Μαγειρεύω με βότανα – τα βασικότερα αρτυματικά βότανα

Σε συνέχεια του άρθρου μου Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός

   Tα βότανα συνήθως τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ώρα που μαγειρεύουμε, υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως-
– λάδι αρωματισμένο με βότανα
– ξύδι αρωματισμένο με βότανα
– σάλτσες αρωματισμένες με βότανα.
– τυρί αρωματισμένο με βότανα
– κρασί αρωματισμένο με βότανα ακόμα και
– αλάτι αρωματισμένο με βότανα – ας θυμηθούμε : Αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις
Οι σαλάτες,
τα βραστά και τα ψητά κρέατα,
τα ψητά λαχανικά,
τα ψάρια και τα χόρτα μας παίρνουν μια ευωδιαστή ιδιαίτερη γεύση και το σπουδαιότερο προσθέτουμε επιπλέον θρεπτικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες απαραίτητα για την ευεξία του οργανισμού μας σε κάθε πιάτο που τα προσθέτουμε.
Τα σπουδαιότερα και βασικότερα αρτυματικά βότανα είναι:
# το δεντρολίβανο
# o δυόσμος
# o βασιλικός
# το θυμάρι
# η ρίγανη
# η μαντζουράνα
# το φασκόμηλο
# ο κόλιανδρος
# ο μαϊντανός
Η ομάδα αυτών των βοτάνων περιέχει ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και δράσεων που τα καθιστούν μοναδικά και απαραίτητα στον οργανισμό μας άρα και στην καθημερινή μας διατροφή.
Για να τα έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή πρέπει να τα εντάξουμε στη μαγειρική μας , εξάλλου όλα τα παραπάνω βότανα παράγουν εξαιρετικά αρωματικά αιθέρια έλαια που
εκτός από τη λουλουδάτη γεύση που δίνουν στα φαγητά μας τους δίνουν και τα αρώματά τους 
Ας δούμε τη λεβάντα – ένα βότανο που δεν το έχουμε πολύ συνδυάσει με τη μαγειρική μας και τη ζαχαροπλαστική μας:
Τη λεβάντα λοιπόν-
# μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λεβάντα στη μαγειρική μας και στη ζαχαροπλαστική μας φρέσκια ή αποξηραμένη.
# μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα άνθη της και τα φρέσκα φύλλα της.
# αν δε έχουμε ξαναμαγειρέψει με λεβάντα ξεκινάμε σιγά-σιγά , με προσοχή μέχρι να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες του βοτάνου.
# είναι βότανο ισχυρό με γεύση κάπως γλυκιά και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί μπορεί να πικρίσει το φαγητό ή το γλυκό μας.
# ας τη χρησιμοποιήσουμε μαζί με το δενδρολίβανο στις συνταγές του ψωμιού μας – του δίνει άψογο άρωμα και γεύση
# ας τη χρησιμοποιήσουμε στα κέικ σοκολάτας
# ως γαρνιτούρα για γρανίτες ή παγωτά
# ας τη χρησιμοποιήσουμε να αρωματίσουμε τα βραστά μας ή να αρωματίσουμε τη ζάχαρη που μετά θα χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας
# τα λουλούδια και τα φύλλα της προσθέτουν τις ιδιότητες τους και ένα όμορφο χρώμα στις σαλάτες μας
# τα λουλούδια της  τα χρησιμοποιούμε  πιο συχνά στις συνταγές με επιδόρπια αλλά και σε όλες τις συνταγές που χρησιμοποιούμε το θρούμπι
# όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα μπορεί να προσθέσει μια ισχυρή γεύση στα ψητά κρέατα και δένει απόλυτα στη γεύση με το αρνί
# μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως
το βασιλικό
τη ρίγανη
το φασκόμηλο και
το μάραθο
# μπορούμε να κάνουμε ένα μείγμα με αξέχαστο άρωμα από ίσες ποσότητες
λεβάντας
δεντρολίβανου
θυμαριού και
βασιλικού , το οποίο μπορούμε χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε τα κρέατά μας ή  αφού το τρίψουμε πολύ καλά στις σαλάτες και στις σούπες μας.
Kάτι που ίσως να μην γνωρίζουμε είναι ότι
# η λεβάντα δένει απόλυτα με τη γεύση του λεμονιού αλλά και με τις γεύσεις των υπόλοιπων εσπεριδοειδών , έτσι
# μπορούμε να προσθέσουμε λεβάντα σε όλες τις  συνταγές μας με  λεμόνι.
# μπορούμε να ετοιμάσουμε υπέροχες και “λεπτές” στη γεύση σάλτσες με λεμόνι και ελαιόλαδο για το κοτόπουλο ή το ψάρι.
# μπορούμε να την προσθέσουμε στις μαρμελάδες από
πορτοκάλι
νεράτζι
περγαμόντο
μανταρίνι  , διότι η λεβάντα απαλύνει την οξύτητα των φρούτων αυτών μειώνοντας έτσι την ανάγκη τους για περισσότερη ζάχαρη
# μπορούμε να αρωματίσουμε τις λεμονάδες μας και τις πορτοκαλάδες μας…
Με τη γεύση ενός ακόμα αγαπημένου τροφίμου που δένει η λεβάντα είναι του μελιού και από τα φρούτα
τα κεράσια
τα σύκα
τα δαμάσκηνα και όπως είπα παραπάνω με όλα τα εσπεριδοειδή.
Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου ή εσάνς ή λαδιού λεβάντας -αρκεί από εκεί που τα αγοράσαμε να μας έχουν βεβαιώσει ότι είναι κατάλληλα για φαγητό- σε κομπόστες φρούτων όπως:
δαμάσκηνα
φραγκοστάφυλα
κορόμηλα
μούρα
ραβέντι
φράουλες
Συνδυάζουμε λουλούδια λεβάντας με κόλιαντρο για πιο πικάντικη γεύση στις μαρμελάδες μας αλλά και
σε σούπες ή σαλάτες.
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε κατά το σερβίρισμα τις κομπόστες μας με αποξηραμένα και πολύ καλά τριμμένα φύλλα και άνθη λεβάντας.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε με τη λεβάντα είναι τη δραστικότητά της, η οποία  αυξάνει με την ξήρανση, έτσι τα τρία (3) κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ​​λεβάντα αντιστοιχεί με ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο.
Τη σωστή ποσότητα θα τη βρούμε μόνοι μας σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.
Και να κάποιοι συνδυασμοί
1) ρίγανη – σε λαχανικά, σάλτσες, σούπες, ψάρι,κρέας,πουλερικά,όσπρια, ψωμιά
2) θυμάρι – σε σούπες, όσπρια, κρέατα, σαλάτες, πίτες-ψωμιά-φαγητά της κατσαρόλας
3) θρούμπι – σε σούπες, σαλάτες, κρέατα, όσπρια, τυριά, ψωμί και σε φρουτοσαλάτες
4) άνηθος – σε όλες τις σαλάτες, σάλτσες, κιμάδες, πουλερικά, τουρσιά, τυριά, πίτες, ψωμιά, όσπρια, ιδανικός για ψάρια ειδικά ψητά στο φούρνο
5) γλυκάνισος – σε φρουτοσαλάτες, μπισκότα, ποτά, αυγά, τυριά, σαλάτες, ψάρια
6) δάφνη – σε ψητά ψάρια, στις ψαρόσουπες, στις φακές, στα ρεβίθια, στο τουρλού
7) βασιλικός – σε όλες τις σαλάτες λαχανικών, στις σούπες, στα αυγά, στα ζυμαρικά, στα ψωμιά, στους κεφτέδες
8) φασκόμηλο – στα πουλερικά, στα κρέατα, στα ζυμαρικά, στα όσπρια, στα ψωμιά και στα ποτά
9) δεντρολίβανο – σε όλα τα κρέατα, στα πουλερικά, στα ψάρια, στις σάλτσες “σαβόρε”, στις ομελέτες και σε διάφορα ποτά.
10) λεβάντα – σε σαλάτες, σε κρέατα, σε τυριά, σε φρουτοσαλάτες και σε γλυκά
11) λουίζα – σε ροφήματα, σε σούπες, σαλάτες, κρέατα, τυριά, ροφήματα, σε ποτά και σε φρουτοσαλάτες.
12) μελισσόχορτο – σε τσάγια, σε ποτά, σε ροφήματα, σε φρουτοσαλάτες, σε κρέατα, σε πουλερικά σε ψάρια
Ας θυμόμαστε ότι τις  χρήσεις της λεβάντας στη μαγειρική μας και στη ζαχαροπλαστική μας, όπως και όλων των αρτυματικών βοτάνων, τις περιορίζει μόνο η φαντασία μας καθώς 
όλα προσαρμόζονται άψογα στην κουζίνα μας που οποιοσδήποτε πειραματισμός μας σίγουρα θα μας ανταμείψει.
Βέβαια όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα δεν χρησιμοποιούμε κάτι στο οποίο έχουμε αλλεργία.
            Αυτά σαν μιά μικρή αρχή με τα πιο γνωστά μας βότανα, τα τόσο πολύτιμα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #1
Μπορούμε να έχουμε πάντα φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας;
Συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός

Share: