Πως να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο το gel αλόης στο ψυγείο μας.

gel αλόης

Στα τρόφιμα, όταν εκτίθενται για πολύ καιρό σε φυσικό περιβάλλον, λαμβάνουν χώρα πολλές χημικές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητάς τους ή να δημιουργήσουν πρόβλημα ασφάλειας του τροφίμου και τότε λέμε πως το τρόφιμο ή τα τρόφιμα οξειδώθηκαν.
Η κατανάλωση οξειδωμένων τροφών αποτελεί έναν πιθανό κίνδυνο υγείας για όλους μας.
Αυτό συμβαίνει και με το gel φύλλων της αλόης.
H διαδικασία της οξείδωσης αρχίζει ακριβώς τη στιγμή που το gel έρχεται σε επαφή με τον αέρα, για αυτό όταν το συλλέγουμε το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο και το καταναλώνουμε σε τρεις με τέσσερις μέρες το πολύ.
Όμως αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχουν μερικοί τρόποι.
Ας τους δούμε
1ος τρόπος)
Ο ένας τρόπος είναι να μην εξάγουμε το ζελέ από το φύλλο, αλλά να διατηρήσουμε το φύλλο στο ψυγείο όπως είναι.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Κόβουμε με μια κάθετη τομή ένα εξωτερικό φύλλο ενός ώριμου φυτού αλόης χαμηλά κοντά στη βάση προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τον κορμό του φυτού
Πατάμε τις άκρες της τομής με τα δάχτυλά μας ώστε να έρθουν η μία κοντά στην άλλη και να μικρύνει η επιφάνεια κοπής, διότι η Aloe Vera έχει την ιδιότητα να εκκρίνει μία ινώδη κόλλα για να καλύπτει τυχόν τομές στην επιφάνειά της.
Αυτή η ουσία προστατεύει άμεσα το εσωτερικό gel του φύλλου από την επαφή του με τον αέρα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ινώδη αυτή ουσία στεγνώνει και σχηματίζει ένα αδιαπέραστο από τον αέρα πλέγμα ινών καφεκόκκινου χρώματος.
Ουσιαστικά δηλαδή θεραπεύεται η τομή στο φύλλο που έχουμε στα χέρια μας, φυλακίζοντας τη φυσική γέλη στο εσωτερικό του φύλλου και εμποδίζοντας έτσι την οξείδωση.
Η δε αλόη στη γλάστρα μας έχει ήδη θεραπεύσει τον εαυτό της κλείνοντας την τομή με τον ίδιο τρόπο.
Στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σφιχτάμε κάποιο υλικό, το οποίο δεν αλλοιώνει το προϊόν μας  και το διατηρούμε στο ψυγείο προσέχοντας τα αγκάθια του φύλλου να βλέπουν προς τα πάνω.
Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε το φύλλο για δέκα περίπου μέρες.
Κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το gel κόβουμε την κοκκινωπή άκρη,την πετάμε και παίρνουμε το gel από το υπόλοιπο κομμάτι
2ος τρόπος )
Ο άλλος τρόπος είναι να εξάγουμε το gel από το φύλλο και να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Θα χρειαστούμε:
– μία ταμπλέτα βιταμίνης C -500 mg για κάθε 1/4 του φλυτζανιού τζέλ αλόης- συμβάλει στη διατήρηση του gel για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
– μία κάψουλα -400 mg βιταμίνης Ε για κάθε 1/4 φλυτζανιού τζελ αλόης- ενισχύει τις θετικές επιδράσεις της αλόης
Aς δούμε πως συλλέγουμε το gel μέσα από ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο .
Μόλις συλλέξουμε το gel το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και στη συνέχεια σπάμε την κάψουλα με τη βιταμίνη Ε και την ρίχνουμε στο μπόλ.
Θρυμματίζουμε την παστίλια της βιταμίνης C και τη ρίχνουμε και αυτή στο μπολ με το gel της αλόης και τη βιταμίνη Ε
Με ένα ραβδο-μπλέντερ ανακατεύουμε τα υλικά μας να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Θα παρατηρήσουμε πως έχουμε μιά λίγο κολλώδη και υγρή πάστα, την οποία τοποθετούμε σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο και το τοποθετούμε στο ψυγείο!
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κρατήσουμε το gel στο ψυγείο μέχρι και είκοσι με είκοσι πέντε μέρες!
Όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το χυμό μας ας θυμηθούμε πως: πώς να φτιάξουμε το δικό μας χυμό αλόης και τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας
Το gel της Aloe vera είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία εγκαυμάτων.
Άλλες γνωστές χρήσεις της αλόης είναι: η μείωση της οδοντικής πλάκας, η θεραπεία των πληγών, η θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

αναφορές και πηγές:
http://pubs.sciepub.com/jnh/3/1/1/
http://pubs.sciepub.com/ajfst/2/3/3/
http://www.allaboutaloe.org/resources/Processing%20of%20Aloe%20Vera%20Leaf%20Gel.pdf
http://www.openaccessscience.com/pdf-files/vol3_4_dec2013/IJMAP_3_4_10_Aloe_vera.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551117/
http://www.aloeverachangeslives.com/preserve-and-store-aloe-vera.html
http://www.foodnavigator.com/Science/Aloe-vera-developed-as-natural-preservative
http://www.diysimplebeautysecrets.com/2015/01/how-to-make-fresh-aloe-vera-gel-at-home-in-10-minutes-i-homemade-aloe-vera-gel/
http://www.livestrong.com/article/95313-store-aloe-vera-gel/
http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00346651311313553
http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/aloe-vera-aloe-vera
http://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-09/aloe-vera-gel-research-review
http://www.fruits-journal.org/articles/fruits/pdf/2014/02/fruits140001.pdf

Share: