Φύλλα ελιάς, από τα ισχυρότερα επουλωτικά βότανα

Φύλλα ελιάς – Τα καταπλάσματα και τα εκχυλίσματα από αποξηραμένα φύλλα ελιάς έχουν την ικανότητα να επουλώνουν* τις πληγές των φλεγμονωδών τραυμάτων και να θεραπεύουν τις φλεγμονές του δέρματος

Τα εκχυλίσματα και τα καταπλάσματα που παρασκευάζονται από τα αποξηραμένα φύλλα της ελιάς, καθώς έχουν αξιολογηθεί με την χρήση in vivo για
α) τη δραστηριότητα επούλωσης των πληγών του δέρματος
β) την ελαχιστοποίηση των φλεγμονών αναστέλλοντας την επέκτασή τους
γ) την προστασία του δέρματος και
δ) την αποκατάσταση τυχόν βλάβης του από την υπεριώδη ακτινοβολία, επιβεβαίωσαν τις πανάρχαιες τεχνικές των αρχαίων λαών της μεσογείου.
Σήμερα, η επούλωση των πληγών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, δεδομένου ότι εκτιμάται πως το 1-1,5% του πληθυσμού έχει σοβαρό πρόβλημα με τα τραύματα.

Έτσι τα καταπλάσματα και τα εκχυλίσματα των ξερών φύλλων της ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
1) ως μαλακτικό για τα έλκη και τις φλεγμονές του δέρματος
2) για την επούλωση και θεραπεία φλεγμονωδών τραυμάτων και πληγών
3) για την θεραπεία των φλεγμονών και την αναστολή της επέκτασής τους
4) για την αντιμετώπιση και θεραπεία του έρπη- μελέτη διαπίστωσε ότι οι αντι-ιικοί και αντιμικροβιακοί παράγοντες του εκχυλίσματος των φύλλων ελιάς μειώνουν την ικανότητα του ιού του έρπητα να εισβάλλει στα γύρω κύτταρα.
5) για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και
6) για την θεραπεία βλάβης του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία 
Στην θεραπεία και επούλωση των τραυμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζουν και οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς, οι οποίες έχουν ισχυρότατη επουλωτική και θεραπευτική δράση
Σύμφωνα με τα πειραματικά δεδομένα, υπεύθυνη για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων και των καταπλασμάτων των φύλλων της ελιάς και την ισχυρή επουλωτική τους δραστηριότητα, είναι η Secoiridoid oleuropein.
Η ελευρωπαΐνη θεωρείται ως η κύρια ενεργός ένωση, η οποία προσδίδει αυτές τις ισχυρές ιδιότητες στα εκχυλίσματα των φύλλων της ελιάς και στο ελαιόλαδο- σε επόμενο άρθρο θα δούμε τις ισχυρές ιδιότητες της Secoiridoid oleuropein.

Η φροντίδα των πληγών και των τραυμάτων ενθαρρύνει και επιταχύνει την επούλωση και την θεραπεία τους, πάντα ανάλογα και με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

*Η επούλωση των τραυμάτων είναι μια πολύπλοκη, δυναμική και φυσιολογική διαδικασία, στην οποία το δέρμα και οι ιστοί κάτω από αυτό, επισκευάζονται μετά από τραυματισμό.
Σε υγιές και μη τραυματισμένο  δέρμα, η επιδερμίδα, με τις στοιβάδες της σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στο εξωτερικό περιβάλλον.
Όταν αυτό το φράγμα σπάσει, τίθεται σε κίνηση μια αυτορυθμιζόμενη σειρά βιοχημικών συμβάντων για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η διαδικασία επούλωσης αρχίζει με τον τραυματισμό και προχωράει προς την πλήρη επούλωση και αποκατάσταση.
Οι φάσεις της οξείας επούλωσης πληγών είναι η φλεγμονώδης φάση,
η πολλαπλασιαστική φάση και
η φάση αναδιαμόρφωσης.
Η διαδικασία όμως επούλωσης τραύματος δεν είναι μόνο πολύπλοκη αλλά και εύθραυστη και ευαίσθητη σε όποια διακοπή ή αποτυχία και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες πληγές ή πληγές που δεν επουλώνονται, οι οποίες είναι σύνθετα τραύματα που δεν προχωρούν μέσα από τις συνήθεις φάσεις της επούλωσης.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από εγγενείς ή εξωγενείς επιρροές και όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να επηρεαστούν.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov
naturallivingideas.com
huffingtonpost.com
lifeextension.com
http://www.lifeextension.com/magazine/2013/6/Unexpected-Benefits-of-Olive-Leaf-Extract/Page-01
https://academicjournals.org/journal/AJMR/article-full-text-pdf/E09C2B158944
https://scialert.net/fulltext/?doi=ijp.2018.963.972
https://en.wikipedia.org/wiki/Wound_healing
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_wound_care
https://en.wikipedia.org/wiki/Regeneration_in_humans

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Share: