alcoholic hangover -και πως να απαλλαγούμε από τις συνέπειές του
alcoholic hangover
Είναι γνωστό πως αν πιούμε περισσότερο αλκοόλ από όσο αντέχει ο οργανισμός μας, όχι μόνο νιώθουμε ζάλη και στομαχικές διαταραχές εκείνη τη στιγμή, αλλά
όταν ξυπνάμε το πρωί υποφέρουμε από κάποια συμπτώματα γνωστά και ως hangover.
Με τον όρο hangover εννοούμε το άθροισμα των ανεπιθύμητων φυσιολογικών συνεπειών μετά από κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οι οποίες είναι:
πονοκέφαλος
ναυτία
ευαισθησία στο φως
υπνηλία
δυσφορία
δίψα
αφυδάτωση
κόπωση
τάση για έμετο
διάρροια
αδυναμία
αυξημένη θερμοκρασία σώματος
δυσκολία συγκέντρωσης
άγχος και
ευερεθιστότητα.
Τα συμπτώματα του hangover μπορούν να κρατήσουν από λίγες ώρες μέχρι και τρεις ημέρες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το hangover;
πρώτον:
α) τρώμε μια ώρα πριν να πιούμε αλκοόλ, οπωσδήποτε κάτι
ώστε να μειώσουμε τον ρυθμό που το σώμα μας απορροφάει και απελευθερώνει στο αίμα το αλκοόλ
β) πίνουμε τόσο όσο πρέπει, δηλαδή δεν ξεπερνάμε το όριο που ξέρουμε ότι αντέχει ο οργανισμός μας
γ) φροντίζουμε να πίνουμε πάντα το ίδιο ποτό και να αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα -διαφορετικά – σφηνάκια, διότι
αν αναμείξουμε διαφορετικά μεταξύ τους ποτά θα μεθύσουμε σίγουρα πιο γρήγορα.
δ) πριν πιούμε το ποτό μας τρώμε μερικά άψητα αμύγδαλα τα οποία μειώνουν την πιθανότητα πονοκεφάλου
δεύτερον:
α) οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι αιτίες του hangover κρύβονται στις χημικές ουσίες των ποτών.
Όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται αιθανόλη
Μερικά όμως περιέχουν και άλλες ουσίες – χημικές ενώσεις – γνωστές και ως ομοειδείς ουσίες.
Αυτές οι διαφορετικές χημικές ενώσεις που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ιδιαίτερη γεύση και οσμή των αλκοολούχων ποτών.
Μια από τις χημικές ενώσεις που απαρτίζουν τις ομοειδείς ουσίες είναι η ακεταλδεΰδη.
Η ακεταλδεΰδη θεωρείται ότι είναι η περισσότερο”δηλητηριώδης” ουσία και μία από τις κύριες αιτίες για το hangover.
Από έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις όπως το http://alcalc.oxfordjournals.org/ και το http://www.niaaa.nih.gov/ αποδείχτηκε ότι, όσο περισσότερες ομοειδείς ουσίες περιέχει ένα οινοπνευματώδες ποτό, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Τα αλκοολούχα ποτά με σκούρο χρώμα περιέχουν τις περισσότερες ομοειδείς ουσίες δεδομένου ότι αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ξεχωριστής τους γεύσης
αλλά και τόσο περισσότερο επιβαρύνουν το συκώτι.
Έτσι καταλήγουν οι ερευνητές εάν θέλουμε να αποφύγουμε το hangover πρέπει να προσέχουμε και τι ποτό θα πιούμε εκτός από το πόσο θα πιούμε, σημειώνοντας πως το μπράντι το οποίο παράγεται από την απόσταξη του κρασιού και
αποθηκεύεται για χρόνια σε ξύλινα βαρέλια, ώστε να ζυμωθεί και να αποκτήσει τη μοναδική και χαρακτηριστική γεύση του έχει μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει hangover.
Τι κάνουμε την άλλη μέρα;
α) το αλκοόλ διαταράσσει τη λειτουργία του πεπτικού και εντερικού μας συστήματος,
έτσι αν φάμε κάτι ανακουφίζουμε το αίσθημα της πείνας και παίρνουμε ενέργεια για να καταπολεμήσουμε την κόπωση
Η ναυτία από το hangover οφείλεται στο άδειο στομάχι για αυτό πρέπει να προσέξουμε όχι μόνο να φάμε αλλά και τι θα φάμε δηλαδή όχι λιπαρά αλλά θρεπτικά τρόφιμα ειδικά το πρωινό μας να είναι όσο το δυνατόν πιο θρεπτικό.
β) το αλκοόλ φέρνει γνωστικές δυσκολίες και εδώ χρειάζεται προσοχή με τον καφέ, διότι
ο καφές με την καφεΐνη του εξισορροπεί τα συμπτώματα αυτά αυξάνοντας
την εγρήγορση
την προσοχή και
την αντίληψη
αλλά
δεν σταματάει το hangover
Επίσης επειδή ο καφές είναι διουρητικός πρέπει μαζί με τον καφέ να πίνουμε και πολύ νερό, διότι αν έχουμε πιει πολύ αλκοόλ χρειαζόμαστε ενυδάτωση.
Και ο καφές δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πρωινό γεύμα και αν κάνουμε το λάθος και προσθέσουμε στο ήδη ερεθισμένο εντερικό μας σύστημα σκέτη καφεΐνη θα επιδεινώσουμε την κατάσταση.
Αν θέλουμε άμεσα αποτελέσματα
1) – χρησιμοποιούμε αλόη και τζίντζερ, ειδικά για τον πονοκέφαλο
Ο χυμός της αλόης εξομαλύνει το στομάχι, εξισορροπώντας την οξύτητα, ενώ αντιμετωπίζει άμεσα ναυτία και έμετο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.
Πίνουμε το χυμό αυτούσιο ή προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα νερού καρύδας ή άλλου ποτού χωρίς πολλά οξέα.
Ένα από τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα της αλόης είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα βοηθάει στη διάσπαση του αλκοόλ, μετατρέποντάς το σε λιγότερο τοξικό στοιχείο, ευκολότερο να απομακρυνθεί από το σώμα.
Αλληλεπιδρά με την ακεταλδεΰδη που σχηματίζεται με το αλκοόλ και μειώνει τις επιδράσεις της στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τερματίζει την αφυδάτωση που προκαλείται στο σώμα λόγω της κατανάλωσης υψηλών δόσεων αλκοόλ και όλες αυτές οι δράσεις της έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση όλων των κοινών συμπτωμάτων του hangover
2) – το τζίντζερ είναι μια ιδανικότατη επιλογή.
Το άρωμα του βοτάνου βοηθά στον πονοκέφαλο και στην καταπραϋντική πίεση που νιώθουμε από το hangover
Tο τζίντζερ χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία του hangover και των ζημιών που προκαλούνται στα όργανα του σώματος από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης του.
Επίσης βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
Επειδή το ρόφημα του τζίντζερ είναι συνήθως πολύ δυνατό, προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα μελιού και αμέσως θα νιώσουμε καλύτερα.
Το τζίντζερ ξεχωρίζει για τον πλούτο του σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο,
ο ψευδάργυρος και το χρώμιο, ουσίες που σχετίζονται με την προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα ανακουφίζοντας τους πονοκεφάλους, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τη ναυτία και καταπολεμά τον εμετό.
Η κατανάλωση ροφήματος τζίντζερ είναι ιδανική για την ενυδάτωση του σώματος, ισχυρότατος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τη ζημιά που προκάλεσε στον οργανισμό μας η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
Ετοιμάζουμε έγχυμα με μισό κομμάτι φρέσκιας ρίζας τζίντζερ και το πίνουμε ζεστό.
Είναι ένα ιδανικό ρόφημα για χαλάρωση του οργανισμού,προστασία του πεπτικού μας και ενυδάτωση
Για να μετριάσουμε τη δίψα του hamgover, ετοιμάζουμε ένα ποτήρι κρύο ρόφημα τζίντζερ, προσθέτουμε μερικές φέτες λεμονιού και λίγο μέλι, είναι ένας υπέροχος φυσικός ορός που βοηθά στην εξισορρόπηση των μετάλλων στο σώμα μας.
Ένα άλλο ιδανικό ρόφημα είναι ο συνδυασμός φυσικού χυμού πορτοκαλιού με τζίντζερ.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες C και τα αντιοξειδωτικά θα ενισχύσει αμέσως τα ενεργειακά σας επίπεδα.
3) χαμόμηλο
Το χαμομήλι είναι ένα από τα γνωστότερα βότανα του κόσμου.
Για ιατρικούς σκοπούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη του.
Η χρήση χαμομηλιού χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων όταν αρχαίοι Αιγύπτιοι,
Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν συχνά για τις αντι-αλλεργικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και κατασταλτικές του ιδιότητες.
Το χαμομήλι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης στο σώμα, βοηθώντας στη μείωση του άγχους και του στρες που προκαλείται από το hangover
Το έγχυμα του χαμομηλιού βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος, μειώνει τη φλεγμονή του πεπτικού συστήματος που προκαλείται από κατάχρηση αλκοόλ, αποσυμφορεί τη συσσώρευση αερίων στο έντερο και βοηθά στην ομαλοποίηση του εντερικού και πεπτικού συστήματος.
4) smoothies
Μπορούμε να ετοιμάσουμε νόστιμα smoothies
Τα Smoothies είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ενυδάτωση και την αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματός σας σε περιπτώσεις hangover
#.1 ντομάτα, σέλινο, αγγούρι
ο χυμός μας αποτελείται κυρίως από
χυμό ντομάτας
χυμό σέλινου και
χυμό αγγουριού , είναι γεμάτος θρεπτικά στοιχεία όπως
βιταμίνη C
λυκοπένιο
φρουκτόζη που επιταχύνει τον μεταβολισμό του αλκοόλ και νερό για την απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Για να ετοιμάσουμε το χυμό μας θα χρειαστούμε
– τρεις ώριμες ντομάτες
– τέσσερα με πέντε κλωναράκια σέλινο
– το χυμό ενός μικρού λεμονιού
– ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ ή ένα κουταλάκι σκόνη
– μισό αγγούρι
– πολύ λίγο οργανικό αλάτι για το γαρνίρισμα
Περνάμε όλα τα υλικά μας από το μπλέντερ, ανακατεύουμε πολύ καλά το χυμό μας, προσθέτουμε το αλάτι και πίνουμε αμέσως.
#.2 μπανάνα, μέλι, πορτοκάλι
ο χυμός μας αποτελείται από
– μπανάνα
– δυό κουταλιές μέλι
– ένα πορτοκάλι και
– λίγο αλάτι
Περνάμε όλα τα υλικά μας στο μπλέντερ, ανακατεύουμε και πίνουμε αμέσως.
5) μέλι
Ανάλογα πόσο ισχυρά είναι τα συμπτώματα του hangover και για να επαναφέρουμε την ισορροπία στον οργανισμό μας τρώμε από δύο έως έξι κουταλιές του γλυκού μέλι κάθε μισή ώρα, από την ώρα που θα ξυπνήσουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.
Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος τρώμε άλλες δυό με τρεις κουταλιές, διότι το κάλιο που περιέχει το μέλι βοηθάει τον οργανισμό να ισορροπήσει.
Στο ενδιάμεσο τρώμε και μια μπανάνα για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του καλίου.
6) ωμό λάχανο – αν είναι χειμώνας, διότι το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή του
Το ωμό λάχανο ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο για αυτό μασάμε ή κάνουμε σαλάτα με ωμό λάχανο με την προσθήκη λεμονιού.
7) χυμός από ξινολάχανο
Αν έχουμε στο ψυγείο μας ξινολάχανο συνδυάζουμε το ζωμό του με ντοματοχυμό και τον πίνουμε σαν ρόφημα.
Θα μας χαρίσει όλα του τα θρεπτικά συστατικά που τόσο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο οργανισμός μας.
8) λεμόνι
Στύβουμε ένα λεμόνι και πίνουμε το χυμό του ανακατεμένο με λίγο ζεστό νερό
9) μήλα
Ένα με δύο μήλα ανακατεμένα με μέλι λίγο πριν το μεσημεριανό θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τις χαμένες μας δυνάμεις.
10) ζωμός κοτόπουλου
Ο ζωμός του κοτόπουλου με λεμόνι και οργανικό αλάτι είναι ότι καλύτερο για το
ταλαιπωρημένο στομάχι μας μετά από ένα ξενύχτι με ποτό.
Οι φυσικές ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα παραπάνω τρόφιμα και που μας βοηθούν είναι:
θρεπτικά συστατικά:
βιταμίνη Β6
βιταμίνη C
βιταμίνη Α
κυστεΐνη
ψευδάργυρος
μαγνήσιο
ηλεκτρολύτες:
νάτριο
κάλιο
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει:
πρέπει:
-πολύ νερό
-άφθονος φυσικός χυμός λεμόνι
-άφθονος φυσικός χυμός πορτοκάλι
-βιταμίνη C από:
φράουλες
πορτοκάλια
ακτινίδια
γρέιπ φρούιτ
λεμόνι
-μαγνήσιο από:
γιαούρτι
προΐόντα ολικής αλέσεως
-κυστεΐνη από:
αυγά
πουλερικά
-βιταμίνη Β6 από:
πουλερικά
κόκκινο κρέας
-ψευδάργυρο από:
πουλερικά
κόκκινο κρέας
-βιταμίνη Α από:
γιαούρτη
σαλάτα
-ελαφριά φυσική δραστηριότητα
δεν πρέπει
καφεΐνη
αναψυκτικά
Αν τα συμπτώματα του hangover συνεχίζονται και την άλλη ημέρα συνεχίζουμε την διατροφή μας με:
χυμός πορτοκάλι
αυγό βραστό
φρυγανιές σικάλεως για πρωινό
μπανάνα
φράουλες
και μέλι για δεκατιανό
κοτόπουλο βραστό με
πράσινα λαχανικά σαλάτα και καστανό ρύζι για μεσημεριανό
γιαούρτη με φρυγανιές σικάλεως και μέλι για απογευματινό
αυγό βραστό ή τόνος σαλάτα με μπρόκολο ωμό και πράσινα λαχανικά σαλάτα για βραδινό
Στο ενδιάμεσο της ημέρας πίνουμε:
χυμό ντομάτας
νερό και
χυμό πορτοκάλι για ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
και άλλες πηγές πληροφόρησης:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274469/
http://www.disabled-world.com/medical/alternative/homeremedies/hangovers.php
chemistryviews.org
http://educalcool.qc.ca/en/alcohol-and-you/young-people/alcohol-hangover/#.VRQuQvysX0S
http://ifood.tv/drink/258019-8-means-to-get-over-that-hangover