Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει,
μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!!
Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο δροσιστικό ποτό που μπορεί να κατευνάσει τη ζέστη μιας καυτής καλοκαιρινής ημέρας.
Αν νομίζετε ότι τα ροφήματα από βότανα είναι ΜΟΝΟ ζεστά για να το πίνουμε ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ή όταν είμαστε άρρωστοι ξανασκεφτείτε το!
Τα εγχύματα και τα αφεψήματα βοτάνων είναι για όλες τις ώρες,
για όλες τις εποχές και για πάρα, μα πάρα πολλές περιπτώσεις!
Στο άρθρο μου αυτό θα σας δείξω πώς ετοιμάζω ένα αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα και είμαι σίγουρη πως θα αρέσει σε όλους, γιατί αυτό
που με εκπλήσσει ξανά και ξανά είναι πως όταν προσφέρω ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο ή ποτό, το οποίο έχω ετοιμάσει με αγάπη και φροντίδα και με σχολαστική επιλογή των πρώτων υλών, όλοι το νιώθουν,
μπορούν να το καταλάβουν και φαίνεται από την ευχαρίστηση που απλώνεται στα πρόσωπά τους!
Και ναι είμαστε ό,τι τρώμε, αλλά και ότι πίνουμε!
Και ναι, η παχυσαρκία στα παιδιά έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία σαράντα χρόνια και ο διαβήτης κλιμακώνεται σήμερα με πρωτοφανή ρυθμό σε όλο το δυτικό κόσμο!
Υπάρχουν φυσικά πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς τους κινδύνους για την υγεία, αλλά στη συζήτηση πάντα, μπαίνουν τα ζαχαρούχα ποτά και τα αναψυκτικά! 
Η εκτεταμένη κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει παίξει ρόλο στην εκπληκτική αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη – είναι γνωστό σε όλους πια!
Η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί “μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα”, σύμφωνα με τη Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ
Και καθώς πολλοί άνθρωποι ακολουθούν πολυάσχολο τρόπο ζωής, πολλοί απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την κουζίνα και ξεχνάνε πόσο εύκολο είναι να επινοήσουν δημιουργικά, νόστιμα σπιτικά ροφήματα.
Επιτρέψτε μου λοιπόν  να σας δείξω, εδώ και τώρα, πόσο ΓΡΗΓΟΡΗ και ΕΥΚΟΛΗ είναι η παρασκευή ενός δροσιστικού, αναζωογονητικού καλοκαιρινού ροφήματος που  ικανοποιεί τη δίψα μας και γεμίζει τον οργανισμό μας με υγιεινές βιταμίνες και μέταλλα.
Σε ένα προηγούμενο άρθρο μου – Ρόφημα/τριανταφυλλάδα με τα ροδοπέταλά μου, πλούσιο σε βιταμίνη C – σας είχα εξηγήσει τι είναι το κρύο έγχυμα και γιατί προτιμώ πολλές φορές κρύο έγχυμα/ρόφημα και όχι ζεστό και σας είχα δείξει πως κάνω την τριανταφυλλάδα μου.
Στο σημερινό άρθρο μου θα σας δείξω πως ετοιμάζω κρύο έγχυμα/ρόφημα με ιβίσκο,
μέντα και λεμονόχορτο
πως ετοιμάζω το ρόφημά μου! απλά-πολύ απλά
και θα χρειαστώ**
4 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας ιβίσκο*
1 κουταλάκι του γλυκού μέντα*
1 κουταλάκι του γλυκού λεμονόχορτο/lemongrass*
2 κουταλιές της σούπας μέλι
και
ρίχνω τα βότανά μου και το νερό σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο – π,χ μια κανάτα, η οποία να σκεπάζει
ανακατεύω πολύ καλά με ένα ξύλινο πιρούνι που έχω για αυτή τη δουλειά!!!
σκεπάζω το δοχείο μου και
το αφήνω το ρόφημά μου να σταθεί για 4 με 5 ώρες, αν κάποιος θέλει μπορεί να το βάλει στο ψυγείο!
μετά το πέρας της διαδικασίας σουρώνω και
ρίχνω το μέλι,
ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι να διαλυθεί το μέλι – χρειάζεται πολύ καλό ανακάτεμα διότι το μέλι  διαλύεται δύσκολα!
σερβίρω σε ποτήρια και 
απολαμβάνουμε το υπέροχο ρόφημά μας!
     *προσέχω τα βότανά μου, να είναι προσφάτως αποξηραμένα – έχω παρατηρήσει να πουλιούνται βότανα, τα οποία είναι δύο και τριών ή και περισσότερων, χρόνων, τα βότανα αυτά έχουν χάσει μεγάλο μέρος των φυτοθρεπτικών συστατικών τους!!!
     **αφήνουμε τη φαντασία μας και τις γνώσεις μας να μας καθοδηγήσουν και δημιουργούμε τα δικά μας ροφήματα – προσπαθήστε το!
είναι μια ευχάριστη και πολύτιμη διαδικασία!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia – botanologia.gr
thalia: από τις συνταγές μου! 

Share: