Μπορούμε να έχουμε πάντα φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας;

Φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας

Ναι βέβαια μπορούμε , αρκεί να έχουμε γλάστρες με μυρωδικά ή να κόψουμε κλωνάρια από κάποια φίλη που μπορεί να έχει , ή όταν σε κάποια βόλτα μας σε αγρούς συναντήσουμε βότανα, όπως το δεντρολίβανο ή η μέντα και ο τρόπος είναι πολύ-πολύ απλός.
Ας δούμε πως…
Πρώτα πρώτα θα χρειαστούμε βάζα και
αν ψάξουμε στα ράφια μας σίγουρα θα βρούμε διάφορα γυάλινα βάζα που ελάχιστα χρησιμοποιούμε ή διάφορες γυάλινες κανάτες σαν αυτή της φωτογραφίας που σας δείχνω και βέβαια κλωνάρια από διάφορα μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας , αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.


Λοιπόν
πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε τα βάζα μας ή την κανάτα μας γεμίζοντάς τα μέχρι τη μέση αποχλωριωμένο νερό
Πάμε στις γλάστρες με τα μυρωδικά και βότανα μας , ότι έχουμε
δυόσμο,
μέντα,
δεντρολίβανο,
ρίγανη,
μελισόχορτο και ότι άλλο και
κόβουμε κλωνάρια περίπου 6 ιντσών.
Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα βότανα μέσα στην κανάτα μας , όπως ακριβώς βάζουμε τα λουλούδια μας σε ένα βάζο.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι όλα τα κλωνάρια να βρίσκονται μέσα στο νερό απαλλαγμένα όμως από φύλλα.
Τα φύλλα όταν μένουν μέσα στο νερό σαπίζουν και αυτό είναι άκρως ανθυγιεινό και δεν βοηθάει τα βότανα να αναπτυχθούν και να ριζοβολήσουν.
Μετά από δυό με τρεις βδομάδες θα αρχίσουν να βγάζουν ρίζες – μέχρι τότε όμως έχουμε να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες.
– Πρώτα-πρώτα τους δίνουμε χρόνο να βγάλουν ρίζες προσθέτοντας αποχλωριωμένο νερό κάθε που βλέπουμε ότι λιγοστεύει.
– Τα τοποθετούμε , για αρχή , σε ένα μέρος της κουζίνας μας αρκετά σκιερό για να αποφύγουμε την ανάπτυξη άλγης και
προσπαθούμε να τονώσουμε την ριζοβολία τους.
Την ριζοβολία την τονώνουμε με διάφορους τρόπους π.χ
– φτιάχνουμε εκχύλισμα από φύλλα της ιτιάς – ρίχνουμε μικρά κλαδάκια ή φύλλα ιτιάς σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε μία νύχτα και στη συνέχεια το μοιράζουμε στα βάζα μας.
– χρησιμοποιούμε κανέλα , η κανέλα έχει την ικανότητα να σκοτώνει βακτήρια και μύκητες και έτσι θα βοηθήσει τα κλωνάρια μας να μείνουν προστατευμένα από τυχόν ασθένειες ενώ αρχίζουν να βγάζουν τις πρώτες τους ρίζες.
Έχω δοκιμάσει τον παραπάνω τρόπο και με πολύ-πολύ φρέσκα βότανα από τη λαική αγορά της περιοχή μου – πρωινά όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται – και το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό.
Με τον παραπάνω τρόπο διατήρησης των μυρωδικών μας , πρώτον τα έχουμε πάντα φρέσκα και όποτε τα χρειαστούμε και ειδικά τον χειμώνα και
δεύτερον , τα μυρωδικά μας στις γλάστρες ανανεώνονται και γίνονται πιό εύρωστα , καθώς τα αραιώνουμε κόβοντας κλωνάρια για τα βάζα μας.
Τα βότανα και τα μυρωδικά που μπορούν να αναπτυχθούν στο νερό είναι:
– δεντρολίβανο – τα μοσχεύματα από δεντρολίβανο χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ριζοβολήσουν, αλλά οι νέοι βλαστοί την άνοιξη μεγαλώνουν γρηγορότερα.
το βάζουμε σε ένα ηλιόλουστο σημείο…
– φασκόμηλο – τα μοσχεύματα φασκόμηλου τα τοποθετήστε στο νερό την άνοιξη και το βάζουμε σε ένα φωτεινό και καλά αεριζόμενο σημείο διότι το φασκόμηλο προσβάλλεται πολύ εύκολα από το ωίδιο.
– μέντα – το πιό εύκολο βότανο , απλά βάζουμε φρέσκα μοσχεύματα στο νερό.
– εστραγκόν – χρειαζόμαστε μοσχεύματα την άνοιξη μετά την πρώτη ανάπτυξη του φυτού μας , και τοποθετούμε το βότανο σε ένα ζεστό και φωτεινό χώρο.
– βασιλικός – μαζί με τον δυόσμο και την μέντα είναι το πιό εύκολο μυρωδικό και αγαπάει ιδιαίτερα την ζεστασιά της κουζίνας μας , τοποθετούμε τα κλωνάρια στο νερό πριν αρχίσουν την ανθοφορία και τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ηλιόλουστο μέρος.
– δυόσμος – το πιό εύκολο από όλα τα μυρωδικά και βότανα , αρκεί να μην το αφήσουμε χωρίς νεράκι.
– θυμάρι – στα μέσα της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού πριν το θυμάρι μας αρχίσει να ανθοφορεί τοποθετούμε στο νερό μερικά κλωνάρια του και προσέχουμε να μην μείνει χωρίς νερό και προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ριζοβολία του.
– ρίγανη – τοποθετούμε τα φρέσκα μοσχεύματα της ρίγανης στο νερό και μόλις το βότανο αρχίσει να μεγαλώνει μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις φρέσκιες κορυφές του.
– μελισόχορτο – κατάλληλες εποχές για να αναπτυχθούν και να ριζοβολήσουν τα κλωνάρια του μελισσόχορτου στο νερό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο , αρκεί να είναι σε φωτεινό σημείο – μετά από τρεις με τέσσερις βδομάδες τα κλωνάρια μας θα αναπτύξουν ρίζες , ενώ εμείς αλλάζουμε το νερό συχνά και προσέχουμε το βάζο με το φυτό μας να δέχεται άφθονο έμμεσο φως.
– στέβια – αφού βάλουμε τα κλωνάρια της στο νερό , τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ηλιόλουστο και ζεστό χώρο.
Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα βότανα που μπορούν να αναπτυχθούν στο νερό , βέβαια μπορούμε να δοκιμάσουμε και όποιο άλλο βότανο και μυρωδικό μας αρέσει!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα
Πως μπορούμε να φυτέψουμε σκόρδα στη γλάστρα μας
Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός.

Share: