Βότανα-πως κάνουμε κομπρέσες με αιθέρια έλαια βοτάνων

Βότανα-κομπρέσες

Οι κομπρέσες είναι ένας αποτελεσματικός όσο και παραδοσιακός τρόπος θεραπείας και χρησιμοποίησης των αιθέριων ελαίων,των εγχυμάτων και των αφεψημάτων των βοτάνων.
Σε ζεστό ή κρύο νερό τα αιθέρια έλαια των βοτάνων ή τα εγχύματά τους μπορούν να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν διάφορα προβλήματα όπως,πονοκεφάλους,μυϊκούς πόνους,ακόμα και τον πυρετό.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούμε τις κρύες κομπρέσες για να ανακουφίσουμε εγκαύματα της επιδερμίδας,ερεθισμούς της,φλεγμονές της και πονοκεφάλους ενώ
τις ζεστές κομπρέσες χρησιμοποιούμε σε ρευματικά,αρθριτικά και μυοσκελετικά προβλήματα.
Η διαδικασία που απαιτείται για να ετοιμάσουμε μια κομπρέσα είναι πάρα πολύ απλή.
Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και προσθέτουμε τόσες σταγόνες αιθερίου ελαίου,ανάλογα με το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η επιφάνεια του δέρματος πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε την κομπρέσα.
Αναδεύουμε πολύ καλά με ένα ξύλινο κουτάλι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια μουσκεύουμε ένα βαμβακερό πανί ή μία γάζα ή ένα βαμβάκι,φροντίζοντας ώστε να ποτιστεί καλά με το μείγμα νερού και αιθέριων ελαίων.
Το στύβουμε καλά και τοποθετούμε την κομπρέσα στην περιοχή του σώματος που έχει ανάγκη,όση ώρα θέλουμε αλλά όχι λιγότερο από δεκαπέντε (15 ) λεπτά.
Μία μικρή αποτελεσματική συμβουλή για ταλαιπωρημένο πρόσωπο:
Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό προσθέτουμε δύο με τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αφού μουλιάσουμε στο διάλυμα,για λίγο,ένα βαμβακερό κομμάτι ύφασμα,το στύβουμε,κλείνουμε τα μάτια και τοποθετούμε την κομπρέσα στο πρόσωπό μας για δεκαπέντε λεπτά το λιγότερο και χαλαρώνουμε.

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
– Πάντα χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
– Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Share: