Βότανα και μπαχαρικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας
Τα μείγματα των βοτάνων και των μπαχαρικών, επιστημονικά αποδεδειγμένα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καταστέλλουν τον καρκίνο και μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης !

Για αιώνες, πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά για τη βελτίωση της υγείας τους αλλά και για να προλάβουν πλήθος ασθενειών.
Στις μέρες μας πολλές μελέτες – κυρίως εργαστηριακές – επιβεβαιώνουν το ρόλο συγκεκριμένων μπαχαρικών επισημαίνοντας  πως  όντως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, ακόμα και του καρκίνου.
“Υπάρχει όλο και περισσότερη τεκμηρίωση ότι αρκετές ενώσεις μπαχαρικών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες,” λέει ο John Milner, PhD, διευθυντής του “Human Nutrition Research Center at the US Department of Agriculture και συν-συγγραφέας της επανεξέτασης των μπαχαρικών για την πρόληψη του καρκίνου.
Τα μπαχαρικά που έχουν επισημανθεί για την προστασία που προσφέρουν από τον καρκίνο σε εργαστηριακές μελέτες είναι πάρα πολλά όπως
βέβαια και οι μελέτες…
άλλες από αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ενώ
άλλες έχουν προχωρήσει και κάποια μπαχαρικά όπως το κουρκούμι και το σκόρδο έχουν μελετηθεί διεξοδικά με δεδομένη πιά τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες…
Τα μπαχαρικά με επιστημονικά αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες  και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι τα παρακάτω:
κουρκούμι
σκόρδο
μάραθο
κύμινο
τριγωνέλλα
θυμάρι
τζίντζερ
ρίγανη
μαύρο πιπέρι
δενδρολίβανο
κρόκος ή σαφράν
Τα μπαχαρικά τα οποία συνεχίζουν να εξετάζονται και στα οποία έχουν ήδη ανιχνευτεί ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι:
τα γαρίφαλα
ο γλυκάνισος
ο βασιλικός
η μουστάρδα
τα φύλλα δυόσμου
το φρέσκο​​λεμόνι
το παρθένο ελαιόλαδο
και
το αβοκάντο
 Επίσης παρατηρήθηκε, μελετήθηκε,αξοολογήθηκε και επιβεβαιώθηκες η υψηλή συγκέντρωση στα μπαχαρικά και τα βότανα αντιοξειδωτικών.
Τα αντιοξειδωτικά, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, εμποδίζουν τις διαταραχές των λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
Οι διαταραχές των λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης, συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν λόγω της συσσώρευσης λίπους και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος καρδιολογικών και εγκεφαλικών περιστατικών!
Η δε αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα,
στυτική δυσλειτουργία,
έμφραγμα,
εγκεφαλικά επεισόδια,
ανευρύσματα,
αγγειακή άνοια.
Τα προβλήματα αυτά πολλές φορές οδηγούν τους ερευνητές-επιστήμονες σε μετα-αναλύσεις μελετών ώστε να εξάγουν πιό ασφαλή συμπεράσματα!
Έτσι μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τις Sheila G. West, καθηγήτρια biobehavioral health και nutritional sciences
και Ann C. Skulas-Ray, συνεργάτης της έρευνας στις επιστήμες της διατροφής, επανεξέτασαν μια ποικιλία ερευνητικών εργασιών που είχαν επικεντρωθεί στις όποιες επιπτώσεις έχουν τα μπαχαρικά και τα βότανα στις καρδιαγγειακές νόσους!
Δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο τεύχος του περιοδικού Nutrition Today, με βάση τα έγγραφα που είχαν παρουσιαστεί σε διάσκεψη κορυφής του Ινστιτούτου Επιστημών του McCormick τον Μάιο του 2014.
Ως γνωστόν,τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αυξάνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά,κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων!
Εάν ένα μείγμα μπαχαρικών,υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, ενσωματωθεί σε ένα τέτοιο γεύμα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να μειωθούν έως και 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ταυτόσημου γεύματος χωρίς το μείγμα μπαχαρικών!
Τα μείγματα των μπαχαρικών μπορεί να αποτελούνται από
σκόρδο,
δεντρολίβανο,
ρίγανη,
κανέλα,
γαρίφαλο,
πάπρικα,
κουρκούμη,
πιπερόριζα και
μαύρο πιπέρι!
“ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες κάθε μέρα”, δήλωσε η West. “η προσθήκη μπαχαρικών,με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξιδωτικά ,μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη μείωση των θερμίδων χωρίς να θυσιάζεται η γεύση”
Έτσι οι δύο ερευνήτριες,η West και η Skulas-Ray,εξέτασαν τρεις κατηγορίες μελετών:
-μείγματα μπαχαρικών,
-την κανέλα και
-το σκόρδο.
Επανεξετάστηκαν οι μελέτες για την κανέλα,οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στην επίδραση του μπαχαρικού τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς!
και αποδείχθηκε πως η κανέλα βοηθά τους διαβητικούς, μειώνοντας σημαντικά τη χοληστερόλη και τα άλλα λιπίδια του αίματος!
Οι επανεξετάσεις των μελετών για το σκόρδο έδειξαν πως με την κατανάλωσή του υπήρξε μείωση της ολικής χοληστερόλης, η οποία συσχετίστηκε και με μεγάλη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών!
Έτσι η κατανάλωση σκόρδου παρέχει μια ευρύτερη δυνατή προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω των σημαντικών επιδράσεών του στη μείωση της χοληστερόλης!
Τα δε μείγματα βοτάνων και μπαχαρικών είχαν τα ίδια αποτελέσματα, μείωση της χοληστερίνης και των τρυγλυκεριδίων και μείωση του κινδύνου παθήσεων που η αιτία τους είναι η αύξηση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης!
Βέβαια οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα συμπεράσματα των μελετών δεν αναιρούν των έλεγχο της διατροφής και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το κάθε άτομο, ώστε η καθημερινή του διατροφή να πλούσια σε τρόφιμα που θα του παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του και  πως ιδανικά για την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας είναι:
1.η διατροφή που βασίζεται με μια ποικιλία φρούτων
λαχανικών
ξηρών καρπών
δημητριακών και οσπρίων 
2. οι επί πλέον φυτικές ίνες π.χ αντικαταθιστούμε το λευκό ρύζι με καστανό και προσθέτουμε περισσότερες νυφάδες βρώμης στη διατροφή μας
3. αντικαθιστούμε όλα τα λευκά ψωμιά με  ολικής αλέσεως ψωμί
4. παρασκευάζουμε δικά μας σνακ αντί για πατατάκια-π.χ “μιά χούφτα αμύγδαλα“,
5. τρώμε τα φρέσκα φρούτα μας με τη φλούδα – όσα τρώγονται 
6. προσέχουμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας  πολλά ωμέγα-3 λιπαρά ώστε να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τις φλεγμονές
7. μαγειρεύουμε πάντα -μα πάντα-με ελαιόλαδο 
8. αποφεύγουμε συστηματικά τα συσκευασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς-λιπαρά
9. αποφεύγουμε το επεξεργασμένο αλάτι

     Μιά σαλάτα με ισχυρές αντιοξιδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες:
-120gr περίπου χοντραλεσμένο σιτάρι 
-ένα (1) κουταλάκι του γλυκού  κουρκούμι
-θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
-μαύρο πιπέρι-όσο μας αρέσει
-μία με δύο λιαστές ντομάτες
-τέσσερις πέντε ελιές – μαύρες ή πράσινες -ξεπικρισμένες φυσικά
-ένα φλιτζανάκι του καφέ φρεσκοκομμένα φύλλα δυόσμου ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα
-ένα φλιτζανάκι του καφέ φρεσκοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
-χυμό από ένα λεμόνι
-ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ή φρεσκοτριμμένη ρίζα
-μία ψιλοκομμένη πιπεριά φλωρίνης
-λάδι
-σαφράν
-ένα κρεμμύδια τουρσί – από ζύμωση
-φύλλα μαρουλιού
Με τα υλικά μας αυτά φτιάχνουμε μικρά “ντολμαδάκια” τυλιγμένα στα φύλλα του μαρουλιού μας και να πως :
-σε πολύ-πολύ λίγο νερό αφήνουμε το πλιγούρι μας να μουλιάσει για πέντε -δέκα λεπτά
-σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το αλάτι,
το πιπέρι,
το κουρκούμι,
το σιτάρι μας – όπως είναι με το νερό,το οποίο έχει σχεδόν απορροφήσει 
το λάδι,
το σαφράν και
-ανάβουμε το μάτι της κουζίνας
-τα γυρίζουμε για πέντε με δέκα λεπτά πολύ πολύ γρήγορα
-τραβάμε από το μάτι της κουζίνας και
-προσθέστε το χυμό λεμονιού
-την πιπεριά ψιλοκομμένη
-τις ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους κομμένες στα δύο
-τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
-το κρεμμύδι μας επίσης ψιλοκομμένο και
– το τζίντζερ
-ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το δυόσμο και τον κόλιαντρο
-αφού ανακατέψουμε πάλι πολύ καλά τα υλικά μας
-πλάθουμε μικρές μπουκιές και τις τυλίγουμε στα φύλλα μαρουλιού.
-τα τοποθετούμε σε γυάλινη πιατέλα που να σκεπάζει και τα βάζουμε στο ψυγείο.
-τα σερβίρουμε μετά από μία ώρα ώστε όλα μας τα υλικά να έχουν “δέσει” μεταξύ τους.
Η σαλάτα μας αυτή μπορεί να καταναλωθεί και μετά από αρκετές ώρες διατηρημένη πάντα στο ψυγείο για μία με δύο μέρες.
Σημείωση:Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
http://blogs.naturalnews.com
http://renegadehealth.com/blog/
http://www.realnews24.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652202/
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141118105634.htm
https://www.webmd.com/cholesterol-management/supplements#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21033626

Share: