Ένα τσάι* για χαλάρωση και συναισθηματική ευεξία
τσάι*
Όταν κάνουμε τσάι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή ένα φλιτζάνι με ένα πιατάκι σαν σκέπασμα.
Αυτό εξασφαλίζει πως τα πτητικά έλαια των βοτάνων μας δεν θα χαθούν και εμείς θα απολαύσουμε ένα θεσπέσιο ρόφημα.
Οι τρόποι για να κάνουμε ένα φυτικό τσάι είναι δυο:
– το αφεψήματα και
– το έγχυμα
Εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν
σκληρά και ξυλώδη υλικά π.χ
ρίζες
φλοιούς
καρπούς τότε κάνουμε αφέψημα:
Τα βότανα για το αφέψημά μας μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα
– ρίχνουμε τα βότανά μας στο νερό λίγο πριν το βρασμό
– μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τόσο ώστε το ρόφημά μας να σιγοβράζει
– συνήθως σιγοβράζουμε για δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) λεπτά
Εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν φύλλα,
άνθη και μίσχους κάνουμε έγχυμα:
Τα βότανα για το έγχυμά μας μπορεί να φρέσκα ή αποξηραμένα
– ρίχνουμε τα βότανά μας σε μια τσαγιέρα
– στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω τους βραστό νερό
– τα αφήνουμε να εμποτιστούν για δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) λεπτά
Οι δύο αυτές μέθοδοι μας εξασφαλίζουν ότι όλες οι δραστικές χημικές ουσίες των βοτάνων μεταφέρονται στο νερό προσφέροντάς μας ένα πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά ρόφημα.
1) τσάι για συναισθηματική ευεξία
– θα χρειαστούμε από τα αποξηραμένα βότανα:
ένα μέρος λεβάντας
ένα μέρος χαμόμηλο
ένα μέρος μελισσόχορτο – Melissa officinalis
ένα μέρος τριαντάφυλλο-Damask Rose – ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος – άριστο αντικαταθλιπτικό
Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά -με τα χέρια μας- όλα τα βότανά μας.
Αφού τα ανακατέψουμε, τα τοποθετούμε σε ένα αεροστεγές δοχείο, το οποίο φυλάμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος – η ποσότητες είναι πρότυπες, άρα μπορούμε να φτιάξουμε όσο θέλουμε.
Κάθε φορά που επιθυμούμε και έχει ανάγκη ο οργανισμός μας το ρόφημά μας, χρησιμοποιούμε ένα (1) κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα μας για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό.
Κάθε φορά που έχουμε ανάγκη συναισθηματική ευεξία πίνουμε από το έγχυμα μας -μέχρι τρεις φορές την ημέρα-
*χρησιμοποιώ εδώ την λέξη “τσάι” με την έννοια του ροφήματος – “βοτανική” αδεία –
Στη χώρα μας όταν λέμε τσάι εννοούμε το τσάι του βουνού, το οποίο είναι το έγχυμα του βοτάνου Sideritis scardica, το οποίο συναντάμε στον Όλυμπο ή Sideritis theezans, το οποίο συναντάμε στην Πελοπόννησο.
Στις περισσότερες άλλες χώρες όταν λένε τσάι-tea, εννοούν το έγχυμα από τα φύλλα του δένδρου Camellia sinensis ή Camellia thea
Ο όρος herbal tea-τσάι βοτάνων αναφέρεται σε ροφήματα, εγχύματα ή αφεψήματα, που δεν έχουν παρασκευαστεί από Camellia sinensis.
Πολλές φορές στις αγγλόφωνες χώρες θα συναντήσουμε και τις ονομασίες herbal decoction-βοτανικό αφέψημα ή herbal infusions-βοτανικό έγχυμα, για να αποφεύγεται η σύγχυση με το tea-tisanes, το τσάι-ρόφημα, που γίνεται από τα φύλλα της Camellia sinensis
Και το herbal decoction-βοτανικό αφέψημα και το herbal infusions-βοτανικό έγχυμα και το tea είναι tisanes – το tisanes έχει την έννοια του ροφήματος και προέρχεται από την πανάρχαια ελληνική λέξη “πτισάνη” “τσάι” – περί πάντων μεν ο της πτισάνης χυλός επιτήδειος, όπως χαρακτηριστικά έλεγε Ἀλέξανδρος ὁ Τραλλιανός.
Πτισάνη έλεγαν λοιπόν το κριθάρι, αλλά και το ποτό που έφτιαχναν από καλογυαλισμένους κόκκους κριθαριού, παρόμοιο με το σύγχρονο νερό κριθαριού.
Οι καλογυαλισμένοι κόκκοι κριθαριού ή μαργαριτάρια κριθαριού, είναι η πιο κοινή μορφή κριθαριού για ανθρώπινη κατανάλωση.
Και έτσι η λέξη “τσάι” κατέχει και την έννοια του ροφήματος
Για αυτό συνιστώ προσοχή όταν αναφερόμαστε στα ροφήματα, ώστε να μην γίνονται παρανοήσεις – το τσάι του βουνού ή του σιδερίτη, είναι και αυτό ρόφημα, το ρόφημα του σιδερίτη.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr