και:Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

πηγές και αναφορές:
www.theguardian.com
www.news-medical.net
www.thelancet.com
https://www.gov.uk/government/publications/sacn-vitamin-d-and-health-report

Share: