Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για όλους εμάς που θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας με ανεξέλεγκτα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.

Το μέλι** σε αντίθεση με την ζάχαρη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη*, παρόλο που έχει περισσότερες θερμίδες.
Και που μας βοηθάει αυτό;
Μας βοηθάει διότι αφομοιώνεται καλύτερα ως τροφή,
και η σωστά αφομοιωμένη τροφή συντελεί στην ήπια έκκριση ινσουλίνης.
Και η ήπια έκκριση ινσουλίνης μας προστατεύει από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα.
• Το μέλι χρονολογείται πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και η πρακτική της μελισσοκομίας για παραγωγή μελιού χρονολογείται τουλάχιστον από το  700 π.Χ.
• Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το μέλι ως μέσο πληρωμής και είναι γραμμένο σε ιερογλυφικά.
• Για τους αρχαίους Έλληνες  το μέλι ήταν ένα τρόφιμο για τους θεούς-το νέκταρ των θεών,όπως το ονόμαζαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το μέλι ήταν η αμβροσία των θεών.
      Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λαϊκή ιατρική , αλλά τα οφέλη του για την υγεία εξηγήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες , όταν ο επιστημονικός κόσμος ασχολήθηκε με τις δοκιμές και έτσι εξηγούσε τα οφέλη του μελιού.
      Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου μελιού επεξεργάζεται, πράγμα που σημαίνει ότι έχει θερμανθεί και φιλτραριστεί.
Αυτό μειώνει τη διατροφική αξία του μελιού δεν παύει όμως ,εάν δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά , να είναι μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.
Το ακατέργαστο μέλι διατηρεί όλες του  τις ιδιότητες.

Μέλι και διαβήτης 

Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν την υπογλυκαιμική επίδραση του μελιού , αλλά ο μηχανισμός αυτού του αποτελέσματος παραμένει ακόμα ασαφής.
Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στην Oxidative Medicine and Cellular Longevity, η μετάβαση από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη στο μέλι μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές το αποδίδουν αυτό στο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) του μελιού και την ικανότητά του να μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες και να βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
*Αυτή η ανασκόπηση παρουσιάζει τις πειραματικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια , οι οποίες υποδεικνύουν το μέλι ως ένα νέο αντιδιαβητικό παράγοντα , που μπορεί να έχει δυνητική σημασία για τη διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του και επίσης επισημαίνει τις πιθανές επιπτώσεις και μελλοντικές προοπτικές στη χρήση του μελιού ως αντιδιαβητικό παράγοντα.
Επίσης , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορεί να έχει υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα.
Με άλλα λόγια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η επιβεβαίωση αυτών των επιδράσεων και η καθιέρωση των ωφέλιμων δόσεων απαιτούν περισσότερες μελέτες πάνω στον άνθρωπο και μακροπρόθεσμες έρευνες , δεν ξεχνούν όμως να μας υπενθυμίζουν πως η ανθρώπινη διατροφή πρέπει να έχει όλα τα είδη θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται στους μεταβολικούς μετασχηματισμούς και στη στήριξη της ζωής.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται νερό,
πρωτεΐνες,
λιπίδια,
υδατάνθρακες,
βιταμίνες,
μέταλλα,
αμινοξέα και βιοδραστικές ενώσεις και όλες αυτές οι ενώσεις λαμβάνονται από τη διατροφή.

Η ζάχαρη είναι ένα εξευγενισμένο προϊόν, που λαμβάνεται από διαφορετικές φυσικές πηγές, αλλά ακολουθεί μια τεχνολογική διαδικασία, που οδηγεί σε μια σχεδόν καθαρή ουσία – τη σακχαρόζη – που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη σύγχρονη ζωή.
Το μέλι, από την άλλη πλευρά, είναι επίσης ένα φυσικό γλυκό προϊόν, έχει σύνθετη σύνθεση, αλλά σε σύγκριση με τη ζάχαρη, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ενεργητική αξία.
Όταν μιλάμε για ραφιναρισμένη ζάχαρη, είναι εύκολο να δηλώσουμε την ακριβή χημική σύνθεση, πολύ απλή, αλλά μιλώντας για το μέλι, πολλές πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τη σύνθεσή του.
Η βοτανική και γεωγραφική προέλευση καθορίζει τη συγκεκριμένη σύνθεση και τις ιδιότητες όλων των τύπων μελιού.

Η διατήρηση μιας υγιούς ζωής , η ισορροπημένη διατροφή και η πρόσληψη καθενός από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ο βασικός παράγοντας της υγείας γενικότερα.
Οι διάφορες ασθένειες έχουν ως σημείο εκκίνησης ανισορροπίες στον μεταβολισμό , λόγω έλλειψης ή υπερβολικής συγκέντρωσης ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών ουσιών.
Ο διαβήτης , ως γνωστό , αντιπροσωπεύει το υψηλό επίπεδο σακχάρων στο αίμα λόγω της χαμηλής ή καθόλου παραγωγής ινσουλίνης στο σώμα.
Πειραματικές μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του μελιού ως συμπληρώματος διατροφής , αλλά τα πειράματα και οι αναφορές σε ανθρώπους , υγιείς ή διαβητικούς, είναι μάλλον λίγες , παρόλα αυτά 
οι δημοσιευμένες μελέτες παρουσιάζουν ευνοϊκές επιδράσεις του μελιού τόσο σε υγιή όσο και σε διαβητικά άτομα.
Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται και είναι κυρίως υπεύθυνο για την ανάπτυξη του διαβήτη , οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του μελιού είναι πολύ σημαντικές στη διαχείριση αυτής της νόσου
Εν τέλει το συμπέρασμα των ερευνητών από τις μέχρι τώρα μελέτες είναι πως σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει οφέλη στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. 
Αλλά πρέπει να καθοριστούν οι βέλτιστες δόσεις κατανάλωσης από τον άνθρωπο και πρέπει να αναπτυχθούν πειράματα μεγαλύτερης διάρκειας , λόγω του γεγονότος ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια.
Και οι έρευνες συνεχίζονται με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τα διαφορετικά επίπεδα σακχαρώδη διαβήτη των ατόμων που συμμετέχουν στις έρευνες και αντιμετωπίζονται με διαφορετικές δόσεις μελιού, ακολουθώντας τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη θεραπεία.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα σύστημα κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες και μας δείχνει πόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωσή τους
Σύμφωνα με τον ορισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ουσιαστικά πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.
Η λευκή ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 68
Το μέλι έχει  γλυκαιμικό δείκτη 55

μελέτες,δημοσιεύσεις,αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817209//
https://www.hindawi.com/journals/omcl/2018/4757893/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:19296
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:19335
livestrong.com
**όταν αναφερόμαστε στο μέλι πάντα μιλάμε για μέλι οργανικό βιολογικό,χωρίς προσμίξεις ζάχαρης,γλυκόζης ή άλλων γλυκαντικών

Share: