Maurice Mességué – o θρυλικός Γάλλος βοτανολόγος ο επονομαζόμενος και “πάπας των βοτάνων”

Ο Maurice Mességué  ήταν Γάλλος βοτανολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τα βότανα,
για τη βοτανοθεραπεία,
για τη φύση,
για τη διατροφή…
Ξεκίνησε το 1947, μια εποχή που ουσιαστικά η βοτανολογία ήταν ξεχασμένη σε πολλά μέρη.
Χρησιμοποιούσε κυρίως τη λουτροθεραπεία, ειδικά τη λουτροθεραπεία χεριών και ποδιών και τα καταπλάσματα και όπως χαρακτηριστικά έλεγε: “δουλεύω πάντα με τους ανθρώπους και όχι με την ασθένειά τους”
Για τον Mességué τα βότανα ήταν ύψιστης σημασίας.
Ένιωθε ότι μόνο τα άγρια, μακριά από καλλιέργειες και φυτοφάρμακα, ​​συλλεγμένα βότανα, που είχαν αποξηρανθεί με αμέριστη προσοχή και φροντίδα, μπορούσαν να προσφέρουν τις καλύτερες θεραπευτικές δράσεις.
Τα βότανα που χρησιμοποιούσε ήταν προσεκτικά συλλεγμένα από τον ίδιο.
Και σιγά-σιγά άρχισε να μεγαλώνει τα δικά του βότανα σε απομακρυσμένες περιοχές, ελεύθερα στο χώμα που αυτά διάλεγαν, εκεί που η φύση ήθελε να μεγαλώσουν.
Ήταν χαρούμενα φυτά, και αυτό είναι άκρως σημαντικό για αυτόν, γιατί “όταν είσαι χαρούμενος είσαι στα καλύτερά σου” έλεγε.
Maurice Messsegue
“Ήταν εξίσου ξεκάθαρο για μένα ότι δεν μπορούσα να πάω σε κάποιο άγνωστο κατάστημα στο Παρίσι και να αγοράσω αποξηραμένα βότανα που θα είχαν χάσει τα δύο τρίτα της δύναμής τους.
Έπρεπε να έχω τα δικά μου βότανα, δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλο”
Γεννημένος το 1921 στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο Mességué έμαθε να χρησιμοποιεί βότανα για να θεραπεύει ασθένειες από τον πατέρα του, ο οποίος είχε διδαχτεί από τη μητέρα του, ακολουθώντας μια προγονική γραμμή.
Την αυτοβιογραφία του ξεκινά λέγοντας:
“Για να γνωρίσεις ένα ποτάμι πρέπει να ξέρεις την πηγή του”- και για μένα, αυτή η πηγή ήταν ο πατέρας μου, Camille Mességué.
Ο Camille Mességué  ήταν φυσιοδίφης.
Ο πατήρ Mességué ήταν ένας παρατηρητή της φύσης, που την “περπάτησε” για να την γνωρίσει και ως θεραπευτής και βοηθούσε βοηθούσε τους ανθρώπους στα διαλείμματα της περιπλάνησής του.
Ποτέ δεν δεχόταν χρήματα για τις θεραπείες του.
Για να θεραπεύσει τους ανθρώπους ο Camille Mességué χρησιμοποιούσε περίπου σαράντα διαφορετικά βότανα, ζεστό νερό και όπως χαρακτηριστικά έλεγε, χαρούμενη διάθεση και γέλιο!!!
Ο Camille Mességué, πρακτική που συνέχισε και ο γιός του Maurice Mességué, συνέλεγε τα βότανά του τις κατάλληλες ώρες- χαρακτηριστικά έλεγε πως χρειάζονται άφθονη ηλιοφάνεια  και τα προετοίμαζε με περισσή προσοχή και φροντίδα.

“Είναι η φύση που έχει δίκιο”
Αυτό ήταν το απλό αλλά ισχυρό και ενωτικό του σύνθημα.
Μακριά από το να είναι μια φράση “πεταμένη” στον αέρα ή ο τίτλος του πρώτου του βιβλίου, αυτές οι λίγες λέξεις συμπυκνώνουν, σύμφωνα με τα πιστεύω του Maurice Mességué, τι πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί ο άνθρωπος για να ζήσει σε αρμονία με τη Φύση, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του στον πλανήτη μας.
Ο Maurice Mességué έγραψε ότι “η επίγνωση του κινδύνου είναι η αρχή της σοφίας”
Πολλοί, σήμερα, αποκτούν αυτή τη συνείδηση και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να τροποποιήσουμε σε βάθος και πολύ γρήγορα τη σχέση μας με τη φύση.
Όμως τα χρήματα και η δύναμη πολλών μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες και την επιθυμία του αυτή για εξέλιξη ενός μεγάλου αριθμού ατόμων.
Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Save the Earth to save Man», ο Maurice Mességué για άλλη μια φορά εξήγησε, συμβούλεψε, προσπάθησε να μετακινήσει τις γραμμές.
Μέχρι το τέλος, οδηγούσε τον αγώνα και πέθανε χωρίς να μάθει αν η σοφία θα καταλήξει να νικήσει.

Η αγάπη του Maurice Mességué, για τα βότανα είναι εμφανής σε όλα του τα γραπτά.
“Κοιτάξτε τη λεβάντα, τις τσουκνίδες ή τη μέντα.
Είναι βότανα με μέτρια εμφάνιση και όμως, θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει  και ως τα ίδια τα σύμβολα της ταπεινοφροσύνης.
Και όμως αυτά τα τρία βότανα από μόνα τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσα προβλήματα, όσα δεν βάζει ο νους” έλεγε.
Ο Maurice Mességué, αυτός ο πρωτοπόρος βοτανολόγος, ήταν μια δυνατή φωνή,, υπενθυμίζοντάς μας τις καλύτερες θεραπείες που φυτρώνουν έξω από την πόρτα μας και περιλαμβάνουν τα κοινά μας ζιζάνια καθώς και τον καθαρό αέρα και τον ήλιο.
Ο Maurice Mességué το 2017 και σε ηλικία 96 χρονών αποχώρησε από τον κόσμο αυτό, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη τα βιβλία του με την ευχή και ένα μήνυμα για τις επόμενες γενιές:
“Ας ελπίσουμε ότι η καταστροφή στη φύση θα σταματήσει, ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά μας με τη σειρά τους θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα άνθη του αραβόσιτου και της παπαρούνας και να χαρούν την ομορφιά του άγριου τριαντάφυλλου… πριν τα χρησιμοποιήσουν για να απαλύνουν τον πόνο τους και τα παράπονά τους”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: