Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #1

Βότανα στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας!

Στο ψυγείο μας και στο τραπέζι μας σχεδόν καθημερινά υπάρχουν πολλά μυρωδικά και βότανα -αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν- τα οποία ,εκτός από ευέλικτα υλικά στη μαγειρική, έχουν ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων που κάνουν τη διατροφική του αξία αδιαμφισβήτητη. 
Ας θυμηθούμε τα σπουδαιότερα και γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο μας και από την καθημερινή μας διατροφή!
1) το θυμάρι – εκτός από ισχυρό θεραπευτικό βότανο – έχει την δύναμη να εξολοθρεύει τα μικρόβια σε εξήντα (60) λεπτά , ιδανικό στα κρυολογήματα και στη γρίπη – με το άρωμά του και την έντονη και αγαπημένη του γεύση , «δένει» άψογα με πλήθος πιάτα προσφέροντάς μας απρόσμενους γευστικούς  συνδυασμούς. 
To χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσουμε και να χαρίσουμε μια τελείως διαφορετική νότα νοστιμιάς , αλλά και θρεπτικών συστατικών στα ψάρια μας ,
στα κρεατικά μας ,
στα όσπρια ,
στις ντοματοσάλτσες μας ,
στο αλάτι μας ,
στα τυριά μας ,
στα λαχανικά μας – δοκιμάστε το στο κουνουπίδι στιφάδο , ένας άριστος συνδυασμός
στις σούπες μας αλλά και στα ζυμαρικά μας.
Οι μαρινάδες μας θα χαρίσουν μια εξαίσια γεύση σε ότι μαρινάρουμε αν στα συστατικά τους έχουμε και το θυμάρι
Το λάδι μας που έχουμε αρωματίσει με θυμάρι θα δώσει μια άλλη νότα γέυσης και νοστιμιάς σε σαλάτες και σούπες και οι ελιές μας στο βάζο ,αν τρίψουμε μέσα λίγο θυμάρι θα αποθεώσουμε τη γεύση τους.
2) η μαντζουράνα – ένα εξαιρετικό βότανο , άριστο χωνευτικό , μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε άφοβα στην κουζίνα μας ως μπαχαρικό , στο κρέας ,
στο ψάρι ,
σε όσπρια ,όπως στα ρεβίθια και στα μαυρομάτικα αλλά και ως έγχυμα ή σαν συστατικό άλλων ροφημάτων.
Μια πολύτιμη ιδιότητα της  μαντζουράνας είναι η καθοριστική συμβολή της στη θεραπεία του τυφοειδούς πυρετού
3) ο μάραθος – μιά εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέως ,
καλίου και φυτικών ινών με ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες.
Ο μάραθος έχει οιστρογονικές ιδιότητες και είναι ένας φυσικός τρόπος παραγωγής γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες.
Μπορούμε να κάνουμε ροφήματα μάραθου , να τον προσθέσουμε στα φαγητά μας  ως λαχανικό , είναι ιδανικό λαχανικό για τα ψάρια μας , τον αρακά ή τις πατάτες μας.
4) η μέντα – το τσάι μέντας μπορεί να αυξήσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά , τη μέντα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε τόσο στα γλυκά μας όσο και στα φαγητά μας καθώς ταιριάζει άψογα σε πολλά φρούτα αλλά και σε λαχανικά.
5) τσουκνίδα – από τα ισχυρότερα τονωτικά βότανα.
Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα όπως
ασβέστιο ,
χαλκό,
χλώριο,
κάλιο,
πυρίτιο,
νάτριο, και σίδερο- με υψηλή περιεκτικότητα.
Το αφέψημα του είδους Urtica urens , που φύεται και στην Ελλάδα , είναι εξαιρετικό διουρητικό με πολύτιμη βοήθεια σε όσους υποφέρουν από πέτρες της χολής,
Το είδος Urtica dioica , ενδημικό στη χώρα μας όπως και ηUrtica urens ,  χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα , και πρέπει να χρησιμοποιείται με τα τόσα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ιδίως σε σαλάτες, σούπες και πολλές φορές κάλλιστα μπορεί να αντικαταστίσει το σπανάκι.
6) η λεβάντα – και
ας τη δοκιμάσουμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική μας γιατί όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα:
Η φύση μας έχει προμηθεύσει πολλά – πολλά βότανα , των οποίων ο καθοριστικός ρόλος είναι να διατηρούν την ισορροπία μέσα στον οργανισμό μας και να προάγουν την υγεία μας.
Για αυτό πρέπει να τα χρησιμοποιούμε συχνά και το βασικότερο με ασφαλείς τρόπους.
Ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι η μαγειρική.
Ο τρόπος αυτός ήταν γνωστός στην χώρα μας – όπως και σε πλήθος άλλων χωρών – από αρχαιοτάτων χρόνων.
Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω του τρόπου ζωής μας , τα πρότυπα της μαγειρικής έχουν αλλάξει και
το γρήγορο φαγητό βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία.
Λεβάντα λοιπόν , διότι είναι ένα πολύ εύγευστο βότανο με ένα γλυκό λουλουδάτο άρωμα για
τις σαλάτες μας ,
τις μαρμελάδες ,
τα μπισκότα ,
το μοσχάρι , 
το κοτόπουλο αλλά και
το ψάρι.
# μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λεβάντα στη μαγειρική μας και στη ζαχαροπλαστική μας φρέσκια ή αποξηραμένη.
# μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα άνθη της και τα φρέσκα φύλλα της.
# αν δε έχουμε ξαναμαγειρέψει με λεβάντα ξεκινάμε σιγά-σιγά , με προσοχή μέχρι να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες του βοτάνου.
# είναι βότανο ισχυρό με γεύση κάπως γλυκιά και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί μπορεί να πικρίσει το φαγητό ή το γλυκό μας.
# μπορούμε να την προσθέσουμε στις μαρμελάδες από
πορτοκάλι
νεράτζι
περγαμόντο
μανταρίνι  , διότι η λεβάντα απαλύνει την οξύτητα των φρούτων αυτών μειώνοντας έτσι
την ανάγκη τους για περισσότερη ζάχαρη.

Όλα τα παραπάνω βότανα – μυρωδικά τα έχουμε σαν φρέσκα ή αποξηραμένα στο ντουλάπι της κουζίνας μας ή στο ψυγείο μας και τα προσθέτουμε στις περισσότερες σαλάτες μας , στις σάλτσες μας , στις σούπες μας και στα ψητά μας!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr
Βασιλικός -το μυρωδάτο βότανο για το άγχος,την κατάθλιψη και την κόπωση
Δυόσμος -το ιδανικότερο βότανο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Θυμάρι για τη γρίπη,τον πονόλαιμο το κρυολόγημα,τη βρογχίτιδα,το βήχα
Πως να αντιμετωπίσουμε την κούραση με μαϊντανό και ταραξάκο
Μαντζουράνα,το σύμβολο της ευτυχίας με το μεθυστικό άρωμα.
Δεντρολίβανο και δυόσμος ,τα βότανα που αποτρέπουν τo Alzheimer

Share: