Φακές- Συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2

“Η συχνή κατανάλωση οσπρίων, ιδίως φακών, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής , μπορεί να να μειώσει τον διαβήτη τύπου 2 κατά 35% σε ηλικιωμένους ενήλικες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο”

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Λόγω της σοβαρότητας και του επιπολασμού της νόσου οι έρευνες που γίνονται είναι συνεχείς και πολλές.
Τα συμπεράσματα μιας ομάδας νέων ερευνών δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση οσπρίων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνουμε και που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας, εκτός από τις φακές, ανήκουν:
τα φασόλια,
τα ρεβίθια,
τα κουκιά,
τα μπιζέλια,
τα φιστίκια,
τα λούπινα,
η σόγια,
η φάβα.
Ως ομάδα τροφίμων, τα όσπρια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υγιεινά και οι λόγοι πολλοί.
-περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών Β, οι οποίες βοηθούν το σώμα μας να παράγει ενέργεια και να ρυθμίζει το μεταβολισμό του,
-περιέχουν, όπως είναι γνωστό, πρωτεΐνες,
-είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο,
σίδηρο,
ψευδάργυρο,
φώσφορο,
μαγνήσιο και κάλιο.
-περιλαμβάνουν μια ποικιλία βιοδραστικών φυτοχημικών ενώσεων*, οι οποίες βελτιώνουν περαιτέρω το μεταβολισμό του σώματος και έχουν προταθεί για την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις αλλά και το διαβήτη.
Τέλος, τα όσπρια, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης σε ένα τρόφιμο, όλο και λιγότερο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μόλις καταναλώνουμε το τρόφιμο αυτό.
Αυτοί, και άλλοι πολλοί, είναι οι λόγοι που ανεβάζουν τα όσπρια ψηλά στη λίστα των θρεπτικών τροφών,
αλλά και το εφαλτήριο για τις έρευνες που αφορούν τη σχέση τους με το διαβήτη τύπου 2.
Έτσι,οι ερευνητές από τη Unit of Human Nutrition του Universitat Rovira i Virgili in Tarragona της Ισπανίας, μαζί με ερευνητές από το Dieta Mediterranea Prevención έθεσαν στόχο να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οσπρίων και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η μελέτη ανέλυσε επίσης τις επιπτώσεις της αντικατάστασης με όσπρια, τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, τα δε ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Clinical Nutrition.
Η ομάδα των μελετητών ερεύνησε 3.349 συμμετέχοντες που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη της μελέτης.
Συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους κατά την έναρξη της μελέτης
αλλά και κάθε χρόνο, καθ όλη τη διάρκεια των 4,3 ετών της έρευνας.
Ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 και τη μέση κατανάλωση οσπρίων όπως φακές,
ρεβίθια,
φασόλια, και
φρέσκα μπιζέλια.
Η κατανάλωση οσπρίων που ορίστηκε ήταν 3,35 μερίδες την εβδομάδα για την ομάδα με υψηλή κατανάλωση και 1,5 μερίδες την εβδομάδα για την ομάδα με χαμηλή κατανάλωση.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η ομάδα προσδιόρισε 266 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, οι οποίες αφορούσαν την ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα οσπρίων.
Η ομάδα των ατόμων με υψηλότερη πρόσληψη** οσπρίων παρουσίασαν 35% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από όλα τα όσπρια που μελετήθηκαν, οι φακές παρείχαν την ισχυρότερη προστασία!
Περισσότερες μερίδες φακές μεγάλη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το συμπέρασμα των ερευνητών:
“Η συχνή κατανάλωση οσπρίων, ιδίως φακών, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής , μπορεί να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε ηλικιωμένους ενήλικες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο”

Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν τον σπουδαίο ρόλο των οσπρίων στην καθημερινή μας διατροφή και
το πόσο δίκιο είχαν στις πιο παλιές ελληνικές οικογένειες που τρεις φορές την εβδομάδα, αυτό ήταν κανόνας, έτρωγαν όσπρια-
φακές
φασόλια
ρεβίθια και
στο ενδιάμεσο πολλές φορές είχαν
μπιζέλια, κουκιά ανάλογα βέβαια πάντα με την εποχή.

*Ο όρος βιοδραστικές φυτοχημικές ενώσεις αναφέρεται σε ουσίες φυτικής προέλευσης
που βρίσκονται στα τρόφιμα και έχουν ιδιότητες που τους προσδίδουν την ικανότητα
να δρουν προστατευτικά σε χρόνιες παθήσεις….
**υψηλή κατανάλωση,σύμφωνα με τους ερευνητές, οσπρίων είναι τρεις μερίδες την εβδομάδα…

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300022
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(17)30106-1/fulltext
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23398387/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23398387

Share: