Το τζίντζερ στην κουζίνα μας – ένα θεραπευτικό πιάτο

Γνωστό ως Zingiber officinale, το τζίντζερ περιέχει πολλές θεραπευτικές ενώσεις, οι οποίες όλες είναι καλά τεκμηριωμένες.
Σε μελέτες, άτομα που καθιέρωσαν το αποξηραμένο τζίντζερ στη διατροφή τους, το 75% εμφάνισε ανακούφιση από αρθριτικό πόνο και πρήξιμο.
Το τζίντζερ περιέχει δεκάδες ενώσεις που έχουν ισχυρότατη φαρμακολογική δράση.
Πολλοί θεωρούν το τζίντζερ, φρέσκο ή σε σκόνη, ως παράγοντα γεύσης, αλλά το τζίντζερ είναι από τα ισχυρότερα ιάματα.
Ας δούμε εν τάχει, τις σπουδαιότερες δράσεις του-
Είναι αντιοξειδωτικό και αναλγητικό,
μειώνει τη φλεγμονή,
βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα,
μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους σπασμούς,
βοηθά στην αρθρίτιδα,
επιταχύνει τη διάσπαση του λίπους,
αυξάνει την ανοσοποιητική λειτουργία,
προστατεύει από εγκεφαλική βλάβη και απώλεια μνήμης!
Έχει ισχυρά θετικά οφέλη σε περιπτώσεις Alzheimer, parkinson, αθηροσκλήρωσης,
μειώνει το άγχος,
μειώνει τις ελεύθερες ρίζες,
μειώνει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων, που υπάρχουν στον οργανισμό μας, όπως του καδμίου
προωθεί τη μιτοχονδριακή υγεία και την αναγέννηση των κυττάρων μας,
μειώνει το φορτίο των οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων.
Ένα τέτοιο πολύτιμο τρόφιμο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας.
Μια υπέροχη συνταγή, ιδανική και για τα παιδιά μας.
Τζίντζερ, πορτοκάλι και καρότα
Θα χρειαστούμε:
– 5 με 6 καρότα, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
– θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
– 2 κουταλιές της σούπας λάδι
– 1 φρέσκο πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
– πιπέρι
– 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι, φρέσκο τριμμένο
Πως
– σε ένα αναλόγου μεγέθους τηγάνι σιγοβράζουμε τα καρότα για περίπου 5 λεπτά, απλώς να μαλακώνουμε
– τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό
– στο τηγάνι μας ζεσταίνουμε – απλά ζεσταίνουμε –  το λάδι με το ξύσμα πορτοκαλιού,
το μέλι,
το τζίντζερ κα
το κουρκούμι.
– τα σοτάρουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και τα αφήνουμε όλα μαζί να σοταριστούν και μέχρι το γλάσο να πυκνώσει ελαφρώς.
– προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα σερβίρουμε – είναι ένα υπέροχο σνακ το οποίο τρώγεται ζεστό!
Είναι ένα υπέροχο σνακ που τρώγεται ζεστό ανάμεσα στα γεύματα, σαν δεκατιανό ή απογευματινό και το συνοδεύσουμε με ένα υπέροχο smoothie καρότου,
τζίντζερ και κουρκουμιού, στο οποίο προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και το ζωμό των καρότων!
Καλή όρεξη!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: