Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό και νόστιμο ρόφημα για την υγεία του συκωτιού μας

                  Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό, αποτοξινωτικό και νόστιμο ρόφημα με παντζάρι και αγριοράδικο για την ενίσχυση του συκωτιού μας μετά από ένα βαρύ δείπνο – και όχι μόνο

Ένα νυχτερινό βαρύ γεύμα με πολλά και βαριά φαγητά, αλκοολούχα ποτά και γλυκά, δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι μας και την υγεία μας.
Κάποιες όμως φορές δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και την άλλη μέρα νιώθουμε κούραση, βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, άσχημη γεύση, ξινίλες, κάποιες φορές διάρροια, καούρες ακόμα και πονοκέφαλο και νιώθουμε να  χρειαζόμαστε άμεσα μια μικρή αποτοξίνωση.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ενοχλητική κατάσταση χρειαζόμαστε μόνο, ένα παντζάρι, μια χούφτα αγριοράδικα και λιναρόσπορο.
Με τα τρία αυτά υλικά μας θα κάνουμε ένα νοστιμότατο, θρεπτικότατο αλλά και αποτοξινωτικό χυμό.
Ας δούμε πως:
θα χρειαστούμε:
-# ένα μικρό παντζάρι* – τα παντζάρια προστατεύουν και αποτοξινώνουν το συκώτι μας.
-# μιά χούφτα αγριοράδικα – όλο τον χειμώνα είναι η εποχή τους και οι λαϊκές αγορές μας είναι γεμάτες.
Είναι ισχυρότατο διουρητικό, διεγερτικό του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως
-# ένα κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορους – υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες, σε διαλυτές φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όλα τους ισχυρά αντι-φλεγμονώδη
Φροντίζουμε όλα μας τα υλικά να είναι φρέσκα και χωρίς φυτοφάρμακα.
Καθαρίζουμε το παντζάρι, πλένουμε τα χόρτα και όλα μαζί τα βάζουμε στο μπλέντερ.
Αφού τα πολτοποιήσουμε πολύ καλά
προσθέτουμε
-# ένα φλιτζάνι έγχυμα γαϊδουράγκαθου – σπουδαία η αναγεννητική του δράση, ιδανικό για την τόνωση του ήπατος και των νεφρών
και
-# ένα φλιτζάνια νερό, χωρίς χημικά πρόσθετα και χλώριο.
Αυτό ήταν, έτοιμος το ρόφημά μας!

Σερβίρουμε σε μεγάλα ποτήρια με την προσθήκη σκόνης τζίντζερ και λεμονιού και απολαμβάνουμε!

*Η αντιοξειδωτική ικανότητα του χυμού των παντζαριών είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τους πιο γνωστούς χυμούς λαχανικών, όπως η ντομάτα και το καρότο, και από τους πιό γνωστούς χυμούς φρούτων όπως το πορτοκάλι και ο ανανάς.
Ορισμένες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι τα παντζάρια , με τη μορφή χυμού, προστατεύουν τις δομές του DNA από την οξειδωτική βλάβη.

Υποσημείωση: Το παντζάρι και ο διαβήτης 2 –
Μια σειρά από έρευνες των τελευταίων χρόνων ερευνά τη σχέση των παντζαριών και του διαβήτη 2.
Τα συμπεράσματα των μελετών αναφέρουν πως οι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του παντζαριού έχουν προστατευτική δράση στα διαβητικά άτομα και πως η κατανάλωση φρέσκων παντζαριών έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης και σε άλλους μεταβολικούς δείκτες.
Παρατηρήθηκε πως ο χυμός του παντζαριού μπορεί να έχει υπογλυκαιμικά αποτελέσματα και μέσω αυτών των ανασταλτικών μηχανισμών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επικουρικό στη διαχείριση της υπεργλυκαιμίας και του διαβήτη.
Επίσης τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ακόμη και μισού φλιτζανιού χυμού παντζαριού, ήταν αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η American Diabetes Association έχει τα παντζάρια στην ομάδα των μη αμυλούχων λαχανικών και τα οποία προτείνει.
Επειδή όμως κάθε άτομο έχει τις ιδιαιτερότητές του και επειδή, όπως τα στοιχεία δείχνουν, δεν υπάρχει ιδανικό ποσοστό θερμίδων από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος για τα άτομα με διαβήτη και επειδή η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών θα πρέπει να βασίζεται σε μια εξατομικευμένη αξιολόγηση των τρεχόντων διατροφικών προτύπων, προτιμήσεων και μεταβολικών στόχων, ο κάθε ασθενής με διαβήτη θα πρέπει πριν να ακολουθήσει οτιδήποτε να μιλήσει με τον γιατρό του και τον διατροφολόγο του.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
α) Eπισημαίνω: Συζητάμε με το γιατρός μας και το διατροφολόγο μας διεξοδικά – τι παθήσεις έχουμε, τι πρέπει να τρώμε, γιατί πρέπει να το τρώμε, ποια φυτοθρεπτικά στοιχεία και βιοδραστικές ενώσεις έχουν τα πολύτιμα βότανα, λαχανικά και φρούτα και για πιο λόγο θα πρέπει να αποκλείσουμε από τον οργανισμό μας ένα πολύτιμο τρόφιμο, για το οποίο όλες οι σύγχρονες έρευνες και η χημική του ανάλυση το έχει κατατάξει στην ομάδα των δέκα λαχανικών με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.
Οι έρευνες που συνεχίζονται αμείωτες για το πολύτιμο λαχανικό- το παντζάρι- έχουν παρατηρήσει πως οι βιοδραστικές ενώσεις του, παίζουν κρίσιμους ρόλους στα μηχανιστικά μονοπάτια και είναι υπεύθυνες για τα πολλά υποσχόμενα κλινικά αποτελέσματα.
Και βέβαια θυμόμαστε πάντα πως η διατροφική κάλυψη του οργανισμού μας με φυτοθρεπτικά στοιχεία και βιοδραστικές ενώσεις είναι ότι πολυτιμότερο μπορούμε να του χαρίσουμε
β) Eπισημαίνω: Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

έρευνες για τη σχέση του παντζαριού και του διαβήτη-2
https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/eating-well/non-starchy-vegetables
https://care.diabetesjournals.org/content/43/Supplement_1/S48
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/seasonal-cooking/winter-fruit-and-veg
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1089860314002286
https://www.ajol.info/index.php/njbas/article/view/206319
https://link.springer.com/article/10.1007/s40200-021-00798-z
diabetescarecommunity
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6653
https://www.cambridge.org
https://academic.oup.com/jn/article/143/6/818/4571708?login=true
https://www.researchgate.net
https://besps.journals.ekb.eg/article_136168.html
https://www.beatdiabetesapp.in/can-diabetics-eat-beetroot/
https://www.mdpi.com/
academic.oup.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1311452/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900718302247?via%3Dihub
https://www.researchgate.net

Share: