Μια χούφτα καρύδια την ημέρα μειώνουν το άγχος και το στρες.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια σε παθήσεις και ανισορροπίες.

Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε ισορροπία.
Την αξία των ω-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός γιατρός, ιατρικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ανθρώπινης διατροφής  Hugh Sinclair, ο οποίος τη δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου, με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων.
Ο Hugh Sinclair συνέδεσε την ανεπαρκή λήψη των ω-3 λιπαρά με την αρτηριοσκλήρωση,
τον καρκίνος του πνεύμονα,
τη στεφανιαία νόσο,
τη λευχαιμία και άλλες παθήσεις σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1956, το οποίο θεωρήθηκε τόσο αιρετικό, ώστε να του στοιχίσει την έδρα που κατείχε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και σήμερα τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του οργανισμού μας
Και κάθε μέρα έρχονται στο φως μελέτες που αποδεικνύουν όλο και περισσότερες και ιδιαίτερες ιδιότητες ομάδων λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας, όπως το α-λινολενικό οξύ, το οποίο απομακρύνει το στρες και το άγχος.
Τα δύο τρόφιμα με τις μεγαλύτερες ποσότητες α-λινολενικού οξέος είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
Σε μία από τις μελέτες πήρε μέρος μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων ατόμων, η οποία χωρίστηκε σε τρεις υποομάδες
α.~ η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς όμως καρύδια
β.~ η δεύτερη ομάδα ακολούθησε την ίδια διατροφή εμπλουτισμένη όμως με 40gr καρύδια και με μια κουταλιά λάδι από καρύδια σε καθημερινή βάση
γ.~ η τρίτη ομάδα ακολούθησε την διατροφή της δεύτερης ομάδας με επιπλέον όμως μία και μισή κουταλιά λάδι λιναρόσπορου.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια και το λάδι καρυδιών μειώνουν την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια του στρες”, δήλωσε η Sheila G. West, αναπληρωτής καθηγήτρια βιοϊατρικής συμπεριφοράς. “Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλους τους παράγοντες πίεσης στην καθημερινότητά μας. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι μια διαιτητική αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα μας να ανταποκριθεί καλύτερα στο άγχος “.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!
Τα άτομα της δεύτερης ομάδας που κατανάλωναν τα καρύδια και το λάδι τους, μείωσαν κατά πολύ την αρτηριακή τους πίεση και την χοληστερίνη τους.
Το εντυπωσιακότερο ήταν ότι, όταν εκτέθηκαν σε στρεσογόνους παράγοντες παρουσίασαν πολύ μικρή αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.
Στα άτομα της τρίτης ομάδας, που κατανάλωναν και λάδι λιναρόσπορου, μετριάστηκε και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λιναρόσπορου και του λαδιού του!
Στο τέλος της μελέτης οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, δηλαδή σε καρύδια και λιναρόσπορο, μας προστατεύει από το στρες και το άγχος!
Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν μεγάλη σημασία, γιατί παρατηρούμε ότι μια μικρή αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, μας βοηθάει να αντιδράσουμε πολύ καλύτερα σε στρεσογόνους παράγοντες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας και οι οποίοι δεν είναι και λίγοι!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές:
Share: