Τα φύλλα της ελιάς και η πολύτιμη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης
Tα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε την λέξη χοληστερίνη.
Ακόμα και νεαρά άτομα ακούμε να λένε ότι έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη.
Tα αίτια λίγο-πολύ είναι γνωστά.
Oι βασικοί κλασικοί τρόποι αντιμετώπισης και αυτοί, επίσης είναι γνωστοί.
Eκείνο που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι η μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι διατροφικές συνήθειες, όπως η μεσογειακή διατροφή,
τα βότανα και ιδιαίτερα τα φύλλα της ελιάς στην ισορροπία της χοληστερίνη στο αίμα μας.
Tα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιυπερτασικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, διουρητικά, αντιπυρετικά και υπογλυκαιμικά.
H πρώτη επίσημη αναφορά για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στην ιατρική χρονολογείται το 1854, όταν ο Daniel Hanbury ανέφερε στην επιθεώρηση Pharmaceotical Joornal μια απλή συνταγή για τη χρήση του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς ως αντιπυρετικό.
Tο εκχύλισμα συνιστάται, ειδικότερα, ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και ως φυσικό αντιμικροβιακό σε μυκητιάσεις και σε ιώσεις όπως η γρίπη και ο έρπις,επίσης συνιστάται για τη χρόνια κόπωση.
Σε μελέτες έχει αποδειχθεί πως τα εσπεριδοειδή και τα φύλλα ελιάς είναι μια πηγή βιοδραστικών ενώσεων,όπως οι βιοφαινόλες,που βελτιώνουν τις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία καταστάσεις μέσω της αντι-υπερλιπιδαιμικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους,ρυθμίζοντας τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών προστατεύοντας τον οργανισμό μας από την υπερλιπιδαιμία*
Τα φύλλα της ελιάς είναι ένας σπουδαίος σύμμαχός μας και έρχονται να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να διατηρεί την ισορροπία του,σε άτομα δε επιρρεπή σε αρτηριοσκλήρυνση και υψηλή χοληστερόλη έχουν παρατηρηθεί ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα.
Σε μελέτες έχει επιβεβαιωθεί πως θεραπεία με ελευροπαΐνη για 6 εβδομάδες μείωσε τη συνολική συγκέντρωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και τον κίνδυνο εμφράγματος, καθώς παρείχε ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και μείωσε σημαντικά λιπίδια.
Οι μελέτες επισημαίνουν την σημαντική προστασία που προσφέρει στον οργανισμό μας η ελευρωπαΐνη, η οποία στην φάση της ανάπτυξης των φύλλων και των καρπών της ελιάς υπάρχει σε μεγάλη συσσώρευση, στη φάση της πράσινης ωρίμανσης επέρχεται μια μικρή μείωση των επιπέδων της αλλά και της χλωροφύλλης και ειδικά στη φάση της πλήρης ωρίμανσης των καρπών, όταν πια έχουμε τις μαύρες ελιές το επίπεδο της ελευροπαΐνης είναι στα χαμηλότερά του.
Ως εκ τούτου, η ελευροπαΐνη είναι πολύ άφθονη στα πρώτα στάδια των νεαρών καρπών και στα νεαρά φύλλα του δέντρου.
Έτσι όσο πιο πράσινα και πιο “νέα” είναι τα φύλλα της ελιάς τόσο πιο ισχυρά είναι.
Τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς περιέχουν
Oleuropein
Oleacein
Elenolic acid
Χλωροφύλλη
Quercetin
Kaempferol
aromadendrin
Apigenin
Luteolin
Vanillin
vanillic acid
Tannin structures
Tyrosol,
Oleanolic acid,
maslinic acid,
ursolic acid
hydroxytyrosol και dihydroxytyrosol, όπως και από τις κουμαρίνες τις:
aesculetin,
scopoletin,
aesculin.
Κάποιοι επιμένουν πως τα φύλλα της ελιάς και της αγκινάρας είναι πικρά.
Ναι, είναι πικρά γιατί σαν κοινωνία έχουμε απορρίψει την πικρή γεύση.
Μοναδικό κριτήριο μας είναι η γλυκιά γεύση.
Έχει παρατηρηθεί να προσφέρονται ακόμα και οι μελιτζάνες σαν..γλύκισμα- η ηδονή του ουρανίσκου!
Πηγαίνουμε ενάντια στη φύση.
Ας δούμε λοιπόν πως διαλέγουμε τα φύλλα της ελιάς και πως ετοιμάζουμε ένα δυναμωτικό και άκρως θεραπευτικό έγχυμα.
– Συλλέγουμε φύλλα από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, από υγιή και αράντιστα δέντρα και αράντιστα εδάφη.
– Τα δέντρα πρέπει να βρίσκονται μακρυά από δρόμους και πολυσύχναστες περιοχές.
– Αφού συλλέξουμε τα φύλα μας τα καθαρίζουμε πετώντας ότι είναι άχρηστο και τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με καθαρό νερό.
– Τα αφήνουμε για πέντε λεπτά και τα ξεπλένουμε με καθαρό τρεχούμενο, αποχλωριωμένο νερό.
– Στη συνέχεια τα απλώνουμε σε μία σίτα και τα αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας, να στεγνώσουν και να αποξηρανθούν
– Μόλις αποξηρανθούν πολύ-πολύ καλά τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα και τα κρατάμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας μαζί με τα άλλα μας βότανα.
Παρένθεση: Τα φύλλα της ελιάς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και νωπά.
Και ας ετοιμάσουμε το έγχυμα**-
– Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι του τσαγιού νερό να βράσει.
– Μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας φύλλα ελιάς.
– Σκεπάζουμε αμέσως.
Σε είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά, το ρόφημά μας είναι έτοιμο!
– Το ρόφημα των φύλλων της ελιάς συνδυάζεται ιδανικά με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
– Συνδυάζεται επίσης ιδανικά με φρέσκα φύλλα δυόσμου, που τα ρίχνουμε στο ποτήρι μας.
Ιδανικό ρόφημα για την πέψη.
Εξαιρετικό τσάι μετά το δείπνο.
Συμπερασματικά οι επιστήμονες καταλήγουν πως η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς επιφέρει ευνοϊκές βελτιώσεις στον οργανισμό μας και οδηγεί σε μέτρια αλλά εντούτοις σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων καθιστώντας τα εκχυλίσματα ένα χρήσιμο συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.
*Η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα ένα ή περισσότερα λιπιδικά κλάσματα στο αίμα,
ολική χοληστερίνη,
LDL χοληστερόλη,
τριγλυκερίδια,
ονομάζεται υπερλιπιδαιμία.
**πως κάνουμε αφέψημα:https://botanologia.gr/pos-etoimazo-afepsima-fyllon-elias-oste-na-axiopoiiso-sto-epakro-tin-polytimi-oleuropein/
μελέτες, έρευνες, αναφορές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27713961/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S131901641000040X
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1188-y#CR42
https://www.lifeextension.com/magazine/2012/3/Olive-Leaf-Safely-Modulates-Blood-Pressure/Page-01
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150302141241.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357067/
https://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081217192815.htm
Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.gr
Σημειώσεις:
Το εκχύλισμα ελιάς μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη και την προώθηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης–
Όσα άτομα έχουν υπέρταση και λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ζητάνε ιατρική συμβουλή πριν πάρουν εκχύλισμα των φύλλων ελιάς.
Συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε ή χρησιμοποιήσουμε κάποιο προϊόν που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή μας πίεση.
Οι μελέτες για τα εκχύλισμα των φύλλων ελιάς δεν έχουν παρατηρήσει κάποιες σημαντικές παρενέργειες.
Μπορεί κάποιο άτομο να είναι αλλεργικό στη γύρη των ελαιόδεντρων, αλλά αυτό δεν συνδέθηκε απαραίτητα με την κατανάλωση συμπληρωμάτων ή ροφημάτων με βάση τα φύλλα ελιάς
Προτού δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.gr