Οι δράσεις των βοτάνων – Ισχυρότατα ηπατοπροστατευτικά βότανα

Τα βότανα και το συκώτι μας – Το συκώτι μας είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος μας και μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι να βοηθάει στην αποβολή από τον οργανισμό μας των καταστροφικών τοξινών και όλων των άλλων βλαβερών ουσιών που μπορεί να τον προσβάλουν.

Το συκώτι μας έχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών όπως:
– ρύθμιση ενός μεγάλου αριθμού ορμονών.
– επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών των τροφών που απορροφώνται από το έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης μας.
– παραγωγή της  χολή, η οποία συντελεί στο να παρασυρθούν όλα τα απόβλητα του οργανισμού και να διασπαστούν τα λίπη.
– ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, των πρωτεϊνών και του λίπους που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
– καθαρισμός του αίματός μας από τα φάρμακα και το αλκοόλ 
– απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, είτε είναι εξωγενείς είτε είναι παράγωγα του μεταβολισμού
– παραγωγή χοληστερόλης και πηκτικών παραγόντων για την πήξη του αίματος.
– εξουδετέρωση των καταστροφικών ελεύθερων ριζών και
– είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών– σύνθεση και αποδόμηση.
Το συκώτι μας είναι απαραίτητο για τη ζωή και μέχρι σήμερα δεν έχει ανευρεθεί τρόπος αντιστάθμισης των λειτουργιών του σε περίπτωση πλήρους απουσίας του από τον οργανισμό.
Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του και η διατήρηση της υγείας του.
Μπορούμε να διατηρήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία του συκωτιού μας μόνο με τη διατροφή μας, από την οποία θα απουσιάζει οτιδήποτε το καταστρέφει και θα υπάρχει οτιδήποτε το βοηθάει και το προστατεύει.
Θα πρέπει υπάρχουν στην καθημερινή μας διατροφή τρόφιμα όπως το αβοκάντο,
το σκόρδο,
το κουρκούμι
τα καρύδια,
οι αγκινάρες,
το γαϊδουράγκαθο, τρόφιμα δηλαδή που έχουν υψηλές και ισχυρές ποσότητες  αντιοξειδωτικών και θα πρέπει να μην υπάρχουν αλκοόλ,
ζάχαρη,
η καταστροφική για το συκώτι μας φρουκτόζη και όλα τα τρανς λιπαρά.

το συκώτι μας  είναι υπεύθυνο για πάνω από 500 λειτουργίες του οργανισμού μας, οι οποίες διεκπεραιώνονται από τα ηπατοκύτταρα και μέχρι σήμερα  δε έχει κατασκευαστεί τεχνητό όργανο ή συσκευή ικανή να υποκαταστήσει όλες αυτές τις λειτουργίες του.

Ας δούμε τα σημαντικότερα τρόφιμα, τα οποία όχι μόνο διατηρούν την υγεία του συκωτιού μας αλλά έχουν τη δύναμη και να τη βελτιώσουν αν αυτή διαταραχθεί.
1 – μπρόκολο
Κατά τη διάρκεια της κοπής, του μασήματος και της πέψης οι γλυκοσινολάτες, οι περίφημες φυτοχημικές ουσίες του μπρόκολου, μεταμορφώνονται σε θρεπτικά εργοστάσια παραγωγικής ενέργειας που ονομάζονται ισοθειοκυανικά άλατα, συστατικά τα οποία παίζουν ρόλο στην αναχαίτιση του καρκίνου και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.
Επίσης το μπρόκολο μαζί με τα λαχανάκια βρυξελών αυξάνουν τα φυσικά ένζυμα αποτοξίνωσης του συκωτιού μας,
το προστατεύουν από βλάβες,
βελτιώνουν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων στο αίμα,
μειώνουν το οξειδωτικό στρες και οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του συκωτιού μας.
2 – αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει ενώσεις που συνδέονται στενά με την υγεία του ήπατος.
Μία από αυτές είναι και η περίφημη γλουταθειόνη-glutathione, η οποία είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό
Η γλουταθειόνη είναι μία από τις σημαντικότερες και ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει την ιδιότητα να φιλτράρει τις τοξίνες και πολλές άλλες βλαβερές ουσίες οι οποίες επιβαρύνουν το συκώτι μας.
Την γλουταθειόνη ο οργανισμός μας την παράγει ο ίδιος.
Υπάρχουν όμως παράγοντες όπως η κακή διατροφή, οι χρόνιες ασθένειες, οι λοιμώξεις, το επίμονο στρες και η γήρανση του οργανισμού που ευθύνονται για τη μείωση των επιπέδων της
Οι πάρα πάνω λόγοι επιβάλλουν την λήψη της γλουταθειόνη μέσω απλών και φυσικών τρόπων, οι οποίοι είναι η διατροφή και τα καταλληλότερα τρόφιμα να μας την προσφέρουν είναι:
το αβοκάντο
το σπανάκι
τα σπαράγγια και 
οι μπάμιες
3 – σκόρδο και κρεμμύδι
Το σκόρδο -εκτός των άλλων – είναι πλούσιο σε θείο, το οποίο βοηθά το συκώτι στην καθημερινή του προσπάθεια να απαλλάσσει τον οργανισμό μας από τις τοξίνες.
Το σκόρδο επίσης έχει υψηλές ποσότητες σεληνίου. 
Το σελήνιο είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην ενίσχυση των φυσικών επιπέδων των αντιοξειδωτικών στο συκώτι μας, δίνοντας έτσι ακόμα περισσότερα όπλα στο συκώτι μας για την καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.  
4 – κουρκούμι
Το κουρκούμι είναι ένα από τα ισχυρότερα μπαχαρικά, του οποίου η βοήθεια στη διατήρηση της υγείας του συκωτιού μας είναι καθοριστική.
Το κουρκούμι είναι σε θέση να αφομοιώνει τα λίπη, να δρα ως φυσικό αποτοξινωτικό για το συκώτι μας, καθώς το βοηθά στην αποτοξίνωση με την απομάκρυνση των μετάλλων και γενικά των βλαβερών τοξινών, η δε κουρκουμίνη, η οποία είναι  ενεργό συστατικό του κουρκουμά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, θεραπεύει τυχόν βλάβες του συκωτιού μας ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή χολής.
5 – γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπφρουτ περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες,  οι οποίες προστατεύουν φυσικά το συκώτι μας.
Τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά που απαντώνται στο γκρέιπφρουτ είναι το naringenin και το naringin, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή,
αποτρέπουν την συσσώρευση λίπους,
βελτιώνουν την ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ,
εξουδετερώνουν κάποιες από τις αρνητικές του επιδράσεις και αυξάνοντας γενικά τους μηχανισμούς προστασίας του συκωτιού μας.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το συκώτι μας να καταστρέφει κάθε φορά τις ελεύθερες ρίζες και του χαρίζουν μιά ασπίδα να αντισταθεί και να προστατευτεί από αυτές και ίσως αποτελούν μια ιδανική θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος -NAFLD

6 – σπανάκι
Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά το σπανάκι, έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις χημικές ουσίες από τον οργανισμό μας προσφέροντας καταλυτική βοήθεια στο συκώτι μας.
7 – ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο θεωρείται από τα πιό υγιή λίπη λόγω των πολλών οφελών του για την υγεία , συμπεριλαμβανομένων θετικών επιδράσεων στην καρδιά και την μεταβολική υγεία.
Επίσης έχει θετικότατες επιδράσεις στο ήπαρ
Μία μικρή μελέτη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος -NAFLD-  διαπίστωσε ότι και μόνο μια κουταλιά της σούπας, περίπου 6,5ml, ελαιόλαδου στην καθημερινή τους διατροφή, βελτίωσε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και των λιπών.
Οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη συσσώρευση λίπους και καλύτερη ροή αίματος στο ήπαρ, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και
βελτιωμένα επιπέδων ηπατικών ενζύμων στο αίμα
Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι αποτελεί μέρος του πρώτου σταδίου της ηπατικής νόσου.
Ως εκ τούτου, τα θετικά αποτελέσματα του ελαιόλαδου στο λίπος του ήπατος, καθώς και σε άλλες πτυχές της υγείας, το καθιστούν πολύτιμο μέρος μιας υγιεινής διατροφής – αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και δεν πρέπει το λάδι να λείπει από το τραπέζι μας και ειδικά από τις σαλάτες μας.
8 – αγκινάρες
Οι αγκινάρες προστατεύουν το συκώτι μας από πολλές βλάβες
Οι ενώσεις που βρίσκονται στην αγκινάρα έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν την τοξικότητα που προκαλούν οι τοξίνες στο συκώτι αποτρέποντάς τες να εισέλθουν στα ηπατικά κύτταρα.
Οι αγκινάρες είναι στην ίδια οικογένεια με τον γαϊδουράγκαθο, το κατ΄εξοχήν βότανο του συκωτιού μας.
Τις αγκινάρες μπορούμε να τις απολαύσουμε και ωμές σε σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι.
9 – καρύδια
Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή γλουταθειόνης,
ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και
του αμινοξέως αργινίνη, τα οποία βοηθούν το συκώτι μας να αποβάλλει τις τοξίνες και ειδικά να διαχειριστεί σωστά την αμμωνία μετατρέποντάς την σε ουρία, η οποία με τη σειρά της θα αποβληθεί από τα νεφρά μας, χωρίς να προλάβει να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό μας.
10 – γαϊδουράγκαθο
Το γαϊδουράγκαθο είναι το κατ’ εξοχήν βότανο του συκωτιού μας και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τη ισχυρή θεραπευτική του ικανότητα σε ηπατικές παθήσεις και
σε παθήσεις της χολής.
Μελετάται η δράση του στην αντιμετώπιση της οξείας και χρόνιας ηπατίτιδας και γενικότερα σαν ηπατοπροστατευτικό για την πρόληψη τοξικού τραύματος στο ήπαρ.
Οι ώριμοι καρποί του Silybum marianum σήμερα χορηγούνται ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις:
– χρόνιας φλεγμονώδους ηπατικής ασθένειας
– ηπατικής κίρρωσης
– χρόνιας ηπατίτιδας
– οξείας ηπατίτιδας
– ιογενούς ηπατίτιδας
– σε φαρμακογενή/τοξικογενή ηπατοτοξικότητα.
Έτσι λοιπόν,χωρίς φάρμακα και με φυσικότατο τρόπο,μόνο με το να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα παραπάνω τρόφιμα και ακολουθώντας μια ισορροπημένη και χωρίς τρανς λιπαρά διατροφή μπορούμε να διατηρήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε,αν χρειάζεται, την υγεία του συκωτιού μας.
Πρακτική εφαρμογή
Τώρα που γνωρίζουμε γιατί η υγεία του συκωτιού μας είναι σημαντική και ποια τρόφιμα την υποστηρίζουν, ας δούμε κάποιες ιδέες για τη χρήση των τροφίμων στην καθημερινή μας διατροφή:
– Κάθε μέρα έχουμε μια πράσινη φυλλώδη σαλάτα στο μεσημεριανό μας γεύμα ή δείπνο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά – δεν ξεχνάμε το σπανάκι- αναμεμιγμένα μαζί
– προσθέτουμε στις σαλάτες μας μπουκετάκια μπρόκολου και τριμμένο ωμό παντζάρι και τριμμένο ωμό καρότο
– Κάθε μέρα τρώμε μέχρι τρία καρύδια, ανάμεσα στα κυρίως γεύματά μας.
– Προσθέτουμε λεμόνι, σπόρους λιναρόσπορου, ή πλιγούρι βρώμης σε σούπες και σαλάτες
– Χρησιμοποιούμε όπου μπορούμε χυμό λεμονιού.
– Μαγειρεύουμε υγιεινά πιάτα με λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες ή σολομό δύο φορές την εβδομάδα
– Πασπαλίζουμε με κουρκούμι και μαύρο πιπέρι τις σαλάτες μας, τις φρουτοσαλάτες μας, τα αυγά μας και τα προσθέτουμε σε όλες τις σούπες μας και σε όλα μας τα πιάτα με όσπρια
– Προσθέτουμε, λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, φρεσκοτριμμένο σκόρδο αναμειγμένο με ελαιόλαδο σε όποια συνταγή το προτάσσει η φαντασία μας
– Προσθέτουμε μπρόκολο και φασόλια αρκετές φορές την εβδομάδα στις φυλλώδεις πράσινες σαλάτες μας, στις σούπες, ή σε συνοδευτικά πιάτα των γευμάτων μας
– Την άνοιξη, τότε που είναι η εποχή της αγκινάρας επωφελούμαστε και την έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας είτε ωμή σαλάτα με λεμόνι και λάδι ή σαν κυρίως γεύμα τις υπέροχες αγκινάρες “αλα πολίτα”
– Σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε ροφήματα γαϊδουράγκαθου και τα πίνουμε λίγο πριν το βραδινό μας ύπνο.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Φρουκτόζη – Η διαφορετικές μορφές της και οι επιπτώσεις της στην υγεία μας

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24625239/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22723581/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26457022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20465434/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26604653

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/phyllanthus-niruri

Share: