Μαγειρεύω με βότανα – βαθύ πράσινο γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Μαγειρεύω με βότανα – η πεμπτουσία της υγιεινής διατροφής

Βαθύ πράσινο γεμάτο θρεπτικά συστατικά!
Όταν προσθέτουμε στα πιάτα μας μιά χούφτα πράσινα ευωδιαστά βότανα προσθέτουμε και μιά σειρά από θρεπτικά συστατικά.
Ενδεικτικά αναφέρω:
1) μαϊντανός-Petroselinum crispum, εξαιρετική πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών:
βιταμίνης A 
βήτα-καροτίνη 
βιταμίνης E 
βιταμίνης K
των υδατοδιαλυτών:
βιταμίνης C – υψηλότατη περιεκτικότητα , 160%
βιταμίνης Β1 – θειαμίνη
βιταμίνης Β2 – ριβοφλαβίνη
βιταμίνης Β3 – νιασίνη
βιταμίνης Β5 – παντοθενικό οξύ
βιταμίνης Β6
βιταμίνης Β9 – φολικό οξύ και
τα ισχυρά καροτενοειδή λουτεΐνης – Lutein
ζεαξανθίνη – Zeaxanthin

ιχνοστοιχείων και μετάλλων:
ασβεστίου
σιδήρου 
μαγνησίου
φωσφόρου 
καλίου
ψευδαργύρου
νατρίου
μαγγανίου , και όλα αυτά κάνουν το μαϊντανό ένα ισχυρό αντισπασμωδικό,
διουρητικό,
εμμηναγωγό και αποχρεμπτικό βότανο που ο χυμός του, εκτός των άλλων χρήσεων, χρησιμοποιείται για την θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των βλεφάρων -βλεφαρίτιδα
Μαγειρική χρήση:
Προτιμάμε πάντα το μαϊντανό φρέσκο και ωμό, ώστε να έχουμε ανέπαφα τα θρεπτικά του συστατικά και ειδικά τη βιταμίνη C .
Τον χρησιμοποιούμε ωμό σε πάρα πολλές σούπες, όπως σε σούπες με λαχανικά,
με ψάρι,
με κρέας,
με κοτόπουλο.
Σε πιάτα με πατάτες,
σε πιάτα με ρύζι και σχεδόν σε όλα τα πιάτα με ζυμαρικά
Μπορούμε να τον συνδυάσουμε με κάπαρη,
με σκόρδο,
με ελιές,
με λάδι,
με ξύσμα και χυμό λεμονιού σε υπέροχα dressing 

Χαλάλι σου Βασιλικέ όσο νερό κι΄αν πίνεις,
γιατί τό κάμεις άρωμα καί πίσω μου τό δίνεις!

2) βασιλικός – Ocimum basilicum, μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως:
βιταμίνη Α 
βήτα-καροτένιου 
θειαμίνη-Β1
ριβοφλαβίνη-Β2
νιασίνη-Β3
παντοθενικού οξέως-Β5
βιταμίνη-Β6 
φολικού οξέως-Β9
χολίνης 
βιταμίνη C
βιταμίνη E 
βιταμίνη K
Ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως:
ασβέστιο 
σίδηρος 
μαγνήσιο 
μαγγάνιο
φωσφόρο
κάλιο 
νάτριο
ψευδάργυρο, και όπως σε πάρα πολλά βότανα έτσι και στο βασιλικό οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες, απέδειξαν ότι οι ενώσεις στα εκχυλίσματά του αλλά και στο αιθέριο έλαιό του έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές,
αντιιικές,
αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ παραδοσιακά θα βρούμε το βασιλικό να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για το άγχος ,
το άσθμα, το διαβήτη και γενικά για τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Μαγειρική χρήση:
Το βασιλικό τον χρησιμοποιούμε φρέσκο στις συνταγές μας και γενικά τον προσθέτουμε στα μαγειρευτά φαγητά μας την τελευταία στιγμή , καθώς το μαγείρεμα, καταστρέφει ταχέως τη γεύση του και τα θρεπτικά συστατικά του.
Το φρέσκο βότανο, μπορεί να διατηρηθεί ελάχιστο χρονικό διάστημα στο ψυγείο , διότι όταν αποθηκεύουμε το βασιλικό για μεγάλο χρονικό διάστημα , χάνει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης , του αρώματος και των θρεπτικών συστατικών του.
Στη μαγειρική χρησιμοποιούμαι ελαφρώς αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας, το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου.
Στις σαλάτες μας τον χρησιμοποιούμε φρέσκο και ωμό, ειδικά δε στις σαλάτες με βάση τη φρέσκια ντομάτα – ιδίως το καλοκαίρι – τα φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού , είναι μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.
Στην Ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών pesto, με κύρια συστατικά το λάδι και τον βασιλικό είναι μια θαυμάσια σάλτσα με υπέροχη γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία.
Ο βασιλικός είναι από τα βασικά μαγειρικά βότανα των λαών της Μεσογείου , των Κινέζων, οι οποίοι  χρησιμοποιούν νωπούς ή αποξεραμένους βασιλικούς σε σούπες και άλλες τροφές, της Ταϊβανέζικης κουζίνας , όπου προσθέτουν νωπά φύλλα βασιλικού σε παχιές σούπες, ενώ  ο λεγόμενος Ταϊλανδέζικος βασιλικός, συνήθως εμβρέχεται σε γάλα ή κρέμα, ώστε να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα γεύση στα παγωτά ή τις σοκολάτες, όπως τις τρούφες.
3) μάραθος-Foeniculum vulgare, το πιό ενεργειακό βότανο και ένα από τα εννέα γοητευτικά,
μαγευτικά,
θεραπειτικά και ενεργειακά βότανα – “The Nine Herbs Charm” – που καταγράφηκαν τον δέκατο αιώνα στην Αγγλοσαξωνική χειρόγραφη ιατρική συλλογή γνωστή ως Lacnunga , η οποία βρίσκεται σήμερα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Ο μάραθος είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας,
πρωτεϊνών,
διαιτητικών ινών, με 15% πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά –  9,9g σε 100g μάραθου!
Βιταμινών:
θειαμίνης – Β1 
ριβοφλαβίνης -Β2
νιασίνης – Β3
βιταμίνης Β6
βιταμίνης C
Ιχνοστοιχείων και μετάλλων:
ασβέστιο 
σίδερο 
μαγνήσιο 
μαγγάνιο 
φώσφορος 
κάλιο 
νάτριο 
ψευδάργυρο.
Με ισχυρές αντιφλεγμονώδειςς,
αντιβακτηριακές και ευστόμαχες ιδιότητες και δράσεις ο μάραθος είναι το κατ ΄εξοχήν βότανο του πεπτικού συστήματος.
Μαγειρική χρήση:
Είναι προτιμότεροo να γευόμαστε το μάραθο φρέσκο, καθώς με τη διατήρησή του στο ψυγείο μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά του.
Μπορούμε να τον προσθέσουμε ωμό σε όλες μας τις σαλάτες και στις σούπες.
Στα μαγειρευτά μας φαγητά προσπαθούμε να προσθέτουμε το μάραθο προς το τέλος του μαγειρέματος, ούτως ώστε να έχουμε μικρότερη απώλεια θρεπτικών συστατικών
4) σέλινο-Apium graveolens είναι εξαιρετική πηγή:
βιταμίνης Α
θειαμίνης Β1
ριβοφλαβίνης Β 2
νιασίνης Β 3
παντοθενικού οξέως Β 5
βιταμίνης Β6
φολλκού οξέως -Β9
χολίνης
βιταμίνης C
βιταμίνης Ε
βιταμίνης Κ
ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως:
ασβέστιο
χαλκός
σίδερο
μαγνήσιο
φώσφορο
κάλιο
νάτριο
ψευδάργυρο
Πλούσιο σε phthalides -προφέρεται “thalides”- ενώσεις με ισχυρές αντιιικές ,
διουρητικές,
αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις και αγχολυτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει σοβαρά προβλήματά του όπως:
το άσμα,
τον καρκίνο,
τις καρδιακές παθήσεις,
την αρθρίτιδα,
την ουρική αρθρίτιδα,
τις νεφρικές και ηπατικές μολύνσεις,
τις δερματικές διαταραχές,
το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,
τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Πως να χρησιμοποιήσουμε το σέλινο στη μαγειρική μας:
Όταν αγοράζουμε σέλινο πρέπει να προσέχουμε να είναι πάρα πολύ φρέσκο γιατί αφυδατώνεται πάρα πολύ εύκολα και χάνει γρήγορα τα θρεπτικά του συστατικά.
Χρησιμοποιούμε το σέλινο ωμό σε σαλάτες , σε υπέροχα θεραπευτικά smoothies και σε σούπες.
Στα smoothies μπορούμε να συνδυάσουμε το σέλινο με κρεμμύδι , σκόρδο , καρότο , με πιπερόριζα.
Στις σούπες με όσπρια , όπως στη φασολάδα και στις φακές το σέλινο χαρίζει μιά υπέροχη νοστιμιά , το προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσουμε  μεγαλύτερη ποσότητα από τα θρεπτικά του συστατικά.
Στις κοτόσουπες και στις κρεατόσουπες πρέπει να είναι βασικό συστατικό.
5) σπαράγγι – Asparagus officinalis , στο σπαράγγι θα βρούμε:
βιταμίνη Α
βήτα-καροτίνη
λουτεΐνη
ζεαξανθίνη
θειαμίνη-Β1
ριβοφλαβίνη-Β2
νιασίνη-Β3
παντοθενικό οξύ-Β5
βιταμίνη Β6
φολικό οξύ Β9
χολίνη
βιταμίνη C
βιταμίνη Ε
βιταμίνη Κ
Ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως:
ασβέστιο
σίδηρος
μαγνήσιο
μαγγάνιο
φωσφόρο
κάλιο
ψευδάργυρο – το πλήθος αυτό των φυτοθεραπευτικών στοιχείων χαρίζουν στο σπαράγγι ισχυρές διουρητικές ,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές – αποτέλεσμα του καλίου – και αντικαρκινικές  ιδιότητες και είναι δυναμωτική τροφή και πανάκεια για τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και όχι μόνο.
Πως να  χρησιμοποιήσουμε τα σπαράγγια στη μαγειρική μας:
Τα σπαράγγια είναι μια εξαίσια λιχουδιά και μπορούμε να τα φάμε ωμά με λάδι και λεμόνι και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι
Μπορούμε να τα προσθέσουμε στις περισσότερες σαλάτες μας.
Μπορούμε να τα βράσουμε για ελάχιστα λεπτά σε αλατισμένο νερό και να τα σερβίρουμε με ένα dressing  που θα ετοιμάσουμε με λάδι , λεμόνι και πολτοποιημένο σκόρδο – είναι απόλαυση

#) μην ξεχνάμε ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα πράσινα βότανα και λαχανικά είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ,
αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές ουσίες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας διατηρούν υγιείς.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanoligia.gr

Share: