Λάδι λεβάντας – Πως μπορούμε να κάνουμε το ευωδιαστό και πολύτιμο λάδι

Λάδι λεβάντας – ένα πολύτιμο , ευωδιαστό λάδι και μια εύκολη συνταγή για να το ετοιμάσουμε.

Ας δούμε έναν απλό και εύκολο τρόπο παρασκευής ενός υπέροχου λαδιού,
ενός λαδιού με υπέροχο άρωμα και
με πολλές-πολλές χρήσεις.
Λάδι λεβάντας*.
Το λάδι της λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων – εδώ και 5.000 χρόνια περίπου – και από διάφορους πολιτισμούς κυρίως για τις καταπραϋντικές και 
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της , αλλά κυρίως για την πολύτιμη βοήθειά του σε περιπτώσεις στρες ,νευρικής εξάντλησης και ήπιας μορφής κατάθλιψης.
Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα λαδιού ή αιθέριου ελαίου λεβάντας  και αμέσως νιώθουμε τα αποτελεσματά του!
Τοπικά το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται για να απαλύνει ερεθισμούς του δέρματος , όπως φαγούρες και εγκαύματα , να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους , να απομακρύνει την ένταση στις αρθρώσεις αλλά και να μας προσφέρει έναν ευχάριστο και ήρεμο ύπνο
Ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το λάδι μας
1ος τρόπος – λάδι με φρέσκια λεβάντα
Θα χρειαστούμε για μια πρότυπη ποσότητα την οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες:
– περίπου 700 mL αγνό βιολογικό λάδι ελιάς.
– ένα φλιτζάνι του τσαγιού άνθη και φύλλα λεβάντας
– ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο του ενός λίτρου
Και
– κόβουμε  κλωνάρια  λεβάντας και με τα χέρια μας ξεδιαλέγουμε τα λουλούδια και τα φύλλα της , μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το ψαλίδι της κουζίνας μας  – τους μίσχους δεν τους χρησιμοποιούμε
– σε ένα ταψάκι στρώνουμε χαρτί ψησίματος και αφήνουμε τη λεβάντα μας για μία με δύο μέρες σε ζεστό και ξηρό μέρος να φύγει η πολύ υγρασία – δεν την βάζουμε στον ήλιο , απλά θέλουμε να απομακρύνουμε την υγρασία των λουλουδιών και των φύλλων με ήπιο τρόπο , χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τα αιθέρια έλαιά της.
– μετά τις δύο μέρες , όταν τα φύλλα και τα άνθη της λεβάντας μας είναι τελείως στεγνά , παίρνουμε το βάζο μας και το γεμίζουμε κατά τα δύο τρίτα με τη λεβάντα μας.
– ρίχνουμε το λάδι , το οποίο πρέπει να σκεπάζει πολύ καλά τη λεβάντα μας
– με ένα ξύλινο πιρούνι – προτιμώ πάντα ξύλινα είδη από ξύλο ελιάς –  και με προσοχή , ανακατεύουμε ώστε λεβάντα μας , να «μουλιάσει» στο λάδι
– σκεπάζουμε πολύ καλά το βάζο μας και το αφήνουμε για περίπου ένα μήνα στον ήλιο** – αν το βάζο μας είναι διάφανο μπορούμε να το τυλίξουμε με μία εφημερίδα
– μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού ή μιάς μουσελίνας – τουλπανιού –
Όταν τελειώσουμε , μοιράζουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το φυλάσσουμε σε σκοτεινό-ξηρό σημείο.
2ος τρόπος – με αποξηραμένα φύλλα και ανθούς  λεβάντας
Εάν δεν έχουμε δική μας φρέσκια λεβάντα , μπορούμε να κάνουμε λάδι με αποξηραμένη λεβάντα που θα προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα βοτάνων.
Η λεβάντα που θα αγοράσουμε πρέπει  , οπωσδήποτε , να είναι πρόσφατα αποξηραμένη – δηλαδή του ιδίου χρόνου ,διότι εάν είναι παλιά θα έχει χάσει όλες τις ιδιότητές της.
Όταν κάνουμε λάδι με αποξηραμένη λεβάντα:
Θα χρειαστούμε για μια πρότυπη ποσότητα την οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες:
– περίπου 1500 mL αγνό βιολογικό λάδι ελιάς.
– τρία φλιτζάνια του τσαγιού άνθη και φύλλα αποξηραμένης λεβάντας
– ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο των δύο  λίτρων
– γεμίζουμε το βάζο μας κατά τα δύο τρίτα.
– ρίχνουμε το λάδι , το οποίο πρέπει να σκεπάζει πολύ καλά τη λεβάντα μας
– με ένα ξύλινο πιρούνι , με προσοχή , ανακατεύουμε ώστε λεβάντα μας , να «μουλιάσει» στο λάδι
– σκεπάζουμε πολύ καλά το βάζο μας και το αφήνουμε για περίπου δύο εβδομάδες στον ήλιο** – αν το βάζο μας είναι διάφανο μπορούμε να το τυλίξουμε με μία εφημερίδα
– μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού ή μιάς μουσελίνας – τουλπανιού –
– στο λάδι που σουρώσαμε ρίχνουμε άλλες δυό με τρις χούφτες άνθη και φύλλα λεβάντας
– κλείνουμε πάλι το βάζο και το αφήνουμε άλλες δύο εβδομάδες στον ήλιο*
Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την επαναλάβουμε μέχρι και τέσσερις φορές.
Εάν κάνουμε τη διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές θα έχουμε ισχυροποιήσει κατά πολύ το λάδι μας , το οποίο θα έχει αποχτήσει την έντονη μυρωδιά της λεβάντας και θα έχει πολύ ισχυρές ιδιότητες.
Όταν τελειώσουμε , μοιράζουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το φυλάσσουμε σε σκοτεινό-ξηρό σημείο.
 – Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι μας σε μασάζ,
σε ερεθισμούς του δέρματός μας,
σε ελαφριά εγκαύματα,
σε εισπνοές για την ιγμορίτιδα,
σε εκζέματα,
στον έρπη – για τον έρπη και το έκζεμα μπορούμε να κάνουμε συχνές επαλείψεις στα πάσχοντα σημεία –
στον πονοκέφαλο ,
στο μπάνιο μας ,
σε αναζωογονητικά μασάζ ,
ή σαν απλό άρωμα με μιά δυό σταγόνες πίσω από τους λοβούς των αυτιών μας ή στους κροτάφους μας.
Η διάρκεια ζωής του λαδιού μας είναι περίπου ένας χρόνος.
* Το λάδι λεβάντας δεν είναι αιθέριο έλαιο λεβάντας – είναι λάδι λεβάντας.
**Όσο έχουμε το λάδι μας στον ήλιο ,  κατά διαστήματα , κουνάμε το βάζο μας για να ανακατεύεται η λεβάντα με το λάδι 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Χαμομηλέλαιο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο αγαπημένα λάδια βοτάνων
Λάδι κανέλας – Ένας εύκολος τρόπος παρασκευής του μυρωδάτου λαδιού.
Έλαια με έγχυση – Εν θερμό εγχεόμενα βότανα σε λάδια

Αναφορές:

http://www.rareplantnursery.net/how-to.html

 

 

Share: