Λάδι λεβάντας – Πως μπορούμε να κάνουμε το ευωδιαστό και πολύτιμο λάδι

Λάδι λεβάντας – ένα πολύτιμο, ευωδιαστό λάδι και μια εύκολη συνταγή για να το ετοιμάσουμε.

Ας δούμε έναν απλό και εύκολο τρόπο παρασκευής ενός υπέροχου λαδιού,
ενός λαδιού με υπέροχο άρωμα και
με πολλές-πολλές χρήσεις.
Λάδι λεβάντας*.
Το λάδι της λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων – εδώ και 5.000 χρόνια περίπου – και από διάφορους πολιτισμούς κυρίως για τις καταπραϋντικές και 
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, αλλά κυρίως για την πολύτιμη βοήθειά του σε περιπτώσεις στρες,
νευρικής εξάντλησης και ήπιας μορφής κατάθλιψης.
Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα λαδιού ή αιθέριου ελαίου λεβάντας  και αμέσως νιώθουμε τα αποτελέσματά του!
Τοπικά το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται για να απαλύνει ερεθισμούς του δέρματος, όπως φαγούρες και εγκαύματα,
να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους,
να απομακρύνει την ένταση στις αρθρώσεις αλλά και να μας προσφέρει έναν ευχάριστο και ήρεμο ύπνο
Ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το λάδι μας
1ος τρόπος – λάδι με φρέσκια λεβάντα
Θα χρειαστούμε για μια πρότυπη ποσότητα την οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες:
– περίπου 700 mL αγνό βιολογικό λάδι ελιάς.
– ένα φλιτζάνι του τσαγιού άνθη και φύλλα λεβάντας
– ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο του ενός λίτρου
Και
– κόβουμε  κλωνάρια  λεβάντας και με τα χέρια μας ξεδιαλέγουμε τα λουλούδια και τα φύλλα της , μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το ψαλίδι της κουζίνας μας  – τους μίσχους δεν τους χρησιμοποιούμε
– σε ένα ταψάκι στρώνουμε χαρτί ψησίματος και αφήνουμε τη λεβάντα μας για μία με δύο μέρες σε ζεστό και ξηρό μέρος να φύγει η πολύ υγρασία – δεν τη βάζουμε στον ήλιο, απλά θέλουμε να απομακρύνουμε την υγρασία των λουλουδιών και των φύλλων με ήπιο τρόπο , χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τα αιθέρια έλαιά της.
– μετά τις δύο μέρες, όταν τα φύλλα και τα άνθη της λεβάντας μας είναι τελείως στεγνά , παίρνουμε το βάζο μας και το γεμίζουμε κατά τα δύο τρίτα με τη λεβάντα μας.
– ρίχνουμε το λάδι, το οποίο πρέπει να σκεπάζει πολύ καλά τη λεβάντα μας
– με ένα ξύλινο πιρούνι – προτιμώ πάντα ξύλινα είδη από ξύλο ελιάς –  και με προσοχή , ανακατεύουμε ώστε λεβάντα μας , να “μουλιάσει” στο λάδι
– καλύπτουμε το βάζο μας-όχι αεροστεγώς- και το αφήνουμε για περίπου ένα μήνα στον ήλιο** – αν το βάζο μας είναι διάφανο μπορούμε να το τυλίξουμε με μία εφημερίδα
– μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού ή μιάς μουσελίνας – τουλπανιού –
Όταν τελειώσουμε, μοιράζουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το φυλάσσουμε σε σκοτεινό-ξηρό σημείο.
2ος τρόπος – με αποξηραμένα φύλλα και ανθούς  λεβάντας
Εάν δεν έχουμε δική μας φρέσκια λεβάντα, μπορούμε να κάνουμε λάδι με αποξηραμένη λεβάντα που θα προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα βοτάνων.
Η λεβάντα που θα αγοράσουμε πρέπει , οπωσδήποτε, να είναι πρόσφατα αποξηραμένη – δηλαδή του ιδίου χρόνου, διότι εάν είναι παλιά θα έχει χάσει όλες τις ιδιότητές της.
Όταν κάνουμε λάδι με αποξηραμένη λεβάντα:
Θα χρειαστούμε για μια πρότυπη ποσότητα την οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες:
– περίπου 1500 mL αγνό βιολογικό λάδι ελιάς.
– δύο φλιτζάνια του τσαγιού άνθη και φύλλα αποξηραμένης λεβάντας
– ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο των δύο  λίτρων
– γεμίζουμε το βάζο μας κατά τα δύο τρίτα.
– ρίχνουμε το λάδι, το οποίο πρέπει να σκεπάζει πολύ καλά τη λεβάντα μας
– με ένα ξύλινο πιρούνι, με προσοχή, ανακατεύουμε ώστε λεβάντα μας, να “μουλιάσει” στο λάδι
– καλύπτουμε το βάζο μας- όχι αεροστεγώς- και το αφήνουμε για περίπου δύο εβδομάδες στον ήλιο** αν το βάζο μας είναι διάφανο μπορούμε να το τυλίξουμε με μία εφημερίδα
– μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού ή μιάς μουσελίνας – τουλπανιού –
– στο λάδι που σουρώσαμε ρίχνουμε μία με δυό χούφτες  άνθη και φύλλα λεβάντας
– κλείνουμε πάλι το βάζο και το αφήνουμε άλλες δύο εβδομάδες στον ήλιο*
Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την επαναλάβουμε μέχρι και τέσσερις φορές.
Εάν κάνουμε τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές θα έχουμε ισχυροποιήσει κατά πολύ το λάδι μας, το οποίο θα έχει αποχτήσει την έντονη μυρωδιά της λεβάντας και θα έχει πολύ ισχυρές ιδιότητες.
Όταν τελειώσουμε, μοιράζουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το φυλάσσουμε σε σκοτεινό-ξηρό σημείο.
 – Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι μας σε μασάζ,
σε ερεθισμούς του δέρματός μας,
σε ελαφριά εγκαύματα,
σε εισπνοές για την ιγμορίτιδα,
σε εκζέματα,
στον έρπη – για τον έρπη και το έκζεμα μπορούμε να κάνουμε συχνές επαλείψεις στα πάσχοντα σημεία –
στον πονοκέφαλο ,
στο μπάνιο μας ,
σε αναζωογονητικά μασάζ ,
ή σαν απλό άρωμα με μιά δυό σταγόνες πίσω από τους λοβούς των αυτιών μας ή στους κροτάφους μας.
Η διάρκεια ζωής του λαδιού μας είναι περίπου ένας χρόνος.
* Το λάδι λεβάντας δεν είναι αιθέριο έλαιο λεβάντας – είναι λάδι λεβάντας.
**Όσο έχουμε το λάδι μας στον ήλιο ,  κατά διαστήματα , κουνάμε το βάζο μας για να ανακατεύεται η λεβάντα με το λάδι 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Χαμομηλέλαιο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο αγαπημένα λάδια βοτάνων
Λάδι κανέλας – Ένας εύκολος τρόπος παρασκευής του μυρωδάτου λαδιού.
Έλαια με έγχυση – Εν θερμό εγχεόμενα βότανα σε λάδια

Αναφορές:
http://www.rareplantnursery.net/how-to.html

Share: