Μαγειρεύω με βότανα – αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις

        Αλάτι, το άλας της γης, ο λευκός χρυσός, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσo συναλλαγής.
Ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές.
Χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Αλάτι – και είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
Στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση “φάγαμε ψωμί και αλάτι” ,που ερμηνεύει τους στενούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν  ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που σε κάποιες στιγμές της ζωής τους αντιμετώπισαν κοινές δύσκολες καταστάσεις.
Επίσης οι φράσεις:
“σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις” αποτρέποντάς μας να ανακατευόμαστε σε ξένες υποθέσεις,
“τον έκαναν τ’ αλατιού” όταν κάποιον τον έδειραν πάρα πολύ.
Ο μέγας Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές  ιδιότητες του αλατιού και χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει –
λοιμώξεις,
συμφορήσεις και
άλλα νοσήματα.
Ο Παράκελσος έγραφε ότι εμείςοι άνθρωποι χρειαζόμαστε αναμφισβήτητα το αλάτι διότι χωρίς αλάτι θα αποσυντεθούν τα πάντα”
Στους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε τη φιλία και την αλληλεγγύη και με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους,ενώ
το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς.
Είχαν δε τη συνήθεια να σκορπίζουν αλάτι σε όσους αγρούς αφιέρωναν στους θεούς τους.
Η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και από πολύ νωρίς είχε γίνει γνωστή στον άνθρωπο η χρήση του αλατιού ως συντηρητικού, κάτι που συνέβαλε στη διατήρηση των τροφίμων και βοήθησε στις μεγάλες μετακινήσεις του,αφού πλέον
είχε βρεθεί ο τρόπος να συντηρούνται οι τροφές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Με το πέρασμα του χρόνου όμως επικράτησε η άποψη ότι το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό και η κατανάλωσή του σχετίζεται με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύμφωνα όμως με σύγχρονες μελέτες αυτές τις επιπτώσεις έχει μόνο το ραφιναρισμένο αλάτι, δηλαδή
εκείνο που έχει δεχτεί χημική επεξεργασία και του έχουν αφαιρεθεί όλα τα ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία, ενώ παράλληλα του έχουν προστεθεί στοιχεία τελείως ακατάλληλα για τον οργανισμό μας.
Το φυσικό ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει πάνω από 80 άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας μεταλλικά στοιχεία.
Με την χημική όμως επεξεργασία το αλάτι χάνει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και είναι πια ακατάλληλο.
Το δε φυσικό αλάτι όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά τα οφέλη είναι αρκετά σημαντικά καθώς είναι αδύνατον για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα επινεφρίδιά μας να λειτουργήσουν σωστά με έλλειψη αλατιού.
Εκείνο, που πρέπει εμείς να προσέχουμε είναι να χρησιμοποιούμε πάντα θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, να μην χρησιμοποιούμε ραφιναρισμένο αλάτι και να απομακρύνουμε από τη διατροφή μας τις επεξεργασμένες τροφές, διότι αυτές είναι που πολλαπλασιάζουν τις ποσότητες αλατιού στον οργανισμό μας και όχι το αλάτι που θα βάλουμε στις σαλάτες μας ή στην κατσαρόλα με το φαγητό μας που ετοιμάζουμε καθημερινά για την οικογένειά μας.
Η σωστή χρήση του θαλασσινού ανεπεξέργαστου αλατιού*-

  • ενισχύει την ισορροπία των επινεφριδίων
  • ενισχύει την ισορροπία του θυρεοειδή,
  • διατηρεί το νευρικό μας σύστημα υγιές
  • τα μεταλλικά του στοιχεία μαζί με το νερό βοηθούν όλα τα κύτταρά μας να αποβάλουν τις τοξίνες τους
  • το νάτριο του βοηθάει τα επινεφρίδια να διατηρούν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στο σώμα
  • επιτρέπει την αποτοξίνωση από το βρώμιο με το χλώριο

Οι κατηγορίες του αλατιού είναι
1. το ορυκτό αλάτι και
2. το θαλασσινό αλάτι
τα είδη του θαλασσινού αλατιού είναι
α. το φυσικό αλάτι και
β. το άνθος αλατιού
Το άνθος αλατιού θεωρείται και είναι το καλύτερο αλάτι, δεν
έχει υποστεί καμία κατεργασία και περιέχει όλα τα άκρως απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό μας όπως
α. φθόριο
β. μαγνήσιο
γ. κάλιο
δ. ασβέστιο
ε. ένα πλήθος βιταμινών και
συλλέγεται με το χέρι,όταν συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του νερού στις αλυκές.
         Έκανα αυτήν τη σχετικά μεγάλη εισαγωγή για να γνωρίσουμε λίγο αυτό το συστατικό των τροφών μας,το αρκετά παραγνωρισμένο, όπως τόσα και τόσα άλλωστε,
και
για να μπω στο κυρίως θέμα μου που είναι “ο αρωματισμός του αλατιού με βότανα”
Ο αρωματισμός του αλατιού με βότανα είναι μιά νοστιμότατη και υγιεινότατη πρακτική, νοστιμίζοντας εξαιρετικά τα διάφορα φαγητά μας ενώ παράλληλα τους προσθέτει πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά τα αρώματα των βοτάνων και να μας προσφέρει μιά πλούσια και πολύ-πολύ νόστιμη γεύση.
Είναι μιά ιδανική τακτική για να δώσουμε μια διαφορετική νότα νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας σχεδόν στα περισσότερα φαγητά μας.
Μια πρότυπη δοσολογία είναι:
1. μία κουταλιά βότανα για μία κουταλιά αλάτι.
Το αλάτι που χρησιμοποιούμε είναι:
1. χοντρό θαλασσινό χωρίς καμία επεξεργασία
τα βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
βασιλικός
δεντρολίβανο
θυμάρι
ρίγανη
θρούμπι
μαντζουράνα
φασκόμηλο
σκόρδο
πιπέρι
τσουκνίδα
λεβάντα
μέντα
δυόσμο
κόλιαντρο
κάρδαμο
τζίντζερ
μοσχοκάρυδο
κρεμμύδι
λιναρόσπορο
σουσάμι
μουστάρδα
υσσώπος
μάραθο
γλυκάνισο
γαρίφαλο
κανέλα
φλούδα λεμονιού
φλούδα πορτοκαλιού
φλούδα νερατζιού
φλούδα μανταρινιού
Και
α. βάζουμε όλα τα ξερά βότανα που θα επιλέξουμε μαζί σε ένα γουδί και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουνε σκόνη
β. προσθέτουμε το αλάτι και αν είναι χοντρό το τρίβουμε πιο πολύ στο γουδί- αν θέλουμε- αλλιώς ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μαζί και
γ. τα αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά και το διατηρούμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε καλό είναι να το ανακατεύουμε.
Τα αποτελέσματα στη γεύση σίγουρα θα μας εντυπωσιάσουν.
Και
τώρα μιά συνταγή σαν παράδειγμα:
300gr θαλασσινό αλάτι
τα βότανα που ακολουθούν είναι αποξηραμένα
2gr φασκόμηλο
2gr θυμάρι
3gr μαντζουράνα
3gr βασιλικό
2gr μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2gr πιπερόριζα και ακολουθούμε την τακτική παρασκευής που περιέγραψα παραπάνω.
Ακολουθούν μερικοί συνδυασμοί και σε πια φαγητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
α.
αλάτι με
φασκόμηλο,
θυμάρι,
μαντζουράνα,
ρίγανη,
δυόσμο,
κόλιανδρο για τις σούπες μας, τις σαλάτες μας και τα βραστά κρεατικά
β.
αλάτι με
αστεροειδή γλυκάνισο,
γαρίφαλα,
κανέλα και
μαύρο πιπέρι για τα κοκκινιστά κρέατα και τους κεφτέδες
γ.
αλάτι με
καυτερή πιπεριά
κόκκινο πιπέρι
πιπερόριζα
γλυκύρριζα
αστεροειδή γλυκάνισο
κόλιανδρο
μαντζουράνα
τζίντζερ
ρίγανη
θυμάρι
δυόσμο για  ζεστές και καυτερές χειμωνιάτικες σούπες τις κρύες μέρες του χειμώνα,
πικάντικες σαλάτες, βραστά και ωμά λαχανικά, βραστό κρέας, βραστό κοτόπουλο.
δ.
αλάτι με
σκόρδο
πιπέρι
φασκόμηλο
δεντρολίβανο
ρίγανη
θυμάρι για μαρινάρισμα κρεάτων και πουλερικών και για όλα τα ψητά

Οι συνδυασμοί -φίλοι μου , φίλες μου- είναι πάρα πολλοί , ας
εμπιστευτούμε την φαντασία μας και το φυσικό μας ένστικτο και ας κάνουμε τα δικά μας μείγματα.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

*http://americannutritionassociation.org/newsletter/natural-cures-chronic-conditions-diseases

Share: