Παντζάρια και μάραθο -μια αναζωογονητική και αντιυπερτασική σούπα

Παντζάρια και μάραθο,δύο προϊόντα της φύσης με ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες σε έναν υπέροχο συνδυασμό για μια άκρως αναζωογονητική σούπα.
Ας την ετοιμάσουμε.
Kαι θα χρειαστούμε:
-τέσσερα μέτρια προς μεγάλα παντζάρια,πάρα πολύ καλά πλυμένα,
-λάδι
-ένα ματσάκι μάραθο,πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
-ένα με δύο καρότα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
-δύο με τρία κλωνάρια σέλινο,πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
-δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,και επειδή είναι η εποχή του,αν έχουμε φρέσκο το χρησιμοποιούμε μαζί με το φύλλο του
-τέσσερα φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή φρέσκο νερό χωρίς χλώριο
-το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.
-βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο .
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
Τα ψήνουμε περίπου για μισή ώρα ή μέχρι να είναι έτοιμα-ανάλογα πάντα με το φούρνο μας.
Τα αφήνουμε δέκα λεπτά να κρυώσουν και με προσοχή τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
-βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε πολύ ελαφριά το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το μάραθο, το καρότο και το σέλινο.
Ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μάραθο.
Προσθέτουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να αρχίσουν να αναδύονται οι μυρωδιές του σκόρδου.
Προσθέτουμε τα παντζάρια και με προσοχή το ζωμό μας ή το νερό μας σχετικά ζεστά,
Αυξάνουμε τη θερμότητα και περιμένουμε μέχρι λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός,μειώνουμε τη θερμότητα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει για 15 με 20 λεπτά ή έως ότου τα λαχανικά είναι έτοιμα.
Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
-βήμα 3ο
Μεταφέρουμε με προσοχή τα υλικά μας στο μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε ώστε να έχουμε μια παχύρρευστη ομαλή σούπα.
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Ανακατεύουμε για πολύ λίγο και σερβίρουμε αμέσως.
Σερβίρουμε τη σούπα μας σε μεγάλα βαθιά πιάτα ή σε ειδικά μπολ για σούπα,πασπαλισμένα με φιλαράκια μάραθο και ξύσμα λεμονιού!
– Το βήμα αυτό μπορούμε να το παραλείψουμε και να σερβίρουμε τη σούπα μας ως έχει , με την προσθήκη χυμού λεμονιού και πασπαλισμένη με μαύρο πιπέρι.


Η διατροφική αξία του πιάτου-
Η σούπας μας έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
Έχει αντιυπερτασικές,τονωτικές,καρδιοτονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες.
Περιέχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες,όπως
φώσφορο
κάλιο
σίδηρο
ασβέστιο
μαγνήσιο
ψευδάργυρο
θείο
ιώδιο
χαλκό
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β2
βιταμίνη Β6
βιταμίνη C
πρωτεΐνες
φυτικές ίνες
β-καροτένιο
παντοθενικό οξύ-Β5-
υδατάνθρακες
Όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι απαραίτητα για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Ας θυμηθούμε τις ιδιότητες και τις δράσεις του παντζαριού:
τα παντζάρια-το παντζαρόζουμο και η υπέρταση
Πως τα παντζάρια μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Παντζάρια με δενδρολίβανο,μια ιδιαίτερη και γευστικότατη σαλάτα

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

Άλλες αναφορές:
dailymail.co.uk
medicalnewstoday.com
medicalnewstoday.com
webmd.com
express.co.uk

Share: