Το μέλι και 40 από τις πιο ισχυρές και πολύτιμες δράσεις του και ιδιότητες.

Το μέλι και οι χίλιες και μία χρήσεις του
Μέλι – το πανίσχυρο προϊόν των  μελισσών.
Το μέλι είναι ένα φυσική προϊόν που εκτιμάται για τις θεραπευτικές του ικανότητες από την αρχαιότητα.
Είναι φυσικό γλυκαντικό και μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων.
Έχει ισχυρές αντιβιοτικές,
αντιικές,
αντιβακτηριδιακές-η αντιβακτηριακή δραστηριότητα του μελιού είναι η πιο διερευνηθείσα βιολογική ιδιότητά του,
αντιμυκητιακές,
αντιφλεγμονώδεις,
ισχυρότατες επουλωτικές και
αντιοξειδωτικές ιδιότητες!
Τελευταία, πολλές έρευνες έχουν “σταθεί” και έχουν μελετήσει μια ισχυρότατη ουσία, η οποία υπάρχει και στο μέλι – την Pinocembrin
Η Pinocembrin είναι ένα φυσικό προϊόν*, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, βιολογικά ενεργό συστατικό και του μελιού, ένα βρώσιμο θρεπτικό συστατικό με ισχυρότατο θεραπευτικό δυναμικό.
Μέλι, σχεδόν όλοι το γνωρίζουμε ήδη!
Προσοχή όμως!
Πολλές φορές το μέλι που πωλείται έχει τόσο πολύ επεξεργαστεί που τίποτα δεν έχει μείνει!
Αυτό βέβαια δεν μας φοβίζει, απλά μας κάνει πιο προσεχτικούς και πιο διερευνητικούς όταν αγοράζουμε το μέλι μας και όχι μόνο!
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όσο το επεξεργασμένο μέλι δεν έχει τίποτα να μας προσφέρει, τόσο το ακατέργαστο, το μη θερμαινόμενο και το μη παστεριωμένο μέλι μας χαρίζει τα πολλαπλά του οφέλη.
Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως λαϊκό φάρμακο σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.
Σήμερα, το μέλι εξακολουθεί να είναι δημοφιλές και χρησιμοποιείται ακόμη και σε ορισμένα νοσοκομεία ως ιατρική επούλωση και θεραπεία των πληγών.
Το ακατέργαστο μέλι πολλές φορές περιέχει κερήθρα, γύρη και πρόπολη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιμικροβιακούς παράγοντες και είναι πλήρες αντιοξειδωτικών, τα οποία καθιστούν το μέλι ως συμβατική θεραπεία, η οποία  μπορεί να μειώσει και να προλάβει πολλές ασθένειες  που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το οξειδωτικό στρες.
Δεδομένου ότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία, κρυσταλλώνει συνήθως εύκολα και μπορεί να είναι λίγο θολό λόγω της γύρης και άλλων θρεπτικών ουσιών που περιέχει!

*Καθ ‘όλη την ιστορία του πολιτισμού, τα φυσικά προϊόντα μας έχουν υπηρετήσει ως πρωταρχική πηγή ιατρικής.
Αυτό διότι πολλές φορές τα φυσικά προϊόντα έχουν φαρμακολογικές ή βιολογικές ιδιότητες που μπορούν να έχουν θεραπευτική δράση έναντι ασθενειών.
Απαντώνται ως δραστικά συστατικά στην παραδοσιακή ιατρική όπως επίσης και στη σύγχρονη ιατρική, είτε ως εκχυλίσματα, είτε ως καθαρές χημικές ουσίες.
Τα φυσικά προϊόντα, λόγω της πολυπλοκότητας της χημικής τους δομής, αποτελούν πηγή έμπνευσης για νέες χημικές δομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή ήδη χρησιμοποιούνται ως ιάματα.

Ας δούμε όμως κάποιες από τις πιό συχνές χρήσεις του!
1. μειώνει τον πυρετό και αντιμετωπίζει το κρυολόγημα καθώς μετριάζει τα συμπτώματά του
2. ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα
3. θεραπεύει τον πονόλαιμο και μειώνει τη φλεγμονή του λαιμού με τις αντιιικές του ιδιότητες
4. αντιμετωπίζει το βρογχικό άσθμα
5. αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση
6. ​​μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
7. προστατεύει από τον καρκίνο
8. βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
9. απαλλάσσει από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης
10. μειώνει το άγχος και προωθεί μια ήρεμη διάθεση
11. βοηθάει στην επούλωση και θεραπεία των πληγών του δέρματος με τοπική χρήση.
12. απολυμαίνει τις πληγές του δέρματος και δεν αφήνει τους επιδέσμους να κολλάνε στο δέρμα.
13. βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων και στη θεραπεία των εγκαυμάτων γενικά.
14. θεραπεύει την ακμή
15. ενυδατώνει την επιδερμίδα
16.βοηθάει στη θεραπεία το εκζέματος
17. ενυδατώνει, θρέφει και απαλλάσσει από την ψαλίδα τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά, ενώ παράλληλα τονώνει την τριχοφυΐα!
18. απαλλάσσει από τη χρόνια πιτυρίδα και θεραπεύει από τυχόν προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής.
19.θρέφει τις βλεφαρίδες
20.καταπολεμά τις αλλεργίες
21.βοηθάει στη θεραπεία του άσθματος
22. καταστέλλει το βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας και βελτιώνει τον ύπνο κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.
23. αυξάνει τη μελατονίνη και προωθεί τον καλό ύπνο
24. σταματήστε τον λόξυγγα
25. αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στην απώλεια του βάρους
26. βελτιώνει την πέψη
27. αντιμετωπίζει τη δυσπεψία
28. αντιμετωπίζει το πόδι του αθλητή
29. αντιμετωπίζει το hangover
30. απαλλάσσει από τη ναυτία
31. καταπολεμά τη διάρροια
32. θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα
33. βοηθάει σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
34. προωθεί την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου
35. επουλώνει τα έλκη του στομάχου και αντιμετωπίζει τον πόνο
36. εξισορροπεί τη χοληστερόλη
37. αλκαλοποιεί τον οργανισμό και βοηθά στην πρόληψη πολλών των ασθενειών.
38. θεραπεύει τον πονόδοντο και χαρίζει λευκά δόντια
39. δυναμώνει τα οστά
40. βοηθάει στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Αυτές είναι κάποιες από τις πολύτιμες χρήσεις του μελιού και εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να το έχουμε στο τραπέζι μας!

Μέλι και κανέλα
~ Η ανάμειξη μελιού, κανέλας και ζεστού νερού σε διάφορες ποσότητες ανακουφίζει την αρθρίτιδα, τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, τον τυμπανισμό και βελτιώνει την πέψη.
Επίσης συμβάλει στη θεραπεία της γρίπης, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, αποκαθιστά την ακοή και προστατεύει από την κακή αναπνοή.
~ Η εφαρμογή μελιού, κανέλας και ζεστού ελαιολάδου αποτρέπει τοπικά την τριχόπτωση
Μέλι στο φαγητό
~ χρησιμοποιούμε μέλι σε σαλάτες και σάλτσες
~ χρησιμοποιούμε μέλι σε ψητά λαχανικά αντί για ζάχαρη
~ χρησιμοποιούμε μέλι σε τοστ και σνακ για μεγαλύτερη ενέργεια και εγρήγορση
~ χρησιμοποιούμε μέλι σε φρουτοσαλάτες και smoothies φρούτων 
~ χρησιμοποιούμε μέλι στις μαρμελάδες μας αντί για ζάχαρη
~ χρησιμοποιούμε μέλι στην παρασκευή σπιτικών κρασιών, μπύρας και λικέρ βοτάνων

Σημείωση:τα βρέφη τα μικρότερα του ενός έτους δεν πρέπει να τρώνε μέλι διότι υπάρχει κίνδυνος παιδικής αλλαντίασης, μια σοβαρή κατάσταση που θα απαιτούσε άμεση ιατρική παρακολούθηση.
Το μέλι και η βρεφική αλλαντίαση
Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού και της ζάχαρης

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22869830
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12439453
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399220/
http://www.pollinator.org/pollination.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21504975/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21310307/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24188941/
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/379850/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12804080/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3144338/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3144338/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3747598/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514785/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356546/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225430/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6977415/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817209/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513626/
naturalnews.com
μέλι

Share: