Πως ετοιμάζω αφέψημα φύλλων ελιάς, ώστε να αξιοποιήσω στο έπακρο την πολύτιμη oleuropein

Το δέντρο της ελιάς, το πολύτιμο και “αθάνατο” αυτό δέντρο, που μπορεί να ζήσει για σχεδόν 4.000 χρόνια, είναι πηγή θεραπείας για την ανθρωπότητα.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις πάμπολλες πανίσχυρες ιδιότητες της ελιάς – των φύλλων της,
του καρπού της,
του λαδιού της.
Τα φύλλα της ελιάς, θεωρούνται η ισχυρότερη αντιοξειδωτική και αντιική ουσία στον κόσμο, η οποία αποτρέπει την μετάδοση πολλών ιών και διευκολύνει την θεραπεία.
Τα ροφήματα των φύλλων της ελιάς, όταν πίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αποδίδουν εκπληκτικά αποτελέσματα.
Μια θεραπεία για όλα, από τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση μέχρι τις άφθες στο στόμα

– με το πέρασμα των αιώνων πολλές πρακτικές έχουν χαθεί και σήμερα έχουμε ξεχάσει πως σε αρκετές περιοχές της μεσογείου οι κάτοικοι μασούσαν φύλλα ελιάς για να θεραπεύσουν τις άφθες και άλλες πληγές της στοματικής κοιλότητας. 

Αυτές οι πληροφορίες για τις ελιές υπάρχουν σε όλα τα ιερά βιβλία της αρχαιότητας.
Από αυτά έχουμε μάθει πως όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσογείου, χρησιμοποίησαν τις ελιές για διάφορους σκοπούς.
Η ελιά και το ελαιόλαδο αναφέρονται στα βιβλία του Ιπποκράτη και του Γαληνού

– σύμφωνα με πολλούς αρχαίους σοφούς, όποιο φυτό είναι πολύ κοινό στη φύση είναι ένα μήνυμα προς την ανθρωπότητα, μπορεί να είναι μια θεραπεία,
να έχει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και σκοπό, που καλούμαστε να ανακαλύψουμε, να ερευνήσουμε – 

 Από τους μεγάλους αυτούς γιατρούς και από την παράδοση μαθαίνουμε πως οι άνθρωποι, από εκείνα τα χρόνια,  μασούσα τα φύλλα και τα χρησιμοποιούσαν για τις πληγές της στοματικής κοιλότητας,
για τις άφθες,
για τον έρπητα.
Ορμώμενοι από τους αρχαίους σοφούς και από την παράδοση οι επιστήμονες – γιατροί, φαρμακολόγοι και ερευνητές- τα τελευταία χρόνια, έχουν εντείνει τις έρευνες και τις μελέτες για την αντιμικροβιακή δράση των φύλλων της ελιάς.
Και έτσι ανακάλυψαν την πανίσχυρη πικρή ένωση της ελιάς, την oleuropein.
Και επισημαίνουν πως η θεραπευτική δύναμη των φύλλων της ελιάς κρύβεται στην πικρή τους γεύση.
Έχει αποδειχτεί ότι η πικρή ουσία oleuropein που περιέχουν τα φύλλα της ελιάς έχει αντιβακτηριακή,
αντιική – τα φύλλα της ελιάς συντελούν στη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού-
αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση.
 Η Oleuropein υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς,
στις πράσινες ελιές,
στο αγουρέλαιο, ενώ μειώνεται στο ελαιόλαδο από ώριμες μαύρες ελιές, το οποίο όμως περιέχει δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά.
Oleuropein
Η Oleuropein είναι μια πανίσχυρη και αποτελεσματικότατη φαινολοκή ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιικές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν τη μετάδοση των ιών και συμβάλουν στη θεραπεία,
καρδιοπροστατευτικές,
αντιισχαιμικές,
υπολιπιδαιμικές /μείωση των λιπιδίων,
υπογλυκαιμικές/μείωση του σακχάρου
αντιαθηρογόνες /μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης πλάκας στα αγγεία
αντιφλεγμονώδεις,
αντικαρκινικές,
αντιαγγειογενετικές,
νευροπροστατευτικές,
ανιυπερτασικές,
αντιπυρετικές.
Πώς ετοιμάζουμε αφέψημα***** από φύλλα ελιάς
Τα φύλλα της ελιάς, με ναυαρχίδα, στα φυτοθρεπτικά συστατικά της, τη σπουδαία Oleuropein, προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού μας συστήματος
Έχει διαπιστωθεί πως πίνοντας ροφήματα φύλλων ελιάς  3 φορές την ημέρα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, μειώνεται, εκτός των άλλων, η καταστροφική δραστηριότητα πολλών βλαβερών μικροοργανισμών.
Για να αξιοποιήσουμε όμως στο έπακρο την Oleuropein πρέπει η διαδικασία παρασκευής του αφεψήματος να γίνεται σωστά.
Ας το ετοιμάσουμε
Θα χρειαστούμε*
– μία -1- κουταλιά της σούπας, πολύ πρόσφατα, αποξηραμένα** και μόλις*** ψιλοκομμένα φύλλα ελιάς και
– ένα -1- φλιτζάνια νερό
Και
προσθέτουμε το βότανό μας στο νερό, το οποίο έχουμε σε ένα μικρό βραστήρα
– σκεπάζουμε και αφήνουμε το νερό μας να έρθει στο σημείο βρασμού.
– αμέσως μόλις αρχίσει ο βρασμός μειώνουμε τη θερμότητα, έτσι ώστε
το βότανό μας να σιγοβράζει σκεπασμένο.
– αφήνουμε το βότανό μας να σιγοβράσει για 10 με 15 λεπτά****
Μόλις τελειώσει ο χρόνος βρασίματος, το αφήνουμε για λίγο σκεπασμένο μακριά από την εστία θερμότητας – και αυτό, για να κατακαθίσουν τα αιθέρια έλαια και να μην τα χάσουμε καθώς εξατμίζονται στον περιβάλλοντα χώρο- σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Μπορούμε να πιούμε μέχρι και τρία φλυτζάνια την ημέρα!
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αφέψημά μας και με αποξηραμένα και με φρέσκα φύλλα ελιάς.
tips
-. προσοχή στη συλλογή των φύλλων της ελιάς – δεν πρέπει να υπάρχει ούτε καν υποψία φυτοφαρμάκων.
-. τα φύλλα που θα συλλέξουμε τα πλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό και τα αποξηραίνουμε σε περιβάλλον δωματίου.
-. σε επόμενο άρθρο θα σας περιγράψω πως κάνω βάμμα από τα φύλλα της ελιάς

Παρατηρήσεις:
Η oleuropein σαν φαρμακευτικό σκεύασμα
Τα απροσδόκητα οφέλη και οι μοναδικές ιδιότητες της oleuropein καθιστούν τα φύλλα της ελιάς,
το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές -οι οποίες πρέπει να “κρατούν” την πίκρα τους – απαραίτητα και αναντικατάστατα τρόφιμα για την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας.
Παρά τα πολλά οφέλη της, όμως  η oleuropein ως φαρμακευτικό σκεύασμα, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις σε ορισμένα άτομα.
Η oleuropein μπορεί να επιδεινώσει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Η oleuropein αλληλεπιδρά με άλλα φαρμακευτικά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή τη ρύθμιση του διαβήτη.
Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη χρήση oleuropein για θεραπευτικούς σκοπούς και να ενημερώνουν τον γιατρό τους για κάθε φάρμακο που χρησιμοποιούν, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόσθετες ή ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις και οι παρενέργειες χημικών φαρμάκων και βοτανικών συμπληρωμάτων.
   Και οι μελέτες για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των κυτταρικών δικτύων που εμπλέκονται στις ποικίλες προστατευτικές επιδράσεις της oleuropein συνεχίζονται…

ροφήματα:https://botanologia.gr/panta-einai-kairos-na-apolaysoyme-ena-flitzani-tsai/

* οι ποσότητες είναι πρότυπες – ετοιμάζεται όποια ποσότητα χρειάζεστε, τηρουμένων των αναλογιών
** https://botanologia.gr/ta-fylla-tis-elias-kai-i-polytimi-voitheia-toys-stin-antimetopisi-tis-cholisterinis/
*** ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας τα φύλλα μας την ώρα που είναι να ετοιμάσουμε το αφέψημά μας
****Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παρασκευής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μεταφορά της ουσίας της oleuropein  από τα φύλλα στο νερό. 
***** πως ετοιμάζουμε έγχυμα με φύλλα ελιάς: https://botanologia.gr/ta-fylla-tis-elias-kai-i-polytimi-voitheia-toys-stin-antimetopisi-tis-cholisterinis/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392257/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002804/
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/oleuropein

Share: