Αμυγδαλέλαιο – το θαυματουργό ἀμυγδάλινον ἒλαιον του Διοσκουρίδη

Αμυγδαλέλαιο –  ἀμυγδάλινον ἒλαιον , ὂ τίνες μετώπιον καλοῦσι , σκευάζεται οὔτως·

Και συνεχίζει ο Διοσκουρίδης:
Το αμυγδαλέλαιο , το οποίο μερικοί αποκαλούν “μετώπιο”, παρασκευάζεται ως εξής:
Αφού καθαρίσεις τέσσερις χοίνικες από πικραμύγδαλα και τα ξηράνεις , κοπάνισέ τα ελαφρά σε γουδί με ξύλινο γουδοχέρι , εως ότου γίνουν σαν ζυμάρι , και αφού προσθέσεις δύο κοτύλες καυτού νερού,άφησέ τα να μουσκέψουν μαζί για μισή ώρα.
Μετά τρίψτ’τα ακόμη πιο δυνατά.
Κι έπειτα πίεσέ τα σε πλάκα και στύψ’ τα , μαζεύοντας με το κουτάλι αυτό που βγάζεις με την πίεση των δαχτύλων.
Κι ἐπειτα αφού σε αυτά που έχουν στυφτεί προσθέσεις μία κοτύλη νερού και τα αφήσεις να μουσκέψουν μαζί,κάνε το ίδιο.
Οι τέσσερις χοίνικες μας δίνουν μία κοτύλη.
Κάνει καλό στους πόνους της μήτρας ,
στους υστερικούς πνιγμούς ,
στις συστροφές και στις φλεγμονές των ίδιων περιοχών ,
στους πονοκέφαλους ,
τους πόνους ,
τους ήχους και τα σφυρίγματα των αυτιών.
Ωφελεί και όσους έχουν λιθίαση ,
άσμα και παθήσεις της σπλήνας.
Εξαφανίζει τις πανάδες από το πρόσωπο και
τις φακίδες και
τις ρυτίδες , όταν αναμειχθεί με μέλι και ρίζα κρίνου και με πολτό από κερί και κύπρο ή ροδέλαιο.
Θεραπεύει και την αμβλυωπία.
Μαζί με κρασί καθαρίζει την κασίδα και την πιτυρίαση.
            Αυτά μας λοιπόν λέει ο Διοσκουρίδης τόσες εκατοντάδες χρόνια πριν για το λάδι του πικραμύγδαλου.
Και μερικές διευκρινήσεις:
– υστερικοί πνιγμοί ήταν νευρικές διαταραχές οι οποίες αποδίδονταν στην πίεση που προκαλούσε στα σπλάχνα η κίνηση της μήτρας.
– ο χοίνιξ ήταν μονάδα μέτρησης βάρους ίση με 1,656 lt.
-η κοτύλη(1) για τους αρχαίους ήταν το ποτήρι αλλά και μονάδα μέτρησης.
Ως μέτρο χωρητικότητας ήταν η μικρότερη υποδιαίρεση του μεδίμνου και του μετρητή.
Το ποσό της δε ποίκιλλε από τόπο σε τόπο.
Ως το μικρότερο μέτρο οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για τη ζύγιση φαρμακευτικών ειδών , ξηρών ή υγρών όπως και για τη ζύγιση λαδιού και κρασιού.
Η κοτύλη ήταν ίση με 0,276 lt

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: