Το συκώτι μας παραμένει πάντα τριών ετών, αψηφώντας τη χρονολογική μας ηλικία.

Το συκώτι μας έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη.
Ωστόσο, ήταν άγνωστο εάν αυτή η ικανότητα μειώνεται καθώς γερνάμε.
Διεθνείς επιστήμονες με επικεφαλής τον dr. Olaf Bergmann στο Κέντρο Regenerative Therapies Dresden (CRTD) στο TU Dresden  χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως αναδρομική χρονολόγηση γέννησης με ραδιενεργό άνθρακα για να προσδιορίσουν την ηλικία του ανθρώπινου ήπατος.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους έδειξαν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, το συκώτι είναι πάντα κατά μέσο όρο μικρότερο των τριών ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γήρανση δεν επηρεάζει την ανανέωση του ήπατος, καθιστώντας το συκώτι ένα όργανο που αντικαθιστά τα κύτταρά του εξίσου καλά σε νέους και ηλικιωμένους.
Το συκώτι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι ένα απαραίτητο όργανο που φροντίζει για την απομάκρυνση των τοξινών στο σώμα μας.
Επειδή ασχολείται συνεχώς με τοξικές ουσίες, είναι πιθανό να τραυματίζεται τακτικά.
Για να ξεπεραστεί αυτό, το ήπαρ έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβες.
Επειδή μεγάλο μέρος της ικανότητας του σώματος να αυτοθεραπεύεται και να αναγεννάται μειώνεται καθώς γερνάμε, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν εάν η ικανότητα του ήπατος να ανανεώνεται επίσης μειώνεται με την ηλικία.
Και αυτό διότι η  φύση της ανανέωσης του ήπατος στους ανθρώπους παρέμενε ένα μυστήριο.
Τα μοντέλα ζώων έδιναν αντιφατικές απαντήσεις.
“Οι απαντήσεις ήταν αντιφατικές. Ήταν σαφές σε εμάς ότι αν θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει στους ανθρώπους, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να αξιολογήσουμε άμεσα την ηλικία των ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων”, λέει ο dr Olaf Bergmann, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών της Δρέσδης (CRTD).
Το ανθρώπινο συκώτι παραμένει πάντα νέο
Η διεπιστημονική ομάδα βιολόγων,
φυσικών,
μαθηματικών και κλινικών γιατρών με επικεφαλής τον dr Olaf Bergmann ανέλυσε το συκώτι πολλών ατόμων που πέθαναν σε ηλικίες μεταξύ 20 και 84 ετών.
Παραδόξως, η ομάδα παρατήρησε ότι τα ηπατικά κύτταρα όλων των ατόμων είχαν λίγο πολύ την ίδια ηλικία.
“Ανεξάρτητα από το αν είστε 20 ή 84, το συκώτι σας παραμένει κατά μέσο όρο λίγο κάτω από τριών χρονών”, εξηγεί ο dr Olaf Bergmann.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσαρμογή της ηπατικής μάζας στις ανάγκες του οργανισμού ρυθμίζεται αυστηρά μέσω της συνεχούς αντικατάστασης των ηπατικών κυττάρων και ότι αυτή η διαδικασία διατηρείται ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Παρόλο που το συκώτι μας αναγεννάται μέχρι τα βαθιά μας γεράματα είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του και η διατήρηση της υγείας του.
Μπορούμε να διατηρήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία του συκωτιού μας μόνο με τη διατροφή μας, από την οποία θα απουσιάζει οτιδήποτε το καταστρέφει και θα υπάρχει οτιδήποτε το βοηθάει και το προστατεύει.
Και τι θέλει το συκώτι μας για να είναι υγιές; – ας θυμηθούμε: Ισχυρότατα ηπατοπροστατευτικά βότανα
και ας μην ξεχνάμε πως το συκώτι μας αγαπά
1. τις πικρές τροφές όπως
-. τα λαχταριστά λαχανικά:
ραδίκια,
μαρούλι,
ρόκα,
αγκινάρες,
μπρόκολα,
ραπανάκια βρυξελών,
-. οι ιδανικοί χυμοί:
των λεμονιών,
του γκρέιπφρουτ,
του κιτρολέμονου,
του νεραντζιού
-. τα αναντικατάστατα βότανα:
γαϊδουράγκαθο,
δεντρολίβανο,
ρίγανη,
μαντζουράνα,
θυμάρι,
δάφνη,
γλυκύρριζα
-. τα πασίγνωστα μπαχαρικά:
μαύρο πιπέρι,
τζίντζερ,
κουρκούμι,
ginseng,
καυτερό κόκκινο πιπέρι,
κανέλλα,
γαρίφαλλο
2. τα ωμεγα-3, τα οποία βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
στις σαρδέλες,
στο γαύρος,
στο σκουμπρί
στα καρύδια
στο λιναρόσπορο
στους κολοκυθόσπορος
3. το πανίσχυρο ελαιόλαδο – μελέτη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος -NAFLD-  διαπίστωσε ότι και μόνο μια κουταλιά της σούπας, περίπου 6,5ml, ελαιόλαδου στην καθημερινή τους διατροφή, βελτίωσε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και των λιπών.

Τα βότανα και το συκώτι μας – Το συκώτι μας είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος μας και μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι να βοηθάει στην αποβολή από τον οργανισμό μας των καταστροφικών τοξινών και όλων των άλλων βλαβερών ουσιών που μπορεί να τον προσβάλουν.

Προσδιορισμός της βιολογικής ηλικίας των ανθρώπινων κυττάρων
Ο προσδιορισμός της βιολογικής ηλικίας των ανθρώπινων κυττάρων είναι μια τεράστια τεχνική πρόκληση, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ζωικά μοντέλα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ανθρώπους.
Η ομάδα του dr Olaf Bergmann ειδικεύεται στην αναδρομική χρονολόγηση γέννησης με ραδιενεργό άνθρακα και χρησιμοποιεί την τεχνική για να αξιολογήσει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπινων ιστών.
Ο άνθρακας είναι ένα χημικό στοιχείο που είναι πανταχού παρόν και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ζωής στη Γη και ο ραδιενεργός άνθρακας είναι ένας από τους διάφορους τύπους άνθρακα.
Εμφανίζεται φυσικά στην ατμόσφαιρα.
Τα φυτά τον ενσωματώνουν μέσω της φωτοσύνθεσης, με τον ίδιο τρόπο όπως ο τυπικός άνθρακας, και τον μεταδίδουν στα ζώα και τους ανθρώπους.
Η ομάδα του dr Olaf Bergmann διερευνά επίσης τους μηχανισμούς που οδηγούν την αναγέννηση άλλων ιστών που θεωρούνται στατικοί, όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά.
Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει προηγουμένως την πείρα της στην αναδρομική χρονολόγηση γέννησης με ραδιενεργό άνθρακα για να δείξει ότι ο σχηματισμός νέων εγκεφαλικών και καρδιακών κυττάρων δεν περιορίζεται στον προγεννητικό χρόνο, αλλά συνεχίζεται σε όλη τη ζωή.
Επί του παρόντος, η ομάδα ερευνά εάν νέα κύτταρα ανθρώπινου καρδιακού μυός μπορούν ακόμα να δημιουργηθούν σε άτομα με χρόνια καρδιακή νόσο.
“Η έρευνά μας δείχνει ότι η μελέτη της κυτταρικής ανανέωσης απευθείας στον άνθρωπο είναι τεχνικά πολύ δύσκολη, αλλά μπορεί να προσφέρει απαράμιλλες γνώσεις για τους υποκείμενους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς της αναγέννησης των ανθρωπίνων οργάνων”, καταλήγει ο dr Olaf Bergmann.

dr Olaf Bergmann: Οι μελέτες μας στοχεύουν να παρέχουν τις βάσεις για θεραπευτικές στρατηγικές που μπορούν να ενεργοποιήσουν ενδογενείς αναγεννητικές οδούς για να βοηθήσουν τα όργανα που αποτυγχάνουν να επουλωθούν εκ των έσω.
     …και οι έρευνες πάνω σε αυτόν, τον άκρως ενδιαφέροντα τομέα συνεχίζονται…

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

read more:Ισχυρότατα ηπατοπροστατευτικά βότανα

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220531111844.htm
https://idw-online.de/en/news664501

Share: