Λεβάντα για την ένταση, τον εκνευρισμό και την αϋπνία

Λεβάντα
Ένταση και εκνευρισμός!
Το σώμα μας και το πνεύμα μας ζητά την ηρεμία.
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι η ιδανική επιλογή για να ηρεμήσουμε το πνεύμα μας και παράλληλα να προετοιμάσουμε το σώμα μας για έναν αναζωογονητικό ύπνο!
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευέλικτα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπεία και στην αρωματοθεραπεία.
Αποσταγμένο από το βότανο Lavandula angustifolia το ευωδιαστό  λάδι, προωθεί τη χαλάρωση,
θεραπεύει το άγχος,
την κατάθλιψη,
την αϋπνία.
Στις πρακτικές των αιθέριων ελαίων, η λεβάντα είναι ένα λάδι πολλαπλών χρήσεων.
Ανάμεσα στα πολλά χαρακτηριστικά του είναι και οι αντικαταθλιπτικές , αντισπασμωδικές και οι καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Όταν ξαπλώνουμε το βράδυ σταλάζουμε λίγες σταγόνες από αιθέριο λεβάντα στο μαξιλάρι μας ή αφήνουμε δίπλα μας ένα μικρό βαμβακάκι στο οποίο έχουμε σταλάξει λίγες σταγόνες από το αιθέριό μας.
Και έχουμε ένα μικρό μπουκετάκι λεβάντας στο δωμάτιό μας.
Αν η έντασή μας και ο εκνευρισμός είναι έντονος , λίγη ώρα πριν ξαπλώσουμε, βάζουμε στο δωμάτιό μας ένα μικρό μπολ με αρκετά καυτό νερό που μέσα θα έχουμε σταλάξει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας!
Οι ευωδιαστοί, ιαματικοί και χαλαρωτικοί ατμοί θα “αγκαλιάσουν” το χώρο μας και θα μας χαρίσουν ηρεμία και αγαλλίαση με επακόλουθο τον ευχάριστο ύπνο.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του ύπνου μας και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
           Μελέτες:
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει ένα εκτεταμένο ιστορικό αγχολυτικού οφέλους, το οποίο πρόσφατα υποστηρίχθηκε από κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας.
Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής, έδειξε ότι ένας συνδυασμός τεχνικών υγιεινής ύπνου και θεραπείας με αιθέριο έλαιο λεβάντας βοήθησε τους φοιτητές που έλαβαν μέρος στη μελέτη, είχαν όλοι σοβαρά προβλήματα ύπνου, να έχουν έναν πολύ ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο και μια επόμενη μέρα γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια.
Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στην Ολιστική Νοσηλευτική Πρακτική επιβεβαιώνει την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο.
Σε αυτή τη μελέτη έλαβαν μέρος  ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός γηροκομείου.
Η θεραπεία με αιθέριο έλαιο λεβάντας βρέθηκε να βελτιώνει την έναρξη, την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σε όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη.
Συμπερασματικά το αιθέριο έλαιο λεβάντας παρουσιάζει πολλές επιθυμητές ιδιότητες ενός αγχολυτικού παράγοντα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηρεμιστικού αποτελέσματος χωρίς να φέρνει καταστολή και χωρίς καθόλου υπόνοιες εξάρτησης.

Σημείωση:
Ενώ η λεβάντα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το άγχος,
την ένταση,
τον εκνευρισμό και το στρες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη θέση της επαγγελματικής ψυχιατρικής περίθαλψης, για οποιοδήποτε τύπο βαριάς διαταραχής των παραπάνω συναισθημάτων.
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους, όπως συνεχή ανησυχία,
κόπωση,
αϋπνία και ταχείς καρδιακούς παλμούς, απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό σας.
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Λάδι λεβάντας – Πως μπορούμε να κάνουμε το ευωδιαστό και πολύτιμο λάδι
Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Το άρωμα της λεβάντας μειώνει το άγχος επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες
Αρώματα βοτάνων και η σχέση τους με την υγεία του εγκεφάλου μας

πηγές και αναφορές:
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2014.0327
https://insights.ovid.com/crossref?an=00004650-201801000-00003
https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/

Share: