Τα βότανα και η υγεία μας- Ο άνθρωπος ως ένα λειτουργικό σύνολο.

Τα βότανα και η υγεία μας – Όλες οι βοτανοθεραπευτικές παραδόσεις πρωταρχικό σκοπό έχουν την διατήρηση της υγείας.

Οι βοτανοθεραπευτές και η βοτανοθεραπεία από την αρχαιότητα ακόμα αντιμετώπιζαν την υγεία και την “α-σθένεια”με ένα ολιστικό τρόπο.Αποδέχονταν τον Άνθρωπο ως ένα λειτουργικό σύνολο.

Αυτό που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το αίτιο , το οποίο βρισκόταν κυρίως στο συναισθηματικό ή στο νοητικό επίπεδο και συνεπώς αν το αίτιο αυτό αντιμετωπιζόταν,το αποτέλεσμά του -δηλαδή η α-σθένεια- θα υποχωρούσε.
Υποστήριζαν πως τα βότανα ως θεραπευτικά μέσα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και όχι μόνον όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία μας.
Έτσι για να βοηθήσουν τα βότανα στην διατήρηση της υγείας μας πρέπει να αποτελούν μέρος ενός τρόπου ζωής , ο οποίος περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή , κατάλληλη άσκηση και θετική και ήρεμη στάση απέναντι στη ζωή και το καθημερινό άγχος.
Αν και πολλά βότανα χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την θεραπεία ασθενειών , πολλά από αυτά πρέπει να λαμβάνονται και όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση , ως τονωτικά και θρεπτικές τροφές.
Τα βότανα στην καθημερινότητά μας βοηθούν στη διατήρηση της υγείας μας , προλαμβάνοντας τυχόν ανισορροπίες και ασθένειες.
Τα τονωτικά βότανα όπως το τζίνσενγκ , ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει το σωματικό και πνευματικό στρες ,ε νώ το θυμάρι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
Τα φυλλώδη πράσινα βότανα,που φυτρώνουν νωρίς στις αρχές της άνοιξης , όπως η τσουκνίδα , ήταν παραδοσιακά “εαρινά τονωτικά”μετά τους βαρύς χειμωνιάτικους μήνες.
Βότανα σαν και την τσουκνίδα , είναι άκρως θρεπτικά και συντελούν στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών , όπως οι τοξίνες , από τον οργανισμό.
Τα βότανα είναι αυτά που χαρίζουν ευεξία και ενέργεια στους ηλικιωμένους.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως τα περισσότερα σχεδόν βότανα υποστηρίζουν και το σώμα μας και το πνεύμα μας , ώστε να προσαρμόζονται στις απρόβλεπτες απαιτήσεις της ζωής.

Κείμενα παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

Share: