σελίδα 135 από
το “η μυστική ζωή των φυτών” του peter tompkins and christopher bird

Εκεί που μια μέρα ξεφύλλιζε στην τύχη κάποιο αγροτικό περιοδικό διάβασε τη φράση “όσοι τρώνε φυσικές τροφές βγαλμένες από ένα γόνιμο χώμα δεν πάσχουν από καρδιοπάθειες” τσαρλατανισμός του χειρίστου είδους, σκέφτηκε.
Το μάτι του όμως έπεσε στη διαφήμιση δύο βιβλίων “aγροτική διαθήκη” του Howard Albert  και
“διατροφή και υγεία” του Sir Robert McCarrison
Τα παρἠγγειλε αμέσως και τα δύο ελπίζοντας να βρει την απάντηση στα δύο ερωτήματα που τον βασάνιζαν
α) τι είναι φυσική τροφή και
β) τι είναι γόνιμο έδαφος
“είχα δίπλωμα γιατρού,
ήμουν αρκετά έξυπνος,
είχα διαβάσει πολύ,
είχα δικό μου χτήμα αλλά δεν ήξερα τι σημαίνει φυσική διατροφή.
Σαν πολλούς άλλους Αμερικανούς που δεν είχαν ερευνήσει πραγματικά αυτό το θέμα, πίστευα πως -φυσική διατροφή- σήμαινε στάρι και μαύρη μολάσσα και πως όλοι όσοι τρώνε αποκλειστικά φυσικές τροφές είναι ιδιόρρυθμοι,
λοξοί και τρελοί.
Πίστευα πως ένα έδαφος γίνεται γόνιμο όταν του ρίχνεις εμπορικό λίπασμα”
Τώρα πάνω από τριάντα χρόνια αργότερα, το χτήμα με τα χίλια στρέμματα του Τζο Νίκολς στο Τέξας είναι ένα από τα εκθέματα της πολιτείας και δεν ξανάπαθε καρδιακή κρίση.
Αποδίδει και τις δυο αυτές επιτυχίες του στη συμβουλή που του έδωσαν ο Howard Albert και ο Robert McCarrison
Στο χτήμα του δεν ξανάβαλε ποτέ χημικό λίπασμα μόνο φυσικά μίγματα.
Ο Νίκολς κατάλαβε πως αυτό που τον είχε οδηγήσει ολόισια στο καρδιακό έμφραγμα ήταν τα “σκουπίδια” που έτρωγε σε όλη του τη ζωή, η τροφή που
έβγαινε σε μια δηλητηριασμένη γη.
Ένα τρίτο βιβλίο το “διατροφή και έδαφος” του Σερ Λάιονελ Πίκτον τον έπεισε πως η απάντηση στις μεταβολικές ασθένειες είτε αυτή είναι
καρδιοπάθειες, είτε καρκίνος, είτε διαβήτης, είναι στην πραγματικότητα μια τροφή βγαλμένη από γόνιμο χώμα φυσική και χωρίς δηλητήρια!

     Ο Howard Albert  – 8 Δεκεμβρίου 1873 – 20 Οκτωβρίου 1947 – ήταν Άγγλος βοτανολόγος, πρωτοπόρος της οργανικής καλλιέργειας και κυρίαρχη μορφή στο πρώιμο κίνημα οργανικής καλλιέργειας.
Θεωρείται ότι μαζί με τον Rudolf Steiner και την Eve Balfour, από τους βασικούς ευαγγελιστές και προσωπικότητα κλειδί για την καθιέρωση της οργανικής καλλιέργειας.
Μια σημαντική πτυχή που παρατήρησε ήταν η σχέση μεταξύ υγιούς εδάφους και των υγιών πληθυσμών των χωριών, των ζώων και των καλλιεργειών.
Χαρακτηριστικά έλεγε ότι “η υγεία του εδάφους, των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου είναι μια και αδιαίρετη” 
Το βιβλίο του The Waste Products of Agriculture, που εξέδωσε το 1931 βασίστηκε σε 26 χρόνια μελέτης βελτιωμένης παραγωγής καλλιεργειών και θεωρείται ως η πιο σημαντική επιστημονική του έκδοση.
Το βιβλίο του “Γεωργία και Κηπουρική για την Υγεία ή την Ασθένεια” του 1945 το εξέδωσε  για το ευρύ κοινό και αναδημοσιεύτηκε το 1947 ως The Soil and Health: A Study of Organic Agriculture.
Το έργο του Howard Albert  επηρέασε και ενέπνευσε πολλούς αγρότες και επιστήμονες της γεωργίας, οι οποίοι προώθησαν το οργανικό κίνημα, συμπεριλαμβανομένης της Lady Eve Balfour, το πείραμα Haughley, The Living Soil  και JI Rodale – Rodale Institute

Επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: