Τα βότανα στην προληπτική διατροφή και ένα υπέροχο ρόφημα μελισσόχορτου

Βότανα και προληπτική διατροφή
Ο πρωταρχικός στόχος της προληπτικής διατροφής είναι να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή, μέσω της διατροφής.

Ο τρόπος χρήσης των βοτάνων και γενικά των τροφίμων του φυτικού βασιλείου δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η ασφαλής θεραπεία των παθήσεων, είναι και η ενίσχυση της υγείας μας!
Τα υπέροχα αυτά φυτά, κατά κύριο λόγο τα χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε την υγεία μας και
να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να παραμείνει στην κορυφή της ζωτικότητάς του, προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση τυχόν ανισορροπιών/ασθενειών.
Η έρευνα στον τομέα αυτό και γενικά στον τομέα της ανθρώπινης διατροφής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες σχετικές ανακαλύψεις και σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά τροφίμων και άλλες, ενεργειακές, βιοδραστικές ενώσεις επηρεάζουν τον μεταβολισμό του ανθρώπου και τους μηχανισμούς στους οποίους οφείλονται αυτά τα αποτελέσματα.
Σαν οργανισμοί είμαστε τοποθετημένοι στην αγκαλιά του φυσικού κόσμου και
αυτός ο κόσμος είναι που μας τρέφει και μας διατηρεί με διάφορους και ποικίλους τρόπους.
Έτσι, παρατηρούμε ότι υπάρχουν τροφές που καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες με ένα υπέροχο τρόπο γεμάτο γεύσεις και αρώματα.
Θερμίδες,
πρωτεΐνες,
βιταμίνες,
υδατάνθρακες,
λίπη, 
μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μας παρέχονται μέσα από μία ποικιλία
χρωμάτων,
γεύσεων και αρωμάτων καθόλου μα καθόλου βαρετών και μονότονων.
Οι φυσικές και οργανικές τροφές βοηθούν την υγεία,
την ευεξία και την αρμονία μας.
Τα βότανα, αυτά τα τονωτικά ιάματα παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας και
στην πρόληψη των ασθενειών και μας έχουν δοθεί αφειδώς και αφιλοκερδώς από την μητέρα φύση, ώστε να μην έχουμε δικαιολογίες για την αμέλειά μας και την άγνοιά μας.
Διατροφή,
ισορροπία και αρμονία, λέξεις κλειδιά για την υγείας μας.
Η διατροφή μας πρέπει να έχει τέτοια ποιότητα ώστε να επιτρέπει στο σώμα μας  να αυτοανανεώνεται και να αυτοϊάται, ώστε να μας εξασφαλίζει υγεία και πληρότητα.
Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους και μορφές.
Στον τομέα της διατροφής, η επιλογή της κατάλληλης για εμάς διατροφής θα εξαρτηθεί τόσο από τις δικές μας – και μόνο δικές μας – συγκεκριμένες ανάγκες όσο και
από τις προσωπικές μας προτιμήσεις, που
τις θεωρώ από τους σημαντικότερους παράγοντες.
Θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις συναισθηματικές μας ανάγκες και
να αναζητούμε πάντα τον τρόπο που
μας εκφράζει,
μας αναζωογονεί,
μας ανανεώνει και ας μην ξεχνάμε, φίλοι μου, ότι το φυσικό βασίλειο είναι ένα βασίλειο πολύ πλούσιο και
το κλειδί βρίσκεται τόσο στα ειδικά ιάματα όσο και
στην κατανόηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα βότανα στη διατήρηση της υγείας μας και
της σωστής οργανικής μας λειτουργίας.
Και, όχι…όλα αυτά δεν είναι δύσκολα και πολύπλοκα.
Αν παρατηρήσουμε πολύ καλά θα διαπιστώσουμε ότι σε πολλές διαφορετικές διαδικασίες -σε μεγάλο βαθμό- χρησιμοποιούμε τα ίδια βότανα και
αυτό συμβαίνει διότι ένα βότανο έχει πολλές διαφορετικές ιδιότητες και δράσεις, για διαφορετικές κάθε φορά ανάγκες.
      Και τώρα ας ετοιμάσουμε ένα θαυμάσιο ρόφημα με μελισσόχορτο για χαλάρωση, ηρεμία μείωση του οξειδωτικού στρες, αλλά και για ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών μας
Έγχυμα μελισσόχορτου:
– Σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο να σκεπάζει πολύ καλά, κατάλληλο για το “μάτι” της κουζίνας μας, ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού νερό.
– Βάζουμε το δοχείο στο “μάτι” της κουζίνας μας και ζεσταίνουμε το νερό μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
– Τραβάμε το δοχείο μας από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο νερό μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βότανο μελισσόχαρτου.
– Ανακατεύουμε να εμποτιστούν τα φύλλα του βοτάνου μας στο νερό και
– Σκεπάζουμε αμέσως το δοχείο μας.
– Αφήνουμε το βότανό μας 15 λεπτά στο ζεστό νερό να εκχυλιστούν τα συστατικά του.
– Μετά το πέρας της εκχύλισης σουρώνουμε το βότανό μας σε ένα μεγάλο πορσελάνινο φλιτζάνι του τσαγιού – και απολαμβάνουμε!
– Αν θέλουμε να βάλουμε γλυκαντικό στο ρόφημά μας, βάζουμε μόνο μέλι*!

Σημειώσεις:
– *Εάν έχουμε διαβήτη δεν βάζουμε γλυκαντικό στο ρόφημά μας
– Για το μελισσόχορτο, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες όταν αυτό χρησιμοποιείται τοπικά ή από του στόματος σε συνιστώμενες δόσεις, έως και 30* ημέρες, από  υγιείς ενήλικες και όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται σε τρόφιμα.
– Και πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας εάν είμαστε υπό ιατρική επίβλεψη για διάφορες θεραπείες!
– Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία για μας και την οικογένειά μας
– Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
– Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό , ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
– Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
– Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
– Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
– Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου – thalia: botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15272110
sciencedirect.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085191/

Share: