Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο προστατεύει τα οστά, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και μειώνει τα συμπτώματά της.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων, τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας, υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Όπως ανέφερα  το λυκοπένιο είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι:
Στο αίμα των γυναικών που έλαβαν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας ήταν σημαντική η πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων κάτι το οποίο δεν συνέβη σε γυναίκες που έλαβαν εικονικό σκεύασμα λυκοπένιου σε κάψουλες.
Η παραπάνω έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι:
Δύο με τρία ποτήρια χυμός ντομάτας την ημέρα ενισχύει τα οστά, έχει την δύναμη να προφυλάξει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση από την οστεοπόρωση και
σε άτομα που ήδη πάσχουν από οστεοπόρωση να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της!
Έτσι λοιπόν η ντομάτα, η οποία για πάρα πολλούς από μας είναι το αγαπημένο μας λαχανικό και παράλληλα ένα από τα βασικότερα συστατικά της κουζίνας μας με κυρίαρχη την χωριάτικη σαλάτα, εμπεριέχει
πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με πρωτοστατούν το λυκοπένιο, το οποίο
είναι αυτό που της δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα της!
Κόκκινες, με φυσικό τρόπο ωριμασμένες ντομάτες λοιπόν και τον χυμό τους για να κρατήσουμε υγιή τα οστά μας και να προστατευτούμε από την οστεοπόρωση.
 
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia-botanologia.gr
Σημειώσεις:
– Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
πηγές πληροφόρησης και:
Share: