Λεμόνι – Ξεκινώντας τη μέρα μας με νερό και ολόφρεσκο χυμό λεμονιού

Λεμόνι –

Ένα από τα αγαπημένα μου “φρούτα”είναι το λεμόνι.
Μου αρέσει ο χυμός του,
μου αρέσει το άσπρο του -που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κίτρινη φλούδα-βουτηγμένο μέσα στο μέλι ή σκέτο
μου αρέσει η φλούδα του σαν σαν βάμμα
μου αρέσει η φλούδα του σαν γλυκό του κουταλιού
μου αρέσει το ξύσμα του πασπαλισμένο σε σαλάτες,φρουτοσαλάτες,χυμούς,
μου αρέσει το βάμμα-λικέρ του αλλά
πιο πολύ μου αρέσει ο χυμός του σε φρέσκο καθαρό νερό το πρωί.

Η σημασία της διατροφής για την υγεία προβληματίζει τους ανθρώπους εδώ και πολλούς αιώνες.
Από πολύ παλιά είχε διαπιστωθεί πως η κατανάλωση τροφής συνδέεται τόσο µε την επιβίωση όσο και µε τη διατήρηση της καλής φυσικής και πνευματικής μας κατάστασης.

Καθαρό νερό και φρέσκος ​​χυμός λεμονιού  και έχουμε έναν από τους πιο ενεργειακούς χυμούς που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα πρωινά.
Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στα ποτά που περιέχουν καφεΐνη το πρωί για να ξυπνήσουμε.
Με αυτό τον τρόπο όμως εξαναγκάζουμε τα επινεφρίδια μας να παράγουν “διεγερτική” ενέργεια, με σκαμπανεβάσματα δηλαδή του σακχάρου στο αίμα και οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση αρκετά επιβαρυντική για τον οργανισμό μας.
Το νερό με το λεμόνι παράγει μια “καθαρή” ενέργεια με την ενυδάτωση και την οξυγόνωση όλου μας του οργανισμού, ενώ παράλληλα του προσφέρει ενέργεια, πνευματική διαύγεια και την αναντικατάστατη βιταμίνη C.
Μετά το νυχτερινό ύπνο οι ιστοί του σώματος μας είναι αφυδατωμένα και χρειάζονται καθαρό-πολύ
καθαρό νερό για να φιλτράρουν τις τοξίνες και για να βελτιωθεί η παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα μας.
Και ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται άλλα, εμείς του προσφέρουμε άλλα, έτσι οι περισσότεροι από εμάς στρέφονται σε διεγερτικά με καφεΐνη για να έχουν ένα λάκτισμα κάθε πρωί, ένα “σπρώξιμο”, ένα “άλμα” για να ξεκινήσουν την ημέρα τους.
Δεν πρέπει όμως να είναι έτσι.
Πολλά προϊόντα με καφεΐνη είναι και διουρητικά, τα οποία εξαντλούν το σώμα μας καθώς αποβάλλουν μαζί με τα αποθέματα νερού και βασικά μέταλλα και ηλεκτρολύτες όπως
~ νάτριο
~ κάλιο
~ ασβέστιο και
~ μαγνήσιο
Τι είναι η καφεΐνη;
Η καφεΐνη είναι ένα πικρό, λευκό κρυσταλλικό αλκαλοειδές της ξανθίνης, το οποίο είναι ένα ψυχοενεργό διεγερτικό ναρκωτικό.
Η καφεΐνη ανακαλύφθηκε από το Γερμανό χημικό Friedrich Ferdinand Runge το 1819.
Αυτός επινόησε τον όρο kaffein, μιας χημικής ένωσης του καφέ, η οποία στην ελληνική γλώσσα έγινε καφεΐνη και το χημικό της όνομα: Caffeine (1,3,7-trimethylxanthine)
Στον άνθρωπο η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης.
Η  καφεΐνη “σπρώχνει” τα επινεφρίδια να αντλήσουν άμεση ενέργεια εκκρίνοντας όλο και μεγαλύτερες ποσότητες των ορμονών επινεφρίνη-αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη-νοραδρεναλίνη.
Οι ορμόνες αυτές προκαλούν μια μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων στο καρδιαγγειακό και στο μυϊκό σύστημα.
Το οξειδωτικό στρες αυξάνεται, σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες και οι ιστοί ταλαιπωρούνται.
Όλο αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε κάτι σαν “επιβλαβή ενέργεια” καθώς για να ενεργοποιήσει τον οργανισμό παράγει με αχαλίνωτο τρόπο ενέργεια μέσω των επινεφριδίων προκαλώντας όμως με αυτόν τον τρόπο τελικά ζημιά στον οργανισμό.
Η ενέργεια που παράγεται στον οργανισμό μας δεν πρέπει να είναι ένα υπερβολικό φορτίο, το οποίο να δημιουργεί οξειδωτικό στρες.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φαγητό και τα ποτά που καταναλώνουμε παρέχουν ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια που προκαλούν την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας και το λεμόνι είναι από τα σπουδαιότερα τρόφιμα του πλανήτη μας.
Το φρέσκο λεμόνι βοηθά στην οξυγόνωση του σώματος και μεγιστοποιεί την ενζυμική λειτουργία χωρίς την οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις εντός του κυττάρου.
Χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό μας,
διεγείρει τα φυσικά ένζυμα του ήπατος, βοηθώντας το στη διαδικασία αποβολής τοξινών, όπως
το ουρικό οξύ και βοηθάει στην αποσυμφόρηση των χοληφόρων οδών.
Τα λεμόνια με το κιτρικό οξύ* τους,  το οποίο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία της χολής, όπως και στην αποφυγή δημιουργίας πέτρας, έχει μια
μοναδική ικανότητα να βοηθά στο να διαλυθούν οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά και στη χολή και να αποσοβείται ο κίνδυνος φλεγμονής του παγκρέατος μιά πολύ σοβαρή κατάσταση.
Ο μηχανισμός αυτός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ασβεστίου που συσσωρεύεται στις φλέβες και στις αρτηρίες αλλά και να αποτρέψει την συσσώρευσής τους σε αυτές κάτι που όταν συντελείται οδηγεί σε καρδιακές νόσους.
Καθαρό νερό με λεμόνι λοιπόν και προσφέρουμε στον οργανισμό μας
~ ενυδάτωση
~ πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών
~ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C 
~ ένα πλήθος ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο,
το ασβέστιο και το μαγνήσιο
– μια τεράστια πηγή βιοφλαβονοειδών, τα οποία είναι φυτοθρεπτικά αντιοξειδωτικά συστατικά στα οποία έχει δοθεί η ονομασία βιταμίνη P
Τα βιοφλαβονοειδή, παράγωγα της φλαβόνης που υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες στο λεμόνι είναι η εσπεριτίνη, η οποία αυξάνει το φλεβικό τόνο και προστατεύει τα αγγεία,
η naringenin, η οποία μεταξύ άλλων έχει αντιοξειδωτικά,

αντικαρκινικά,
αντιικά,
αντιβακτηριακά,
αντιφλεγμονώδη, και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.
Τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της naringenin έχουν αποδοθεί στην ικανότητά της να επιδιορθώνει το DNA.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη P ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C, επαναφέρει στο φυσιολογικό τη διαπερατότητα των τριχοειδών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αντοχή τους, συμβάλλει στην οξυγόνωση των ιστών και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.
Επίσης είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις μωλώπων,
κιρσωδών φλεβών,
αιμορραγούντων ούλων και αιμορραγιών της μύτης.
Έτσι, ένα στυμμένο ολόφρεσκο λεμόνι σε καθαρό φρέσκο νερό και έχουμε ένα ιδανικό ποτό με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
Ένα ποτό που ενεργοποιεί θετικά τον οργανισμό μας κάθε πρωί και αν του προσθέσουμε έγχυμα από διάφορα άλλα βότανα μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ενζυμική και αντιοξειδωτική του δράση.
Τα “πικρά” βότανα ενεργοποιούν και διεγείρουν την έκκριση της χολής.
Το έγχυμα από τις πανέμορφες ανθισμένες κορυφές του ταραξάκο  σε συνδυασμό με το χυμό ενός ολόφρεσκου λεμονιού αυξάνουν την παραγωγή της χολής, προλαμβάνουν αλλά και ελαττώνουν τη χολολιθίαση, ενώ παράλληλα μας χαρίζουν ενέργεια και ευζωία.
     * Η ανακάλυψη του κιτρικού οξέος αποδίδεται στον αλχημιστή Jabir Ibn Hayyan τον 8ο αιώνα.
Για πρώτη φορά απομονώθηκε το 1784 από τον Σουηδό χημικό Carl Wilhelm Scheele κατά τη διάρκεια ενός πειράματος με χυμό λεμονιού.
Το κιτρικό οξύ, το “ξινό”, όπως είναι γνωστό στην καθομιλουμένη, παρασκευάζεται βιομηχανικά είτε από το χυμό των λεμονιών κατά την κατακρήμνιση με ανθρακικό ασβέστιο υπό μορφή αδιάλυτου κιτρικού ασβεστίου, είτε κυρίως κατά τη ζύμωση σακχάρων με ευρωτομύκητες ή κιτρομύκητες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

μελέτες, πηγές, αναφορές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17509313/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637791/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6469163/
cambridge.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25856116/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115451/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4242593/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438184/
https://www.naturalnews.com/034249_lemon_juice_energy.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Naringenin
https://www.nutrition-and-you.com/lemon.html
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Share: