Λόγω των ημερών σας κερνάω ένα νοστιμότατο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας

Νοστιμότατο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας
Λόγω των ημερών και επειδή όλων ο οργανισμός ζητούσε γλυκάκι, αποφάσισα να κλειστώ για λίγο και να ετοιμάσω ένα απλό αλλά νοστιμότατο κέικ με ταχίνι. 
      Η συνταγή είναι παραλλαγή μιας συνταγής της Χρύσας Παραδείση * Η Χρύσα Παραδείση, αγαπημένη και της δικιάς μου μαμάς, ήταν μια γυναίκα μύθος για τις Ελληνίδες μαγείρισσες της γενιάς της.
Οι συνταγές της την έκαναν διάσημη.
Γεννήθηκε στην Σμύρνη και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια.
Ήταν κόρη του Δημητρίου Καλλιάκου και παντρεύτηκε το δημοσιογράφο του “Έθνους”, Αλέξανδρο Παραδείση.
Η Χρύσα Παραδείση ξεκίνησε την συγγραφική της σταδιοδρομία σε εφημερίδα, αλλά κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έγινε διάσημη με την πολυετή συνεργασία της στο περιοδικό Γυναίκα που εξέδιδε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, έως ότου αποτραβήχτηκε από την ενεργό δημοσιογραφία.
Μια από τις πιο αγαπητές στήλες στο περιοδικό ήταν Το Μενού του 15νθημέρου, που έλυνε το πρόβλημα της νοικοκυράς “τί θα φάμε σήμερα”
Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και έγραψε πάμπολλες συνταγές σε εμπορικά έντυπα.
Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Απεβίωσε το 1987.
Το κέικ μας αυτό είναι ένα κέικ νοστιμότατο, ελαφρύ και θρεπτικότατο.
Θα χρειαστώ:
1 κούπα ταχίνι – 240g
½ κούπα νερό, χλιαρό -120m
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού -120m
1 κούπα ζάχαρη ζαχαροκάλαμου μαύρη ρευστή – 230g*
2¾ κούπας αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις -345g
5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ -20g
1 κ.γλ. αλάτι
½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα-60g
100g σταγόνες μαύρης σοκολάτας 85% κακάο
75g ξανθή σταφίδα
60g μαύρη σταφίδα
και

  • προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C , στις αντιστάσεις, και λαδώνω ένα ορθογώνιο ταψί 25×35 εκατοστά ή λίγο μικρότερο.
  • το αλευρώνω, το αναποδογυρίζω και το χτυπάω, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.
  • χτυπάω το ταχίνι και προσθέτω σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
  • κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • προσθέτω τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες 
  • ρίχνω το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύω ελαφρά.
  • βάζω το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί – λίγο προσοχή εδώ, το μείγμα μου είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσω με μια λαδωμένη σπάτουλα – και το ψήνω στο φούρνο για 30 με 45 -ανάλογα το φούρνο – λεπτά ή μέχρι να ροδίσει 
  • αφήν  την ταχινόπιτά μου να κρυώσει στο ταψί.
  • τη σερβίρω με λιωμένη σοκολάτα 

Σημειώσεις:
-η ταχινόπιτά ου είναι σχετικά άγλυκη, η πολύ ζάχαρη δεν χρειάζεται
-πολλές φορές στην επιφάνεια του βάζου με το ταχίνι συσσωρεύεται λάδι, για αυτό χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να ομογενοποιηθεί το ταχίνι μας πριν το  χρησιμοποιήσουμε.
*η πρωτότυπη συνταγή, που πιο παλιά είχα διαβάσει στο kouzinista.gr  και είχα κρατήσει στο αρχείο μου, έχει -1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g) , αντι για τη μαύρη που χρησιμοποίησα εγώ, μπορείτε να βάλετε όποια θέλετε!
 Η συνταγή είναι παραλλαγή μιας συνταγής της Χρύσας Παραδείση

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: