Δεντρολίβανο και δυόσμος, τα βότανα που αποτρέπουν τo Alzheimer

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα από δυόσμο –  Mentha spicata – και δεντρολίβανο –Rosmarinus officinalis L, αντιστρέφουν την ήπια γνωστική διαταραχή και βελτιώνουν τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Τα ενισχυμένα εκχυλίσματα από ειδικά αντιοξειδωτικά βότανα όπως ο δυόσμος και το δεντρολίβανο, βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Saint Louis.
“βρήκαμε ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της νόσου του Alzheimer”, δήλωσε η Susan Farr, Ph.D., καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρική στο Saint Louis University School of Medicine.
         Η καθηγήτρια παρουσίασε τα πρώιμα ευρήματα το Νοέμβριο του 2013 στο Neuroscience.
Στη μελέτη που παρουσίασε, είχε δοκιμαστεί ένα νέο αντιοξειδωτικό συστατικό που είχε παραχθεί από εκχύλισμα δυόσμου και
ενός παρόμοιου, από εκχύλισμα δενδρολίβανου, σε ποντίκια σε ηλικία σχετική με τη γνωστική παρακμή.
Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως ισχυρότερη δόση εκχυλίσματος δενδρολίβανου βελτίωσε τη μνήμη και τη μάθηση σε τρεις δοκιμές!
Το εκχύλισμα δενδρολίβανου ηπιότερης δόσης, βελτίωσε τη μνήμη σε δύο από τις δοκιμές συμπεριφοράς.
Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις μειωμένου οξειδωτικού στρες, το οποίο ενοχοποιείται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη!
Και όπως είχε επισημάνει σε εκείνη την συνάντηση η Susan Farr
“η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα εκχυλίσματα από βότανα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αλλαγή της πορείας της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής, για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες και να έχουμε περισσότερα συμπεράσματα!”
Και βέβαια από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες  έρευνες για τα δυό πανίσχυρα βότανα και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνει το ένα το άλλο!
Μεταγενέστερη μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με 150 και 300 mg / kg εκχύλισμα δενδρολίβανου βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ενώ για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης πρότειναν θεραπεία με 150 mg / kg εκχύλισμα δενδρολίβανου
Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε αυτά τα δυό βότανα, πυκνά συχνά στην διατροφή μας και ειδικά το έγχυμα και το αφέψημα του δεντρολίβανου που είναι από τα ισχυρότερα βότανα για την διατήρηση της μνήμης μας!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

read more:https://botanologia.gr/dentrolivano-to-votano-tis-mnimis-kai-to-elixirio-tis-neotitas-mas/

πηγή πληροφόρησης:
sciencedaily.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4431423/#!po=85.0000
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29389474/?i=5&from=rosemary%20memory
https://plantmedicines.org/rosemary-found-to-boost-memory-may-help-prevent-alzheimers/

 

Share: